Povežite se s nama

Crna kronika

Ukradene kokoši iz Sračinca vjerojatno na blagdanski stol

Objavljeno:

- dana

KRAĐE

Dvjestotinjak kokoši, petnaestak pataka, dvadeset guskaka, janjad, vrtna kućica sa solarnim panelom i instalacijama za panel, poljski zahod… Bila bi to zgodna mala farma. Ali ovo nije nabrajanje inventara poljoprivrednog gospodarstva, već popis s liste krađa koje su se dogodile tijekom zadnja dva mjeseca u Sračincu.

Iako lopovi očigledno ne biraju, kokoši i ostala perad izgleda su postale omiljena predblagdanska „lovina“. To dobro zna Martin Fajfar, vlasnik sve navedene peradi, bez koje je ostao tijekom dviju krađa. Obje su se dogodile noću, obje tijekom vikenda – s petka na subotu. Prva prije dva mjeseca, druga prije dva tjedna. Jednom je kišilo, drugi je put bila magla. Fajfari su životinje držali za osobne potrebe.

– Prvi je put ukradeno između 90 i 100 komada kokoši hrvatica i grahorica, nestale su i četiri guske te četiri do šest pataka. Drugi je put ukradeno 75 kokoši, koje sam dovezao od kćeri, 16 gusaka i 10 pataka Taj su put ostale tri kokice i jedan pijetao, pokazuje nam Martin Fajfar na veliki kokošinjac s desetkovanim „stanarima“. Lopovi su također ukrali i jednog zeca te pet zečica orijašica. Sve su bile namijenjene daljnjem uzgoju, od kojih si je jedna baš radila gnijezdo, očekujući mlade, govori Martin Fajfar.

Novac

Na pitanje o vrijednosti ukadenoga veli da ne može točno izračunati. S obzirom na to da nije mjerio kilažu, znao točno starost… jer su kokoši bile za privatne potrebe. Vjeruje da je oba puta u pitanju vrijednost ukradenih životinja po 1000 eura. Tako je Martin Fajfar ostao bez dvije tisuće eura u dva mjeseca. Malo ga je, veli, začudilo policijsko inzistiranje kod uviđaja nakon prve krađe, jer ponavlja kako su kokoši „bile za vlastitu upotrebu pa nisam mjerio težinu svake pojedinačno, znao njezinu vrijednost“.

Vrijednost ukradenih životinja sveukupno oko dvije tisuće eura

Iako je pozvao policiju i drugi put, zbog istog „problema“, tog puta nije podnio kaznenu prijavu. – Da sam znao da će biti ukradene i da zakon inzistira na konkretnim podacima, izvagao bi ih prije krađe, pomalo je ironičan Martin Fajfar. Ali to mu nije niti za zamjeriti kad, umjesto farme, koja se prostire na više od šest tisuća kvadrata, umjesto kokodanja, vlada tišina i čuje se samo fijuk vjetra. Jer pet burdskih koza, osim što znatiželjno, iz sigurne udaljenosti, promatra pridošlice, ne „pušta glas“.

Čak se ne javljaju ni ona dva psića koja su bila tu da bi sačuvala farmu upravo od onoga što se dogodilo. Nekoliko desetaka metara je i veliki šarplaninac, ali i on je tiho. No, sve da su i lajali te noći, sumnjamo da bi ih itko čuo. Jer, farma Fajfarovih, na žalost po vlasnike, idealna je za krađu – prve kuće udaljene su nekoliko stotinjaka metara, s dvije strane uokolo su samo polja, dok je jedna uz napuštene plastenike.

Ali lopovi se nisu ni trudili zamarati težim putom, već su komotno ušli kroz velika ulazna vrata, što dokazuju i tragovi guma koje je Martin Fajfar dva puta u dva mjeseca, kad je ujutro došao na farmu, ugledao umjesto svoje peradi. Umjesto u kokošinjcima, sudeći prema broju prijava, većina peradi završit će na blagdanskim stolovima.

POLICIJA

Na sumnju Martina Fajfara da policija ne uzima ozbiljno “tako sitne krađe”, iz policije odgovaraju: Naglašavamo da je policija temeljem Zakonske regulative dužna postupati po svakoj prijavi/dojavi građana… Jedina razlika je da se kazneno djelo progoni po službenoj dužnosti ako je predmet vrijedan 1000 kuna i više, a ako vrijedi manje progoni se po privatnoj tužbi, odgovaraju iz policije.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje