Povežite se s nama

Život i društvo

Udruzi „Životni zov“ i volonterki, koja je uslijed požara ostala bez doma, potrebna pomoć!

Objavljeno:

- dana

Nakon saznanja o požaru koji je zadesio Udrugu „Životni zov“ iz Varaždina, brojni građani uskočili su u pomoć te donirali financijska sredstva i druge potrepštine za mačke koje su im dovoljne za jedan određeni period.

Ovim putem molimo građane da pomognu Udruzi i u narednom periodu kako bi se nesretni volonteri što prije oporavili od ove nezgode i nastavili pomagati životinjama.

Naglasak je na pomoći u vidu udomljavanja i privremenog smještaja za preostale mačke te na pomoći za renovaciju izgubljenog doma volonterke Jasenke Gott.

– Zadesila nas je tragedija koja nas je, osim bez dvoznamenkastog broja mačaka na brizi Udruge „Životni zov“, ostavila i bez vlastitog doma. Uslijed požara koji je izbio u ranim jutarnjim satima, stradalo je sve što nam je milo i poznato. Kako nemamo alternativni dugotrajni smještaj, a sami nismo u mogućnosti financijski podnijeti trošak obnove našeg oštećenog stambenog prostora, primorani smo zatražiti pomoć u vidu donacija. U tu svrhu, otvoren je zaseban humanitarni račun – račun posebne namjene za primanje donacija. Hvala svakome tko je u mogućnosti odreći se koje kune kako bi mom suprugu i meni osigurao krov nad glavom. Želimo vam svako dobro, čuvajte se, život je zaista nepredvidiv. Hvala svima – poručila je Jasenka Gott.

Podaci za uplatu donacija:

Jasenka Gott

Varaždin

IBAN: HR9041240033533000039

Model plaćanja: 00 ili 99

Opis plaćanja: donacija

Za uplate iz inozemstva:

BIC/SWIFT: KENBHR22

Potrepštine za mačke

Sastavljen je također popis potrepština koje će Udruzi u narednom razdoblju biti najpotrebnije, a to su: hrana za mačke – mokra, suha; hrana za mačke s urino problemima, gastro problemima; kitten (junior) hrana, podloge za mačke (za kavez); blazinice i vata; deke; ručnici; mačji WC; lopatice za pijesak; grudajući pijesak; posudice za hranu i vodu; kavezi za mačke; transporteri; maxitrol kapi i mast za oči; vitamini za mačke; ampule protiv buha; tablete protiv glista; vlažne maramice za higijenu mački; vlažne dezinfekcijske maramice za čišćenje kaveza; spužvice za pranje; sredstvo za pranje posuđa; dezinfekcijska sredstva za čišćenje; vreće za smeće; papirnati ubrusi; jednokratne rukavice; prašak za pranje rublja; sredstva za dezinfekciju rublja i površina.

Donacije se prikupljaju u specijaliziranoj trgovini HOP Shop u Ulici Miroslava Krleže 1A u Varaždinu.

U nastavku se nalaze podaci Udruge za financijsku pomoć:

Udruga „Životni zov“ Varaždin

42.000 Varaždin, Hrvatska

Naznaka: Pomoć macama.

Model plaćanja/poziv na broj: 00 ili 99

IBAN: HR5023600001102850961

BIC/SWIFT: ZABAHR2X

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje