Povežite se s nama

Međimurje

UEFA nagradila: nogometni projekt HNS-a za djecu s teškoćama u razvoju osvojio srebrnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Krovna europska nogometa organizacija UEFA i ove je godine tradicionalno dodijelila svoje nagrade za grassroots, koje služe kao priznanja klubovima, savezima i pojedincima koji su se za vrijeme protekle godine istaknuli svojim djelovanje na području promidžbe tzv. grassroots nogometa – nogometa na najširoj razini, uključujući i amaterski nogomet, dječji nogomet te nogomet za osjetljive društvene skupine.

Uefine nagrade za grassroots utemeljene su 2010. godine, a ovogodišnje kategorije uključivale su nagradu za najbolji grassroots projekt, nagradu za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, nagradu za najbolji grassroots nogometni klub, nagradu za profesionalni nogometni klub s najistaknutijim djelovanjem na području grassroots nogometa te nagradu za istaknutog pojedinca na području grassrootsa.

13.09.2019., Zagreb – Turnir za djecu s teskocama u razvoju Special Power League u organizaciji GNK Dinamo na kojoj su nastupile jos momcadi, NK Osijek, NK Slaven Belupo, NK Cakovec i NK Istra 1961.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Projekt Hrvatskoga nogometnog saveza „Special Power League“ nominiran je u kategoriji za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, u kojoj je osvojio srebrnu nagradu.

Projekt je započeo 2018. godine u suradnji s Akademijom zdravog življenja te s ciljem dodatne integracije djece s poteškoćama putem nogometa i igre. HNS je u sklopu ovog projekta surađivao s brojnim hrvatskim nogometnim klubovima kako bi ih potaknuo na uspostavljanje momčadi za djecu s poteškoćama u razvoju te kako bi zajednički organizirali turnire između navedenih momčadi.

Organizaciju projekta i koordinaciju s preostalim sudionicima predvodio je menadžer za grassroots nogomet Antonio Grahovac.

 

Osam turnira

Uz podršku HNS-a, dosad je održano ukupno osam turnira za djecu s poteškoćama u razvoju, a domaćini turnira bili su klubovi u Puli, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici i Zagrebu.

U projektu su sudjelovali nogometni klubovi Osijek, Hajduk, Dinamo, Istra 1961, Slaven Belupo i Međimurje, a HNS je posebno ponosan što je broj klubova sudionika rastao svakim turnirom. Osim nogometnog kluba, iz Međimurja je u projektu sudjelovala i Udruga za autizam „Pogled“.

Uefina zlatna nagrada u kategoriji inicijativa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom dodijeljena je talijanskom projektu „Četvrta kategorija“, putem kojeg je u Italiji održan prvi značajni nogometni turnir za osobe s poteškoćama u mentalnom razvoju i osobe s duševnim bolestima te u kojem trenutno sudjeluje više od 80 profesionalnih nogometnih klubova.

Litavski nogometni savez osvojio je brončanu nagradu za svoju grassroots inicijativu u dječjim vrtićima, putem koje profesionalni klubovi i igrači pomažu približiti nogomet djeci s poteškoćama u razvoju.

 

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO O celijakiji i prehrani bez glutena na zanimljiv način učilo 132-oje vrtićaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske realizirala je projekt „Celijakija – edukacija od malih nogu“ kojim se povećala razina znanja i svijesti o celijakiji, alergiji i netoleranciji na gluten kod djece predškolske dobi i djelatnika dječjih vrtića uključenih u projekt.

U prvom dijelu projekta 24. svibnja u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana su dva stručna predavanja o celijakiji.

Prvo predavanje pod nazivom „Celijakija kod djece, simptomi i liječenje“ održao je dr. med., spec. pedijatrije i supspec. dječje gastroenterologije Igor Šegović, dok je drugo održala mag. psihologije i pedagogije Tihana Đumić na temu „Psihološke poteškoće djece predškolske dobi oboljele od celijakije“.

Predavanjima su prisustvovali djelatnici predškolskih ustanova na području Grada Čakovca – odgojitelji predškolske djece koji rade poslove njege, skrbi, odgoja i naobrazbe djece, osobe koje brinu za socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece te osobe koje rade na pripremi hrane za djecu.

Drugi dio projekta provodio se u dječjim vrtićima na području Grada Čakovca. Na poziv Udruge u projekt su se uključili Dječji vrtić „Cvrčak“ sa svojim područnim odjelima – DV „Stonoga“, DV „Krijesnice“, DV „Maslačak“ i DV „Pčelice“.

Sudjelovalo je ukupno 132-oje djece, a aktivnosti su provedene na način prilagođen djeci predškolskog uzrasta radi što boljeg razumijevanja pojma celijakije i bezglutenske prehrane.

Svako dijete ponijelo je kući brošuru „Sigurno bez glutena“ te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 132 obitelji. Edukaciju su provodile članice Udruge uz odgojitelje skupina.

Slikovnica i zakuska

Na „Satu o celijakiji i prehrani bez glutena“ čitala se slikovnica „Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom“.

Budući da je pojam celijakije apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena.

Mališani su također proučavali brošuru „Sigurno bez glutena“ koja se nadovezuje na slikovnicu te su se upoznali s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten.

Zatim su izrađivali plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtali crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku i rješavali labirint na papiru, a održana je i bezglutenska zakuska.

Vrtićarci su tako mogli kušati bezglutenske proizvode i shvatiti da hrana bez glutena nije toliko drukčija i ništa manje ukusna od njihove te da je mogu konzumirati svi. Upravo bezglutensku zakusku djeca su izuzetno pozitivno doživjela.

Osim toga, putem slikovnice o celijakiji i brošure educiralo se djecu se o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko „drukčije“ hrani.

Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultirao je interesom djece i boljim razumijevanjem „različitosti“ djeteta s celijakijom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšao uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi.

Projekt sufinancira Grad Čakovec, a voditeljica projekta je Marija Goričanec.

– Zahvaljujemo Dječjem vrtiću „Cvrčak“ na uključenju u projektne aktivnosti, na prekrasnom prijmu i odličnoj suradnji koja će se, nadamo se, nastaviti i ubuduće – poručili su iz Udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje