Povežite se s nama

Život i društvo

Uključite se u foto natječaj „Festivala tata“: višestruke su dobrobiti koje donosi angažirano očinstvo

Objavljeno:

- dana

Već treću godinu zaredom organizacija Status M u suradnji s udrugom Roditelji u akciji – RODA, Zakladom „Solidarna“ i Veleposlanstvom Kraljevine Švedske provodi događanje posvećeno brižnom očinstvu „Festival tata“, čiji je cilj potaknuti očeve na aktivno uključivanje u odgoj djece te pokretanje rasprave o važnosti angažiranog očinstva.

Kampanja je aktivna na službenom Facebooku i Instagramu Festivala, gdje se mogu pronaći i informacije o načinu uključivanja u Festival putem prijave na foto natječaj.

– „Festival tata“ prva je manifestacija u Hrvatskoj koja se obraća tatama i koja naglašava važnost brižnog očinstva. Ove godine foto natječaj tematizira očinstvo u doba pandemije – vrijeme koje donosi brojne izazove u obiteljskom životu i roditeljstvu – rekla je voditeljica Festivala Anamarija Sočo.

Pozvala je također sve tate da se uključe u foto natječaj te podijele izazove i radosti roditeljstva u doba korone putem fotografije uz dodane ključne riječi #FestivalTata #BudiTata i #SuperTata.

Ravnopravno roditeljstvo

Održavanje Festivala i kampanje pozdravila je i Jasena Knez Radolović, koordinatorica programa „Podržavajuće roditeljstvo“ iz udruge Roda.

– Uz brojne dobrobiti za dijete i tatu koje donosi angažirano očinstvo, ovogodišnji Festival prilika je da putem fotografije vidimo šire dobrobiti koje proizlaze iz ravnopravnog roditeljstva. U ovo nepredvidljivo vrijeme, u kojem se sve češće događa rad od kuće, nerijetko i uz djecu, za žene je važno imati partnere koji će spremno preuzeti obiteljske obveze i doprinijeti tomu da očevi i majke ravnopravno osiguraju prostor za svoje poslovne obaveze – rekla je Jasena Knez Radolović.

Tajnik Zaklade „Solidarna“ istaknuo je kako mu je situacija s koronom dala priliku da još više vremena provodi s kćeri, da svaku petominutnu pauzu od posla provede s njom te prati njezin rast i razvoj.

– Beskrajno sam zahvalan što uopće mogu raditi od kuće, tijekom cijelog vremena vidim kako se moj odnos s njom produbljuje – rekao je Blažević.

Status M i partneri nadaju se da će se dobre roditeljske prakse očeva proizašle iz intenzivnijeg provođenja vremena s djecom tijekom pandemije nastaviti i nakon ovog perioda.

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje