Povežite se s nama

Međimurje

Udruživanjem u zadruge do proboja na tržište preplavljeno kineskim medom

Objavljeno:

- dana

PČELARSTVO

Sve češći vremenski ekstremi posljednjih nekoliko godina poljoprivrednicima zadaju brojne glavobolje.

Prinosi na poljima i vinogradima u velikoj mjeri ovise o mrazu, suši i tuči, a od negativnih posljedica nisu pošteđeni ni pčelari. Ova sezona posebno je bila teška za one pčelare koji ne sele svoje košnice po ispašama diljem Hrvatske.

”Snalazimo se”

– Dogodilo nam se da već drugu godinu uzastopno mraz uništi bagrem. Srećom, ne na cijelom području Međimurja, ali tamo gdje se pojavio, pčelari su ostali bez planiranog prinosa meda po košnicama. Nakon mraza je stigla suša, koja je također smanjila količine meda. Neki pčelari su vrcali svega dva kilograma po košnici, što je dovoljno tek za pokrivanje osnovnih troškova. Uglavnom, sve je teže biti pčelar, jer ne možemo povezati dvije dobre godine – istaknuo je Ivica Balent, predsjednik Udruge pčelara “Nektar” Prelog na preloškoj manifestaciji Dani meda.

Nije samo priroda “okrenula leđa” pčelarima. Probleme zadaju i velike količine uvoznog meda, najviše iz Kine. Iako se kvalitetom nikako ne može mjeriti s domaćim, kineski med tržište je osvojio izrazito niskom cijenom.

O prednostima udruživanja pčelari su učili na međunarodnoj konferenciji u Mađarskoj

– Naši pčelari unatoč problemima imaju dovoljno meda, ali osim prodaje na kućnom pragu i sajmovima teško da ga mogu ponuditi preko trgovačkih lanaca. Bilo bi idealno da se pronađe model distribucije preko hotela i restorana. Snalazimo se kako znamo i umijemo te si međusobno pomažemo – dodaje Balent.
Pomoć dolazi i u obliku međunarodnih pčelarskih konferencija, na kojima se mnogo toga nauči na iskustvima europskih pčelara. Na jednoj takvoj, održanoj u Mađarskoj, govorilo se upravo o važnosti udruživanja u zadruge kako bi se premostili problemi koji pčelare pogađaju na tržištu.

Nacionalni program

– Pčelar s proizvodnjom do 500 kilograma meda može ga prodavati samo na kućnom pragu, jer ni jednom potencijalnom većem kupcu nije zanimljiv. Kupcima su zanimljivi proizvođači s količinama do pet tona ili 10 do 20 tona, a u našim okvirima takva količina se može ostvariti isključivo udruživanjem pčelara. Ideja postoji, ali treba pokrenuti inicijativu na nacionalnoj razini – pojašnjava predsjednik Balent.

U Hrvatskoj je na snazi Nacionalni program za pčelare, koji je donesen u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. I koliko je taj program bio veliko ohrabrenje hrvatskim pčelarima, ulaskom u Europsku uniju pretvorio se u još jedan – problem.

– Europa ne dopušta financiranje projekata s više strana, a kada vide da u našem Nacionalnom programu postoje određena sredstva, doduše nedostatna, zatvaraju nam vrata na njihove natječaje. Primjerice, našim je Nacionalnim programom predviđeno vraćanje 80 posto sredstava za kupnju košnice. No, taj je postotak relativan, jer ovisi o broju prijavljenih pčelara. Pa jedne godine to može biti 50 posto ili manje, a teoretski se može dogoditi da povrata nema zbog velikog broja prijava. Unatoč tome pčelari se svejedno ne mogu javiti na EU fondove – zaključuje Balent.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

HDZ-ovim kandidatima za izbore prioritet plaće i prava Zračna luka Međimurje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak predstavljenim kandidatima HDZ-a za nadolazeće lokalne izbore, glavni cilj kampanje i mandata je – osvijestiti i uhvatiti se u koštac s gorućim problemom niskih prosječnih plaća u Međimurju. No, to nije sve, jer žele u Međimurju i pravu zračnu luku, a ne livadu koju treba kositi!

Goran Gotal je kandidat za župana Međimurske županije, Tomislav Marković kandidat za gradonačelnika Grada Čakovca, Ljubomir Kolarek kandidat za gradonačelnika Grada Preloga, Dražen Srpak kandidat za gradonačelnika Grada Murskoga Središća, a Matija Žugec kandidat za načelnika Općine Nedelišće

Gotal ima više od 13 godina iskustva rada na poziciji glavnog operativca Županije, gdje je realizirao više od 100 različitih projekata Županije, između ostaloga obnovu više od 20 škola diljem Međimurja, izgradnje 7 sportskih dvorana, obnove Starog grada Zrinskih nakon 300 godina devastacije, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, izgradnja novog Doma zdravlja Čakovec, preuređenja derutne čakovečke vojarne u Centar znanja itd.

Gotal kao glavni problem u Međimurju identificira nisku prosječnu plaću u Međimurju, što je nepravedno i neprirodno s obzirom na produktivnost i radne navike Međimuraca, a upućuje na nedovoljno kvalitetno institucionalno i razvojno podneblje.

– Recimo to naglas, Međimurje već više od 20 godina kao da stoji na mjestu. Svoj standard više dugujemo radu naših roditelja i djece u inozemstvu, nego radu u Međimurju. Svi smo toga potiho svjesni, recimo to naglas i idemo to promijeniti! – kaže Gotal.

Kandidati će u kampanji aktivno razgovarati s Međimurkama i Međimurcima diljem cijelog Međimurja.

Neki od projekata koje predlažu te o kojima će razgovarati sa građanima su uspostava prve prave razvojne vertikale županija-država, daleko, daleko snažnija potpora međimurskom poduzetniku, obrtniku i poljoprivredniku, pogotovo u industrijama visoke dodane vrijednosti, jedinstvena platforma e-Investicije radi privlačenja kvalitetnih ulaganja u Međimurje, Međimursko sveučilište na temeljima Međimurskog veleučilišta sa studijima koji direktno podržavaju međimursku industriju visoke dodane vrijednosti (viših plaća), jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju, projekt prave Zračne luke Međimurje, obilaznice Čakovca, Nedelišća, Preloga i Murskog Središća, energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, izgradnja sportskih dvorana u Međimurju…

Navedeno u sinergiji može u srednjem roku dovesti do rasta zasad niske prosječne međimurske plaće – nečega gdje smo kao županija nezasluženo pri dnu ljestvice, stoga najranjiviji.

Tomislav Marković ističe:

– Nezdravo je postojeće stanje u kojem Grad ne razgovara sa Županijom, i obratno. To ide na direktnu štetu Čakovčanki i Čakovčanaca, Međimurki i Međimuraca. Treba nam razvojna vertikala grad-županija-država, a ne svađe i svađice koje Međimurje drže talcem nečijih ega. Građanima Čakovca ponudit ću punu digitalizaciju svih gradskih usluga, punu transparentnost javnih financija tako da svaki građanin može vidjeti svaku fakturu i svaki račun plaćen njegovim novcem (!) te stavljanje hektara i hektara gradskog zemljišta, sada zapuštenog i obraslog korovom, u funkciju – na korist građana – ukazuje Marković.

Međimurje 2025. mora biti kraj s više poslova budućnosti, viših plaća, a sa što manje poslova prošlosti s ponižavajuće niskim plaćama.

– Dosta je bilo 70 godina iseljavanja Međimurki i Međimuraca, dosta je bilo toga da obitelji ovise o njemačkim i austrijskim plaćama i mirovinama. Ne moramo izmišljati toplu vodu – vrhunski uzori su tu, u našem Međimurju: Prelog i Mursko Središće pokazuju kako izgleda politika koju tražimo sve Međimurke i Međimurce – poslovi budućnosti viših plaća, zdrava obiteljska politika, praktički nepostojeća nezaposlenost i najbitnije – Međimurci koji ostaju svoji na svome. Vrijeme je da Međimurci punu sreću nađu tu, u svojem Međimurju – zaključio je Gotal.

Nastavite čitati