Povežite se s nama

Život i društvo

UDVDR Ogranak Ivanec ove godine otvara Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec

Objavljeno:

- dana

U 2022. godini Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec s više od 80 aktivnosti obilježila je sjećanje na Domovinski rat.

Uz sudjelovanje u programima drugih udruga i organizacija, velika većina je bila u organizaciji Ogranka, uz suradnju s HVIDR-om Ivanec, a naglasak je bio na stručnim predavanjima u školama Varaždinske županije, predstavljanju dokumentarnih filmova „Zaboravljena mladost“ i “Svjedoci vremena” vlastite produkcije i Memorijalima sjećanja na hrvatske branitelje i obilježavanjima blagdana vezanih uz Domovinski rat.

Isto tako, pomagalo se članovima Ogranka i njihovim obiteljima, kroz humanitarne akcije, savjetima u ostvarivanjima pomoći sukladno Zakonskim odredbama, a i u teškim trenucima kada su, na žalost, hrvatski branitelji preminuli, bili od pomoći njihovim obiteljima.

Članovi Ogranka i u 2022. godini su, zahvaljujući suradnji s poslovnim subjektima, mogli ostvarivati popuste kod kupnje goriva, optičkih pomagala, cvjetnih aranžmana, kao i robe široke potrošnje, a veliki broj ih je sudjelovalo u projektima kroz 2022. godinu. Bilo kao dio organizacije ili tijekom same provedbe. Iste pogodnosti mogu koristiti i u 2023. godini.

Ništa manje obveza, čak i više, UDVDR Ogranak Ivanec očekuje u 2023. godini.

Naime, glavne aktivnosti bit će podređene obilježavanju velikog jubileja – 25. obljetnice osnivanja UDVDR Ogranak Ivanec.

Nakon brojnih provedenih programa kroz protekle godine, koji su kulminirali izradom stručnog programa predavanja u školama, za kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo pozitivnu ocjenu i odobrilo njegovo korištenje u obrazovnu svrhu u svim školama Varaždinske županije, a napose snimanjem dokumentarnog filmova „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena“ o oslobađanju Ivanščice u rujnu 1991., u 2023. godini Ogranak očekuje možda i najveći i najzahtjevniji projekt.

Naime, u tijeku je uređivanje prostorija u Arnoldovoj ulici u Ivancu, koje je na korištenje dodijelila Varaždinska županija, a u kojem će biti smješten Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, čije je svečano otvaranje u planu za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Nakon što su ranije na poklon dobili TV prijemnik, za montažu su spremna ulazna vrata (također iz donacije), UDVDR RH Podružnica Varaždinske županije darovala je set knjiga vezanih uz povijest Hrvatske, uglavnom uz Domovinski rat, a koje će, s ostalim naslovima, korisnicima biti dostupne u knjižnici Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec.

Za potrebe Centra očišćene su tri prostorije, napravljeni su troškovnici unutarnjeg uređenja prostora (pločice, laminat, OSB ploče, ljepilo, elektro-materijal), te se u siječnju kreće s radovima na uređenju interijera (hodnika i dviju prostorija), koje će raditi sami, odnosno članovi, majstori raznih profila, angažirat će se na tim poslovima dragovoljno. Građevinski materijal bit će financiran iz prikupljenih donacija, te članarina tijekom 2022. godine, a kako se radi o velikom zahvatu, suradnja s donatorima, koji su najavili daljnju pomoć, nastavit će se i u 2023.

Kod čišćenja prostora veliku pomoć pružile su Sanja Pajtak i Danijela Kasal, kao i volonteri iz Crvenog križa Ivanec, koji će biti ‘prvi susjed’ Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec.

U hodniku i tri prostorije bit će izložene ratne memorabilije, fotografije, oprema, odjeća, obuća iz Domovinskog rata i slično. Jedan će prostor, uz spomenutu knjižničnu građu, biti audio-vizualnog karaktera za edukativne potrebe, u kojemu bi se prikazivala dokumentarna svjedočenja iz doba Domovinskog rata, primarno za učenike, ali i sve zainteresirane.

Među njima i „Zaboravljena mladost“ i “Svjedoci vremena”, filmovi kojeg su napravili ivanečki dragovoljci, veterani i invalidi Domovinskog rata tijekom 2019. i 2020., a službeno predstavili 2021. godine.

Isto tako, i dalje bi se u uredovno vrijeme primali hrvatski branitelji cijelog područja bivše Općine Ivanec, kojima bi se pomagalo u okviru mogućnosti, prije svega u humanitarnim aktivnostima, te ih kvalitetnih i pravodobnim informacijama upućivalo u županijske i državne institucije gdje im se može pružiti potrebna i tražena pomoć.

Kolegice i kolege s područja Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika, Bednje i Donje Voće iz UDVDR i HVIDR-i Ivanec pozivaju da za potrebe Memorijalnog centar Domovinskog rata Ivanec doniraju ratne memorabilije (donatori će biti istaknuti), s time da će fotografije nakon skeniranja biti vraćene vlasnicima.

Isto tako, pozivaju se da se, ako to žele i mogu, priključe uređivanju Memorijalnog centra, sukladno interesima, znanjima i mogućnostima.

– Bilo bi žalosno i velika šteta da nestankom braniteljskih udruga, što je biološka neminovnost, nestane i priča o ulozi područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, danas Gradova Ivanec i Lepoglava, te Općina Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća, koja je bila iznimno velika. Stoga smo i u kontaktu sa školama i povjesničarima, koji bi, uz našu pomoć s godinama preuzeli vođenje centra i nastavili s promocijom Domovinskog rata na našemu području – rekli su u UDVDR Ogranak Ivanec.

Spomenimo na kraju da će tijekom 2023. godine biti napravljena i dva kratka dokumentarna filma. Jedan od njih bit će na temu aktivnosti provedenih u 2022. godini, a drugi presjek 25 godina rada, koji će promociju doživjeti prilikom svečanog otvaranja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec.

Život i društvo

Zbog pomame za njihovim prirodnim sokovima, zadrugari iz Lepoglave kuhat će i pekmeze!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon što je Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava” (ATK) krajem lipnja 2022. godine postala vlasnikom linije  za preradu voća i povrća u sokove – kapaciteta 150 litara soka na sat -, sve je više članova i zainteresiranih proizvođača koji očekuju nadogradnju ovog uspješnog projekta.

Podsjećamo, spomenuti prerađivački pogon kod Gaveznice je opremljen zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske, odnosno 300.000 kuna vrijednoj donaciji Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA klasteru.

Kako doznajemo od Nataše Veić, predsjednice ATK „Lepoglava“ usluge pogona za preradu voća u sokove koriste članovi Udruge te vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

– Naša Udruga ima 16 članova, a Kaznionica Lepoglava je počasna članica. Već lani smo uspjeli i uslužno prerađivati voće, te se pokazalo da postoji izniman interes za ovakav vid proizvodnje prirodnih sokova. Štoviše, startali smo oprezno, bez reklamiranja u medijima, a na kraju smo prošle sezone preradili oko 30 tona različitog voća – ističe Veić.

Uspjeli i bez reklame

Kapaciteti postojeće linije najviše su korišteni za preradu jabuka, krušaka, kupina, američkih borovnica, aronije, a bilo je upita i za dunje.

– Premda nam je savjetovano da se ne upuštamo u preradu grožđa, u našem sokovniku i te su bobice pretvorene u prirodni sok vrhunske kvalitete. Mi nemamo zaposlenog tehnologa, ali uz inicijalne savjete stručnjaka proces proizvodnje je bio brzo prilagođen našem asortimanu. Sve počinje vaganjem voća na prijemu jer moramo izračunati radman, slijedi njegovo pranje, mljevenje i prešanje. Dobiveni sok prikuplja se u bačvu koja je povezana sa strojem za pasterizaciju i na kraju se pune staklenke za čiju čistoću garantira proizvođač … Nažalost, voće poput šljiva ili višnji trenutno ne možemo preraditi jer nemamo pasirku – objasnila je naša sugovornica, od koje doznajemo da će i tom problemu vrijedni, trenutno još uvijek sezonski proizvođači uskoro doskočiti.

Naime, kod voća poput jabuka sitne koštice nakon hladnog prešanja zaostaju u tropu i s njima nema problema. Svi finalni proizvodi su etiketirani i propisno deklarirani zahvaljujući tome što je u rujnu 2002. godine registrirana Zadruga za preradu voća i povrća Terra Fructus.

Terra Fructus

– Kad se upustite u ovakav poduhvat morate na sve misliti, na proširenje kapaciteta, asortimana pa i na brendiranje proizvoda. Prostor od 100 metara četvornih trenutno zadovoljava naše potrebe, ali nemamo čvrsta jamstva da ćemo i dalje moći koristiti zgradu koju nam je privremeno na korištenje ustupila Varaždinska županija. Nažalost, zgrada je predviđena za rušenje i nadamo se kako to neće omesti naše planove vezane uz proizvodnju džemova. Naime, ATK je nositelj još jednog projekta u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske i TIK-om. Njihovi predstavnici u proteklom razdoblju kontinuirano su pratili naš rad, a posjećuju nas i sa studentima iz Turske od kojih neki polaze prehrambene fakultete. Oduševljeni su svime što je dosad napravljeno kao i činjenicom da se projekt pokazao održivim – rekla je Veić koja je s kolegicama i kolegama zaključila da proizvodnu liniju treba nadopuniti.

Stoga je u listopadu 2022. godine Veleposlanstvu poslana još jedna zamolba za donaciju temeljem prikupljenih ponuda za dodatno opremanje pogona strojevima vrijednim oko 65.000 eura.

– Na provedenom natječaju prošla je tvrtka Pavin iz Jastrebarskog koja je nabavila strojeve i opremu iz Hrvatske te Italije. Riječ je o namjenskom kotlu za kuhanje džemova, pasirki, punilici i drugim strojevima. Ovakvom dopunom postojeće linije moći ćemo proizvoditi i sokove od višnje, trešnje breskve ili šljive. Odnosno, više nema voća kojeg ne možemo prerađivati, a vjerojatno će se pri proizvodnji džemova djelomično iskorištavati i trop. Ministarstvo poljoprivrede izašlo nam je u susret i imat ćemo podršku jednog od vrsnih tehnologa za proizvodnju džemova – zaključila je Nataša Veić.

Neizvjesna sudbina pogona u Gaveznici

Lani najavljena realizacija velikog i važnog projekta, projektiranje izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra Gaveznica – Kameni vrh, mogla bi bez krova nad glavom ostaviti vrijedne zadrugare i 16 članova Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava”. Podsjećamo, procijenjena vrijednost konačnog ulaganja izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je, ovisno o sadržajima, od 20 do 50 milijuna kuna.

– U uređenje poslovne zgrade, koja je navodno predviđena za rušenje, uložili smo dosta svog novca i vremena. Naime, morali smo obnoviti krovište, potrebnu izolaciju, okrečiti prostorije i drugo jer zgrada je bila u derutnom stanju. Ipak, imamo nekoliko solucija za premještanje proizvodne linije. Pregovaramo s Kaznionicom Lepoglava o preuređenju jednog peradarnika na njihovom imanju u Čretu. Nažalost, premda je lokacija komunalno potpuno opremljena i tu su potrebna značajna ulaganja u zgradu. Nama je veliki problem i to što se novoosnovana Zadruga još ne može prijavljivati na natječaje. Stoga nam je važno da na lokaciji u Gaveznici pogon ostane u funkciji još najmanje šest mjeseci – objasnila je Veić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vinica postaje pravi centar za stručno osposobljavanje vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije traju brojna stručna usavršavanja vatrogasaca. Jedno od takvih osposobljavanja završilo je u subotu 11. ožujka u Vinici. Osposobljavanje za zvanje vatrogasac završila su 23 polaznika iz sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije.

Tako je  Vatrogasna zajednica Općine Vinica bogatija za 6 novih vatrogasaca,  VZO Cestica za 4, VZO Petrijanec za 6, DVD Svibovec Podravski za 3, DVD Donja Voća za 3 i DVD Nedeljanec – Prekno za jednog novog vatrogasca.

Osposobljavanje je započelo u siječnju ove godine uz uvodno predavanje koje je  održao županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. 

Polaznici osposobljavanja nova znanja primili su od iskusnih predavača  iz sedam predmeta, koja su im održali Ivica Lazar, Stjepan Hrgar, Božidar Horvat, Marijan Ožinger, Vanja Lončar, Miroslav Kelemenić i Vlado Hip. Polaznicima se u ime predavača zahvalio Vlado Hip, koji je proglasio najbolje polaznike osposobljavanja Patriciju Hip i Mihaela Vincekovića, koji su osposobljavanje završila sa prosjekom 5,0. U ime domaćina obratio se  predsjednik VZO Vinica Ivica Lazar, koji  je zahvalio predavačima koji su uspjeli održati tečaj u skladu sa  pravilnikom o osposobljavanju, te je čestitao  i svim polaznicima koji su postali novi vatrogasci.

– Izuzetno sam ponosan da se tradicija vatrogastva u Općini Vinica nastavlja te čestitam svim novim osposobljenim vatrogascima. Novi vatrogasni centar u kojeg smo uložili preko milijun kuna te otvorili početkom godine, postaje centar obuke vatrogastva za svu našu regiju, što me jako veseli – izjavio je načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje