Povežite se s nama

Novosti

Uključite se u kampanju “Kreatori promjena”!

Objavljeno:

- dana

ZORA PROSLAVILA 10 . ROĐENDAN

Zora, udruga za nenasilje i ljudska prava pokrenula je kampanju “Kreatori promjena”.

Kroz ovu kampanju želi se prikupiti 10.000 kuna za edukacije koje će se u sklopu Edukacijskog centra Zora provoditi u prvoj polovici 2014. godine s marginaliziranim skupinama – žrtvama obiteljskog nasilja, ženama, dugotrajno nezaposlenima i mladima, a novost što se tiče načina prikupljanja sredstava je što se kampanja provodi na www.givengaing.org, dakle stranici koja povezuje organizacije, aktivistice i donatorice te im pomaže da zajedno ostvaruju cilj u koji vjeruju, pa tako Zora ima profil na www.udrugazora.givengain.org kao i postavljen projekt na http://www.givengain.com/cause/4387/projects/12423/ .

Od planinarenja do brzog štrikanja!

Važan dio svake kampanje na Givengain platformi čine aktivisti iz cijele Hrvatske i svijeta koji šire vijest i na taj način podižu svijest, a isto tako i sami organiziraju razne aktivnosti, odnosno izazove, kojima pomažu skupiti sredstva za projekt u koji vjeruju. U korist raznih organizacija diljem Svijeta aktivisti trče maratone, osvajaju planine, brzo štrikaju, plešu, skaču s padobranom, poklanjaju svoje rođendane… Zora će se također uključiti u prikupljanje sredstava, a članice su predstavile i prvu akciju pod imenom “Hodam za ravnopravnost”.

Izvršna direktorica će u studenom jednom donu prohodati 20 kilometara, stati u tri sela i održati predavanje

– Riječ je o akciji izvršne direktorice koja si je zadala cilj prikupiti 3.000 kuna u korist kampanje “Kreatori promjena” udruge Zora. U studenom ove godine u jednom danu na području Međimurske županije prehodat će najmanje 20 kilometara, stati u tri sela, te će tamo stati u po jednoj udruzi mladih/udruzi žena i održati predavanje na temu rodne ravnopravnosti, prikupljanja volontera ili aktivizma u lokalnoj zajednici – rečeno je na predstavljanju projekta “Kreatori promjena” u Čakovcu gdje je također proslavljen 10. rođendan Zore.

U sklopu kampanje “Kreatori promjena” provesti će se i razne edukativne akcije kao što su akcija peglanja na Trgu Republike i edukativne radionice u sklopu inicijative mladih “Ispeglajmo neravnopravnost”, te akciju “Sadnja 10 stabala za 10 godina rada”,a povodom 11-og rođendana udruge Zora održat će se i nagrada “Kreatori promjena” najistaknutijem pojedincu iz Međimurske županije tijekom ove godine i kampanje.

Izvor: Udruga Zora
Foto: ILUSTRACIJA/UDRUGA ZORA

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje