Povežite se s nama

Crna kronika

Uhićen direktor Farmala i 30-ak terenskih djelatnika

Objavljeno:

- dana

UHIĆENJA U LUDBREGU U USKOK-OVOJ AKCIJI “HIPOKRAT”

Dražen Dedi, predsjednik i jedini član uprave Farmala, priveden je do strane policije zajedno s još tridesetak terenskih djelatnika ovog ludbreškog farmaceutskog poduzeća u sklopu USKOK-ove akcije Hipokrat. Riječ je o tromjesečnoj akciji usmjerenoj protiv davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske zbog propisivanja lijekova, pa se mogu očekivati i privođenja onih koji su zbog novca izdavali recepte.

Osnovna djelatnost ludbreške farmaceutske industrije je proizvodnja i distribucija generičkih lijekova. Na popisu njezinih proizvoda nalazi se četrdesetak lijekova, među kojima su najpoznatiji Ibuprofen Farmal, Ibuprofen Retard i Klavax Bid. Broj lijekova Farmala proširio se nakon što je njemački Dermapharm u veljači prošle godine postao njegov većinski vlasnik.

Većinski vlasnici Nijemci

Obiteljska generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda pokraj Münchena kupila je 95-posto udjela, od čega 85 posto od Miljenka Boršćaka te njegove tvrtke Bomark, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, a deset posto od malih dioničara. Dražen Dedi, predsjednik uprave Farmala, tada nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom navodeći brojne pogodnosti za tvrtku.

– Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharm AG Holdinga imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije – isticao je Dedi.

Prihode povećali za 110 milijuna kuna

Farmal je farmaceutska tvrtka sa značajnim rastom prihoda. Pretprošle godine ostvario je rast od 30 posto te došao do 96 milijuna kuna te dobit od 1,5 milijuna kuna. Godinu dana kasnije, odnosno 2011. prihod je porastao za 11 posto ili oko 110 milijuna kuna, a ostvarena dobit povećana je na gotovo četiri milijuna kuna. Od ukupnog prihoda od prodaje proizvoda i usluga, 105 milijuna kuna ili 89 posto otpada na prodaju lijekova.

Od značajnijih dugoročnih obveza prema bankama izdvaja se kredit od sedam milijuna eura koji je 27. lipnja prošle godine ugovoren s Hypo Alpe Adria bankom radi financiranja obveza prema drugim bankama i financijskim institucijama. Primjerice Farmal se kod Banke Kovanica bio zadužio za 11 milijuna kuna, a bio je i dugogodišnji klijent društva Finesa Credos i Finesa faktor prema kojima je imao 2010 obveze od gotovo tri milijuna kuna.

Dermapharm je Farmalu trebao osigurati pretpostavke za bolje pozicioniranje u Hrvatskoj, ali i tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije. Tvrtku je osnovao i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Na stranim tržištima ove je godine planiran rast od čak 74 posto, dok je na hrvatskom tržištu planirani prihodi trebao rasti za 15 posto.

„Kao članica grupacije Dermapharm, stvorili smo temeljne pretpostavke za ostvarenje naše misije i postavljenih strateških ciljeva. Iskreno motivirani geslom da „zdravlje ne smije biti privilegija” u Farmalu proizvodimo i distribuiramo generičke lijekove cjenovno pristupačne svim onima kojima su potrebni, naglašavao je Dedi koji je prije nekoliko mjeseci, znakovito, stavio na prodaju obiteljsku kuću u južnom dijelu Varaždina.

U Farmalu danas ne odgovaraju na pozive. Nismo uspjeli doći ni do Jasna Bobetić, jedine hrvatske članice NO Farmala u kojem su i Karin Anna Samusch te Wilhelm Beier, čelnika njemačkog Dermapharma osnovanog 1991. godine.

 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Obrat u slučaju Kulturana: četvorka nije s namjerom ubila profesora Čengića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su saslušani brojni svjedoci, izvedena rekonstrukcija cijelog događaja, saslušani psihijatrijski vještak Nenad Horvat te dva puta sudsko-medicinski vještak Davor Mayer, Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju kaznenog djela koja se stavljaju na teret optuženima u slučaju Kulturana.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo optužnicom je teretilo Ivora Vujasinovića (29), Asju (25) i Ivana (20) Gorskog te Dominika Žnidarića (26) za teško ubojstvo profesora Nine Čengića (35) krajem svibnja prošle godine ispred Kulturane. Odnosno, teretilo ih je da su iz osvete ubili profesora engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin.

Promjena

Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu.

Njih se sada tereti da su zajednički i dogovorno, u cilju da teško tjelesno ozlijede Ninu Čengića, olako pritom držeći da ga neće usmrtiti, prebili Čengića te tako počinili kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti.

Po pravnoj kvalifikaciji sada nema namjere, pa im se sudi za ubojstvo iz nehaja.

Riječ je o članku 120. Kaznenog zakona, odnosno teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti za koje je kazneno djelo previđena kazna zatvora od tri do 15 godina.

ŽDO u Varaždinu je u ponedjeljak, 21. studenog podnijelo podnesak Županijskom sudu, kojim se mijenja činjenični i zakonski opis te pravna kvalifikacija kaznenog djela koja se stavljaju na teret prvo do četvrto optuženima. Također, to je dostavljeno i svoj optuženoj četvorki te njihovim braniteljima.

Javna rasprava, koja je održana u utorak, 22. studenog, je na kraju odgođena.

Odgoda

– Obrana prvoptuženog moli odgodu današnje rasprave kako bi pripremili obranu glede ovako izmijenjenog činjeničnog i zakonskog opisa, odnosno pravne kvalifikacije te s time u svezi pripremili i završne riječi – istaknuo je branitelj Ivora Vujasinovića.

Odgodu su zatražili i branitelji Asje i Ivana Gorskog te Dominika Žnidarića.

Rasprava se nastavlja u utorak, 29. studenog, a branitelji optuženih se moraju očitovati s obzirom na novu optužnicu te mogu predlagati i nove dokaze.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzrokovao prometnu nesreću uslijed koje je ozlijeđeno i u bolnicu prevezeno sedmero osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija, ilustracija

U petak, 25. studenoga ove godine, nešto prije 18 sati u Ivanovcu na raskrižju ulica Josipa Broza i Vladimira Nazora dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno sedmero osoba, javila je PU međimurska.

Vozač rođen 1984. godine upravljao je VW Golfom, čakovečkih registarskih oznaka, kolnikom Ulice Vladimira Nazora te dolaskom do raskrižja s kolnikom Ulice Josipa Broza, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje zadržavajući smjer kretanja, a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću tom cestom.

Uslijed opisane prometne situacije, u prednji bočni dio Golfa, prednjim bočnim dijelom udario je VW Transporter čakovečkih registarskih oznaka kojim je upravljao 59-godišnji vozač.

Obojica vozača te petorica putnika iz Golfa i Transportera vozilima hitne medicinske pomoći prevezeni su u čakovečku bolnicu, gdje im je pružena liječnička pomoć.

Njihove ozljede naknadno će se okvalificirati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje