Povežite se s nama

Međimurje

Udruživanjem u zadruge do proboja na tržište preplavljeno kineskim medom

Objavljeno:

- dana

PČELARSTVO

Sve češći vremenski ekstremi posljednjih nekoliko godina poljoprivrednicima zadaju brojne glavobolje.

Prinosi na poljima i vinogradima u velikoj mjeri ovise o mrazu, suši i tuči, a od negativnih posljedica nisu pošteđeni ni pčelari. Ova sezona posebno je bila teška za one pčelare koji ne sele svoje košnice po ispašama diljem Hrvatske.

”Snalazimo se”

– Dogodilo nam se da već drugu godinu uzastopno mraz uništi bagrem. Srećom, ne na cijelom području Međimurja, ali tamo gdje se pojavio, pčelari su ostali bez planiranog prinosa meda po košnicama. Nakon mraza je stigla suša, koja je također smanjila količine meda. Neki pčelari su vrcali svega dva kilograma po košnici, što je dovoljno tek za pokrivanje osnovnih troškova. Uglavnom, sve je teže biti pčelar, jer ne možemo povezati dvije dobre godine – istaknuo je Ivica Balent, predsjednik Udruge pčelara “Nektar” Prelog na preloškoj manifestaciji Dani meda.

Nije samo priroda “okrenula leđa” pčelarima. Probleme zadaju i velike količine uvoznog meda, najviše iz Kine. Iako se kvalitetom nikako ne može mjeriti s domaćim, kineski med tržište je osvojio izrazito niskom cijenom.

O prednostima udruživanja pčelari su učili na međunarodnoj konferenciji u Mađarskoj

– Naši pčelari unatoč problemima imaju dovoljno meda, ali osim prodaje na kućnom pragu i sajmovima teško da ga mogu ponuditi preko trgovačkih lanaca. Bilo bi idealno da se pronađe model distribucije preko hotela i restorana. Snalazimo se kako znamo i umijemo te si međusobno pomažemo – dodaje Balent.
Pomoć dolazi i u obliku međunarodnih pčelarskih konferencija, na kojima se mnogo toga nauči na iskustvima europskih pčelara. Na jednoj takvoj, održanoj u Mađarskoj, govorilo se upravo o važnosti udruživanja u zadruge kako bi se premostili problemi koji pčelare pogađaju na tržištu.

Nacionalni program

– Pčelar s proizvodnjom do 500 kilograma meda može ga prodavati samo na kućnom pragu, jer ni jednom potencijalnom većem kupcu nije zanimljiv. Kupcima su zanimljivi proizvođači s količinama do pet tona ili 10 do 20 tona, a u našim okvirima takva količina se može ostvariti isključivo udruživanjem pčelara. Ideja postoji, ali treba pokrenuti inicijativu na nacionalnoj razini – pojašnjava predsjednik Balent.

U Hrvatskoj je na snazi Nacionalni program za pčelare, koji je donesen u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. I koliko je taj program bio veliko ohrabrenje hrvatskim pčelarima, ulaskom u Europsku uniju pretvorio se u još jedan – problem.

– Europa ne dopušta financiranje projekata s više strana, a kada vide da u našem Nacionalnom programu postoje određena sredstva, doduše nedostatna, zatvaraju nam vrata na njihove natječaje. Primjerice, našim je Nacionalnim programom predviđeno vraćanje 80 posto sredstava za kupnju košnice. No, taj je postotak relativan, jer ovisi o broju prijavljenih pčelara. Pa jedne godine to može biti 50 posto ili manje, a teoretski se može dogoditi da povrata nema zbog velikog broja prijava. Unatoč tome pčelari se svejedno ne mogu javiti na EU fondove – zaključuje Balent.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje