Povežite se s nama

U fokusu

Ukupno 46 učenika s poteškoćama u razvoju s područja Varaždina dobit će pomoćnike u nastavi

Objavljeno:

- dana

DVA MILIJUNA KUNA ZA POMOĆ U NASTAVI

Varaždinska županija dobila je oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a sredstva su namijenjena uvođenju pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama.

Svečano uručivanje ugovora o dodjeli sredstava za sve korisnike održano je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Sredstva su osigurana putem europskog Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, a za uspješne prijavitelje s cijelog područja Hrvatske osiguran je bio iznos od oko 74,7 milijuna kuna za uvođenje ukupno 2030 pomoćnika u nastavi za tekuću školsku godinu.

Ugovore su dobitnicima zajednički uručili ministar znanosti Predrag Šustar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje Mile Živčić.

Ukupno 46 učenika s područja Varaždina dobit će komunikacijske pomoćnike u nastavi

U ime Varaždinske županije svečanosti je nazočio župan Predrag Štromar koji je izrazio zadovoljstvo dobivenim sredstvima u iznosu od 2 milijuna kuna.

“Ukupno 46 učenika s teškoćama u razvoju dobit će pomoć u pohađanju nastave. Dokazano je koliko je takva pomoć važna za kvalitetniji rad u školi, a u budućnosti za kvalitetniji i uspješniji život učenika. Na samim pomoćnicima u nastavi je velika odgovornost, oni su omogućili učenicima s poteškoćama da se lakše snađu i da lakše uče, i ja im čestitam na trudu, hrabrosti i svemu što čine za učenike”, naglasio je župan.

Ministarstvo je Poziv objavilo 2. lipnja 2016. godine, a rok za dostavu projektnih prijedloga bio je 13. srpnja 2016. godine. Ukupno 49 ugovora u vrijednosti od 74.735.497,32 milijuna kuna financira se iz Europskoga socijalnog fonda uz sufinanciranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Projekte su prijavile jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivači osnovnih i srednjih škola. Ugovorenim projektima pružit će se potpora uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u školskoj godini 2016./2017. uz pomoćnike u nastavi/stručne komunikacijske posrednike.

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati