Povežite se s nama

Život i društvo

Ukusni kolači u Županijskoj palači oživjeli tradiciju i vratili posjetitelje u bakinu kuhinju

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Medenjaci, kiflice, šapice, pita od jabuke, breskvice, čupavci i brojne druge slastice mamile su poglede na današnjem božićnom sajmu tradicionalnih kolača u Županijskoj palači u Varaždinu.

Događanje posvećeno tradicionalnim slasticama koje krase blagdanski stol održano je u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i udrugama.

Za ukusne i mirisne slastice pobrinule su se vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruge „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ Šemovec.

Među brojnim privlačnim kolačima, prave „zvijezde“ bili su trnovečka makovnjača, vidovečki gibanik, mličani kolač i šemovečke kelešice, jedinstveni i zaštićeni kolači koji se u Varaždinskoj županiji pripremaju već desetljećima.

– Željeli smo upotpuniti Advent u Varaždinu, a kako bismo to bolje učinili nego predstavljanjem naših tradicionalnih slastica. U Varaždinskoj županiji imamo 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od regionalne do europske razine, a čak sedam od njih su upravo kolači. Svi znamo da su najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji, a u to su se danas uvjerili i brojni građani. Ovi okusi i mirisi vraćaju nas u djetinjstvo, u bakinu i maminu kuhinju, a to u svakome u nas budi lijepa sjećanja. Zahvaljujem članicama četiri udruge koje su pripremile kolače. Vjerujem da će to kod građana pobuditi želju da i sami spreme pokoji kolač te na taj način i sami postanu čuvari tradicije – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Svi građani imali su priliku ne samo isprobati kolače, nego ih odnijeti i kući, napomenuo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

– Uz naše zaštićene kolače, ovdje su građani imali priliku probati i one koji su nekad bili obavezni na blagdanskom stolu, a koje smo možda danas malo zaboravili. Nekada se nisu toliko izrađivali kremasti i čokoladni, nego prvenstveno suhi kolačići. Ne samo da su ukusni i lijepi, nego je u svaki od ovih kolača utkana i toplina doma. Zato mislim da smo napravili dobar potez prisjećajući se tradicije. Građane pozivam da nas ovdje u Županijskoj palači posjete i sljedeće subote, kada će tradicionalne božićne kolače predstaviti još tri naše udruge, Udruga žena Kelemen, Udruga žena „Maruša“ iz Maruševca i Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“ – pozvao je Mališ.

Uz zaštićenu i nadaleko poznatu trnovečku makovnjaču, članice Udruge žena „Trnovečko srce“ pripremile su i šapice, kiflice, mramorčiće i uvijek fine čupavce. Članice Udruge žena „Cvijet“ Šemovec spravile su svoju zaštićenu šemovečku kelešicu, a poglede je mamio „slatki“ borić i čizmice, medenjaci, pita od jabuke i žarbo kocke. Podršku članicama ovih udruga dala je i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Članice Udruge „Lepoglavski pušlek“ ponosno su dijelile zaštićeni mlinčani kolač, a uz njega i kiflice, šarmatne salamice i brojne druge fine kolačiće.

Pogaču, breskvice, londoner kocke i, naravno, zaštićeni vidovečki gibanik pripremile su pak članice Udruge žena Vidovec.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje