Povežite se s nama

Crna kronika

Uhićen direktor Farmala i 30-ak terenskih djelatnika

Objavljeno:

- dana

UHIĆENJA U LUDBREGU U USKOK-OVOJ AKCIJI “HIPOKRAT”

Dražen Dedi, predsjednik i jedini član uprave Farmala, priveden je do strane policije zajedno s još tridesetak terenskih djelatnika ovog ludbreškog farmaceutskog poduzeća u sklopu USKOK-ove akcije Hipokrat. Riječ je o tromjesečnoj akciji usmjerenoj protiv davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske zbog propisivanja lijekova, pa se mogu očekivati i privođenja onih koji su zbog novca izdavali recepte.

Osnovna djelatnost ludbreške farmaceutske industrije je proizvodnja i distribucija generičkih lijekova. Na popisu njezinih proizvoda nalazi se četrdesetak lijekova, među kojima su najpoznatiji Ibuprofen Farmal, Ibuprofen Retard i Klavax Bid. Broj lijekova Farmala proširio se nakon što je njemački Dermapharm u veljači prošle godine postao njegov većinski vlasnik.

Većinski vlasnici Nijemci

Obiteljska generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda pokraj Münchena kupila je 95-posto udjela, od čega 85 posto od Miljenka Boršćaka te njegove tvrtke Bomark, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, a deset posto od malih dioničara. Dražen Dedi, predsjednik uprave Farmala, tada nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom navodeći brojne pogodnosti za tvrtku.

– Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharm AG Holdinga imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije – isticao je Dedi.

Prihode povećali za 110 milijuna kuna

Farmal je farmaceutska tvrtka sa značajnim rastom prihoda. Pretprošle godine ostvario je rast od 30 posto te došao do 96 milijuna kuna te dobit od 1,5 milijuna kuna. Godinu dana kasnije, odnosno 2011. prihod je porastao za 11 posto ili oko 110 milijuna kuna, a ostvarena dobit povećana je na gotovo četiri milijuna kuna. Od ukupnog prihoda od prodaje proizvoda i usluga, 105 milijuna kuna ili 89 posto otpada na prodaju lijekova.

Od značajnijih dugoročnih obveza prema bankama izdvaja se kredit od sedam milijuna eura koji je 27. lipnja prošle godine ugovoren s Hypo Alpe Adria bankom radi financiranja obveza prema drugim bankama i financijskim institucijama. Primjerice Farmal se kod Banke Kovanica bio zadužio za 11 milijuna kuna, a bio je i dugogodišnji klijent društva Finesa Credos i Finesa faktor prema kojima je imao 2010 obveze od gotovo tri milijuna kuna.

Dermapharm je Farmalu trebao osigurati pretpostavke za bolje pozicioniranje u Hrvatskoj, ali i tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije. Tvrtku je osnovao i u Rumunjskoj i Bugarskoj. Na stranim tržištima ove je godine planiran rast od čak 74 posto, dok je na hrvatskom tržištu planirani prihodi trebao rasti za 15 posto.

„Kao članica grupacije Dermapharm, stvorili smo temeljne pretpostavke za ostvarenje naše misije i postavljenih strateških ciljeva. Iskreno motivirani geslom da „zdravlje ne smije biti privilegija” u Farmalu proizvodimo i distribuiramo generičke lijekove cjenovno pristupačne svim onima kojima su potrebni, naglašavao je Dedi koji je prije nekoliko mjeseci, znakovito, stavio na prodaju obiteljsku kuću u južnom dijelu Varaždina.

U Farmalu danas ne odgovaraju na pozive. Nismo uspjeli doći ni do Jasna Bobetić, jedine hrvatske članice NO Farmala u kojem su i Karin Anna Samusch te Wilhelm Beier, čelnika njemačkog Dermapharma osnovanog 1991. godine.

 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje