Povežite se s nama

Međimurje

Udruživanjem u zadruge do proboja na tržište preplavljeno kineskim medom

Objavljeno:

- dana

PČELARSTVO

Sve češći vremenski ekstremi posljednjih nekoliko godina poljoprivrednicima zadaju brojne glavobolje.

Prinosi na poljima i vinogradima u velikoj mjeri ovise o mrazu, suši i tuči, a od negativnih posljedica nisu pošteđeni ni pčelari. Ova sezona posebno je bila teška za one pčelare koji ne sele svoje košnice po ispašama diljem Hrvatske.

”Snalazimo se”

– Dogodilo nam se da već drugu godinu uzastopno mraz uništi bagrem. Srećom, ne na cijelom području Međimurja, ali tamo gdje se pojavio, pčelari su ostali bez planiranog prinosa meda po košnicama. Nakon mraza je stigla suša, koja je također smanjila količine meda. Neki pčelari su vrcali svega dva kilograma po košnici, što je dovoljno tek za pokrivanje osnovnih troškova. Uglavnom, sve je teže biti pčelar, jer ne možemo povezati dvije dobre godine – istaknuo je Ivica Balent, predsjednik Udruge pčelara “Nektar” Prelog na preloškoj manifestaciji Dani meda.

Nije samo priroda “okrenula leđa” pčelarima. Probleme zadaju i velike količine uvoznog meda, najviše iz Kine. Iako se kvalitetom nikako ne može mjeriti s domaćim, kineski med tržište je osvojio izrazito niskom cijenom.

O prednostima udruživanja pčelari su učili na međunarodnoj konferenciji u Mađarskoj

– Naši pčelari unatoč problemima imaju dovoljno meda, ali osim prodaje na kućnom pragu i sajmovima teško da ga mogu ponuditi preko trgovačkih lanaca. Bilo bi idealno da se pronađe model distribucije preko hotela i restorana. Snalazimo se kako znamo i umijemo te si međusobno pomažemo – dodaje Balent.
Pomoć dolazi i u obliku međunarodnih pčelarskih konferencija, na kojima se mnogo toga nauči na iskustvima europskih pčelara. Na jednoj takvoj, održanoj u Mađarskoj, govorilo se upravo o važnosti udruživanja u zadruge kako bi se premostili problemi koji pčelare pogađaju na tržištu.

Nacionalni program

– Pčelar s proizvodnjom do 500 kilograma meda može ga prodavati samo na kućnom pragu, jer ni jednom potencijalnom većem kupcu nije zanimljiv. Kupcima su zanimljivi proizvođači s količinama do pet tona ili 10 do 20 tona, a u našim okvirima takva količina se može ostvariti isključivo udruživanjem pčelara. Ideja postoji, ali treba pokrenuti inicijativu na nacionalnoj razini – pojašnjava predsjednik Balent.

U Hrvatskoj je na snazi Nacionalni program za pčelare, koji je donesen u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. I koliko je taj program bio veliko ohrabrenje hrvatskim pčelarima, ulaskom u Europsku uniju pretvorio se u još jedan – problem.

– Europa ne dopušta financiranje projekata s više strana, a kada vide da u našem Nacionalnom programu postoje određena sredstva, doduše nedostatna, zatvaraju nam vrata na njihove natječaje. Primjerice, našim je Nacionalnim programom predviđeno vraćanje 80 posto sredstava za kupnju košnice. No, taj je postotak relativan, jer ovisi o broju prijavljenih pčelara. Pa jedne godine to može biti 50 posto ili manje, a teoretski se može dogoditi da povrata nema zbog velikog broja prijava. Unatoč tome pčelari se svejedno ne mogu javiti na EU fondove – zaključuje Balent.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje