U ponedjeljak 11. svibnja mogu se otvoriti ugostiteljski objekti kao dio popuštanja mjera usred epidemije koronavirusa.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za javno zdravstvo do danas još nisu precizno propisale uvjete pod kojima oni smiju raditi. Puštene su samo osnovne informacije o tome da će moći raditi samo na terasi, da će morati biti veliki razmak među stolovima te da će se raditi do 21 sat.

Mnogi kafići koji ne mogu zadovoljiti ove uvjete ili ime se ne isplati raditi za nekoliko stolova vjerojatno će ostati zatvoreni do daljnjeg popuštanja mjera. Slično je u cijeloj Hrvatskoj.

Jadranka Behin je potpredsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin te vlasnica kafića Buba u Kućan Marofu i Kelemenu.

– Ja neću otvoriti u ponedjeljak već vjerojatno 1. lipnja. Ne isplati mi se raditi pod uvjetima koji su sada poznati. Imam premalu terasu, nema mi smisla tjerati ljude nakon određenog vremena ili iz zatvorenog dijela, a velik dio prometa ostvarujem nakon 21 sat. Da ne govorim o tome da nisu još propisani uvjeti rada kojima bi se ugostitelji trebali prilagoditi praktički u dan ili dva. Nas je u Upravnom odboru 11 i većina je najavila da neće početi raditi 11. svibnja. Računajte da moramo upaliti nekoliko frižidera, perilicu, aparat za kavu, nabaviti mnogo zaštitne opreme za osoblje, a zarada to vjerojatno neće pokriti. Kao početak rada uzela sam za svoje kafiće početak lipnja iako nema nikakvih konkretnih informacija da će tada biti bolje – objašnjava Behin.

Ipak, ona smatra da će kafići u centru Varaždina, na Stančićevom trgu i Korzu, većinom početi raditi, ali problem su kafići u manjim mjestima.

– Za one koji rade na Stančiću i Korzu ima smisla raditi, oni imaju velike terase, a i Grad Varaždin je obećao mogućnost daljnjeg proširenja za vrijeme trajanja ograničavajućih mjera. Otvaranje su najavili i kafići u poslovnim te trgovačkim centrima, problem će biti u “seoskim” kafićima. Nema smisla poslovati s gubitkom – jasna je Behin.

Ipak, nakon objava mjera HZJZ-a vijesti su bolje u petak, 8. svibnja.

>> Varaždinski ugostitelji zadovoljni mjerama HZJZ-a, većina otvara objekte u ponedjeljak

Komentari

Komentara