Povežite se s nama

U fokusu

Ukidanje javnih ovršitelja državu će stajati milijune

Objavljeno:

- dana

Marko Lapaine dobio spor protiv RH

Republika Hrvatska pravomoćno je proglašena odgovornom za naknadu štete Marku Lapaineu koju je pretrpio zbog ukidanja javno-ovršiteljske službe.

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je međupresudu u prekinutom postupku u čijem će se nastavku još utvrđivati samo visina štete, a budu li i drugi javni ovršitelji kao i Lapaine zatražili obeštećenje, državni proračun ostat će bez više milijuna kuna.

Nova pobjeda

Marko Lapaine, varaždinski javni ovršitelj koji je na Ustavnom sudu uspio ishoditi jednokratnu nagradu za javne ovršitelje od 18 tisuća kuna, odnio je još jednu pobjedu protiv države, i to pred domaćim pravosuđem. Usporedo s ustavnom tužbom zbog štete nastale ukidanjem javnoovršiteljske službe, pokrenuo je zbog potonjeg i parnicu za naknadu štete na varaždinskom Općinskom sudu, koju je nakon odbijanja žalbe države također pravomoćno dobio.
U tužbi za naknadu štete naveo je da mu je ukidanjem instituta javnih ovršitelja uskraćena mogućnost obavljanja tog posla za koji je ostvario sve pretpostavke: stručne, tehničke i poslovne, a uz to napustio je i svoj odvjetnički posao.

Županijski sud u Varaždinu potvrdio međupresudu

Država se protivila da bi bila odgovorna za štetu. Državno odvjetništvo navodilo je da se donošenje zakona ne može izjednačavati sa štetnom radnjom, ali je prvostupanjski sud međupresudom ipak utvrdio njezinu krivnju. Na to se žalilo državno odvjetništvo navodeći da nije napravljena nikakva štetna radnja budući da su Zakon o prestanku Zakona o javnim ovršiteljima i drugi propisi kojima je ukinut institut javnih ovršitelja doneseni tijekom zakonom uređenog zakonodavnog postupka, a sve temeljem ustavnih i zakonskih ovlaštenja Hrvatskog sabora. U prilog tome navodilo se rješenje Ustavnog suda iz siječnja prošle godine u kojem stoji da je “zakonodavac slobodan odabrati model ovrhe za koji smatra da će najdjelotvornije, najbrže i s najmanje troškova ispuniti ciljeve zbog kojih se novi ovršni model ustanovljava – zakonodavac je dakle imao ustavnu ovlast da institut javnih ovršitelja zamijeni institutom sudskih ovršitelja”.

Medijska priprema

Županijski sud u Varaždinu, međutim, nije prihvatio argumentaciju državnog odvjetništva te je potvrdio međupresudu u korist javnog ovršitelja, pri čemu se isto pozvao na rješenje Ustavnog suda.
“Ustavni sud daje za pravo zakonodavcu odabir modela provedbe ovrhe, ali model provedbe ovrhe putem javnih ovršitelja bio je zakonski model Republike Hrvatske usklađen sa zakonodavstvom EU (…) Ustavni sud ukazuje na nužnost održavanja povjerenja javnosti u državne javne institucije, njihovu predanost vladavini prava i zaštiti ljudskih prava te povjerenja upravo koje te institucije stvaraju, upozorava drugostupanjski sud”, navodi se u presudi.
Županijski sud posebno naglašava da je Ustavni sud imenovanim javnim ovršiteljima dosudio novčanu zadovoljštinu od 18 tisuća kuna te im ukazao na pravo da pred redovnim sudom zahtijevaju naknadu pretrpjele štete prema propisima. Upravo to je učinio Lapaine, a sada bi tim putem moglo krenuti i ostalih sedamdesetak javnih ovršitelja.

Dogodi li se to, državni proračun mogao bi biti olakšan za više milijuna kuna, budući da su javni ovršitelji za opremanje svojih ureda i druge troškove utrošili i po nekoliko stotina tisuća kuna.
Izgledna naknada oštećenim javnim ovršiteljima bit će posljedica naprasnog ukidanja instituta javnih ovršitelja koja je započela još u prosincu 2011. kada je aktualni saziv Hrvatskog sabora prvo odgodio primjenu Zakona o ovrhama i javnim ovršiteljima, a zatim i ukinuo potonji institut. Tome je prethodila medijska “priprema” s navodima o “šerifskim ovlastima”, upadanjima ovršitelja u stanove i poslovne prostore tijekom noći i tome slično.

Vedran Vidmar: “Najviše su odgovorni Miljenić i Milanović”

Javnim ovršiteljima je presudom varaždinskog Županijskog suda pravomoćno priznato pravo na naknadu od Republike Hrvatske cjelokupne neimovinske i imovinske štete koja je javnim ovršiteljima nastala uslijed prvo dvije odgode početka rada te potom i ukidanja hrvatske javnoovršiteljske službe, provedenih protivno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske EU, a time i protivno čl. 141. hrvatskog Ustava, što uključuje i pravo na naknadu očekivanih redovnih javnoovršiteljskih prihoda i to do navršene 70. godine života u skladu s čl. 20. st. 1. t. 2. Zakona o javnim ovršiteljima ili do početka rada hrvatske javnoovršiteljske službe, kao što je navedeno na str. 5 Presude od 16. 1. 2014. Presuda od 16. 1. 2014. je presedan i nakon nje i javni ovršitelji koji to još dosad nisu učinili mogu odmah pokrenuti parnice radi naknade štete protiv RH koje će u konačnici rezultirati milijunskim odštetama na teret Državnog proračuna, za što će biti najviše odgovorni premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić – dvije osobe koje su imale najvažniju ulogu u obje odgode početka rada i potom ukidanju hrvatske javnoovršiteljske službe. Budući da su odgode početka rada i ukidanje hrvatske javnoovršiteljske službe obavljene s izravnom namjerom, RH će se, nakon isplate naknade štete javnim ovršiteljima, moći regresno naplatiti od hrvatskih političara čijim je angažmanom javnim ovršiteljima nastala šteta, a to su ponajprije hrvatski premijer i ministar pravosuđa, tvrdi Vedran Vidmar, predsjednik Udruge hrvatskih javnih ovršitelja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje