Povežite se s nama

U fokusu

Ugovor poništen, kako će u školu?

Objavljeno:

- dana

ODLUKA

Osigurati prijevoz učenicima osnovnih škola na nastavu je zakonska obveza Varaždinske županije, no vlastitom odlukom su to ugrozili. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) ovaj je mjesec poništila ugovor o prijevozu učenika!

Riječ je o ugovoru kojim je Varaždinska županija dopustila prijenos ugovora o usluzi prijevoza učenika županijskih osnovnih škola s Autobusnog prometa d.d. u stečaju na Autobusni prijevoz d.o.o. 

Izvorni okvirni sporazum i ugovor je između Autobusnog prometa u stečaju i Županije sklopljen u prosincu 2014. godine, a njegova vrijednost je 23 milijuna kuna. Nakon što je autobuse AP-a preuzeo Autobusni prijevoz, Županija je u travnju ove godine s tom tvrtkom potpisala ugovor o prijenosu. DKOM je rješenje o poništenju donio 5. listopada. 

Potpisivanje

Cijela priča počela je još 28. svibnja 2014. godine, kada je Varaždinska županija pokrenula postupak javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola. Na natječaj su pristigle dvije ponude, da bi 18. srpnja lani bio odabran Autobusni promet d.d. u stečaju. Vincek d.o.o. Radovan ulaže žalbu, koja je i prihvaćena 5. rujna iste godine. Županija iznova odabire istog prijevoznika te je u prosincu potpisan ugovor na rok od dvije godine.

Ove godine dolazi do zapleta. Krajem kolovoza Vincek opet ulaže žalbu, ali ovoga puta zato što je Varaždinska županija sklopila ugovor kojim je ugovor sklopljen s AP-om u stečaju prenijela na Autobusni prijevoz. Iz Vinceka su u žalbi naveli da je to učinjeno bez provedenog postupka javne nabave te upozorili da nema pravnog sljedništva između Autobusnog prometa i Autobusnog prijevoza te da je Županija  trebala provesti otvoreni postupak javne nabave. 

U žalbi se ističe da su za sporne ugovore saznali tek u srpnju i to nakon što su u Županiju uputili zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Županija je, pak, odgovorila da se sklopljenim ugovorom o prijenosu nisu mijenjali osnovni elementi prethodnog sporazuma niti se mijenjala količina ili cijena.

– Do promjena je došlo samo i isključivo zbog prijenosa gospodarske djelatnosti – isticali su iz Županije.  

Poništavanje

Međutim, Državna komisija nije uvažila žalbu Varaždinske županije, nego je donijela konačnu odluku: poništili su ugovor o prijenosu. 

– U konkretnom slučaju nedvojbeno je došlo do promjene ugovorne strane, ali do iste nije došlo temeljem pravnog sljedništva koje je posljedica statusne promjene kod društva Autobusni promet d. d. Varaždin u stečaju. Varaždinska županija, nakon novih okolnosti u prijevozničkoj tvrtki s kojom je sklopila Sporazum, nije je mogla prenijeti na drugu pravnu osobu bez novog javnog natječaja – obrazložili su u rješenju. Konkretno, Varaždinska županija je u ovom slučaju postupila protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Protiv rješenja ne postoji mogućnost žalbe, no moguće je pokrenuti upravni spor i to u roku od 30 dana.
Ugovor je, dakle, poništen. Kako će i hoće li učenicima biti osiguran prijevoz do škola? 
Čini se da pouzdane odgovore na ta pitanja nemaju ni u Županiji. 

 

Županija je u travnju ugovor s jedne tvrtke prenijela na drugu

– Prijevoz učenika osnovnih škola je zakonska obveza, čije ispunjenje mora biti osigurano od strane Županije. Stoga ćemo poduzeti sve što je utvrđeno u okviru pozitivnih propisa da se prijevoz i nadalje osigura osnovnoškolcima. Poštovat ćemo rješenje DKOM-a, ali ćemo iskoristiti i sva raspoloživa pravna sredstva – ističu iz Županije.
Neovisno o tome hoće li i kada podnijeti tužbu, Županija će svakako, već drugi put, platiti žalitelju Vinceku 45 tisuća kuna proračunskog novca za troškove žalbenog postupka. Dakle, riječ o ukupnom trošku od  90 tisuća kuna. Proračun će biti “ispražnjen” i zbog krivo protumačene odredbe Zakona o pravnom sljedništvu.

Slično se događalo i u Gradu Varaždinu, u kojem su koncesiju za javni gradski prijevoz s AP-a u stečaju također željeli prenijeti na Autobusni prijevoz. Za razliku od Županije, oni su prvo zatražili mišljenje resornog ministarstva, koje im je odgovorilo da to nije moguće budući da se ne radi o pravnom sljedništvu. Grad Varaždin je zbog toga sporazumno raskinuo ugovor s AP-om u stečaju i – ostao bez javnog gradskog prijevoza. Gradski vijećnici su u petak zatražili da se hitno raspiše novi koncesijski natječaj, jer djeca iz prigradskih naselja nemaju kako do škola.

S obzirom na to, pitanje je što će se dogoditi s učenicima koji pohađaju županijske škole, a koriste prijevoz? Trenutno se prijevoz obavlja na temelju ugovora koji nije sklopljen sukladno zakoskim odredbama.

VINCEK

“Do sada nam nitko ništa nije poklonio pa to ne očekujemo niti ubuduće.Jedino što želimo je ravnopravna mogućnost sudjelovanja na natječajima.
Nadamo se da će Županija transparentno i zakonito provesti postupak jave nabave.”

Autobusni prijevoz

“Autobusni prijevoz će svoje poslovne i ekonomske interese štititi svim pravnim sredstvima. Radi se o ozbiljnom pitanju, koje se rješava na dobrobit učenika. O detaljima ne možemo govoriti, jer se to pitanje ne tiče samo nas.

NOVO:

Propćenje iz Županije

Nakon objave teksta u tiskanom izdanju Regionalnog tjednika iz Varaždinske županije poslano je priopćenje za javnost u kojemu između ostaloga piše: – Prijevoz osnovnoškolaca nije ugrožen. Varaždinska županija obavještava sve roditelje osnovnoškolaca da se prijevoz do škola odvija te će se nastaviti odvijati redovito u okviru već uhodanih uvjeta. Pojedini navodi o ugroženosti realizacije ovog projekta ne stoje jer je prijevoz učenika osnovnih škola zakonska obveza, čije ispunjenje je oduvijek dosad bilo te će i dalje biti osigurano od strane Županije.

Naravno, Varaždinska županija poštivat će odluku Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave te vrlo brzo provesti novo nadmetanje za gospodarske subjekte za prijevoz učenika osnovnih škola, a do tada će se isti odvijati redovnom dinamikom. Varaždinska županija također će po rješenju navedene Državne komisije iskoristiti i sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju. Postupak je to koji zahtjeva određeno vrijeme, ali, ponavljamo, isti ni na koji način neće ugroziti prijevoz učenika osnovnih škola nad kojima Županija ima osnivačka prava, piše u priopćenju.

Priopćenje se ne razlikuje od odgovora koji smo već dobili iz Županije. “Prijevoz će se odvijati redovito u okviru već uhodanih uvjeta…. vrlo brzo provesti novo nadmetanje za gospodarske subjekte za prijevoz učenika osnovnih škola, a do tada će se isti odvijati redovnom dinamikom….”, piše u priopćenju.  Znači li to da će učenike i dalje voziti Autobusni prijevoz, unatoč poništenom Rješenju? Ako je suditi prema županijskom priopćenju, odgovor je potvrdan. Krši li time Varaždinska županija zakon i hoće li se učenici u tom “međuprostoru” voziti ilegalnim prijevozom do škole? Na Županiji je da odgovori na ova pitanja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje