Povežite se s nama

Život i društvo

Ulaganja u obrazovanje kao ključna točka sjednice Gradskog vijeća N. Marofa

Objavljeno:

- dana

U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u ponedjeljak je, 13. prosinca, održana 4. sjednica Gradskog vijeća Novog Marofa.

Jedna od važnijih točaka bila je Odluka o stipendijama Grada Novog Marofa kojom je odlučeno kako će svi nadareni studenti s gradskog područja imati prilike dobiti stipendiju bez obzira na izbor studija, a kao jedini kriteriji u obzir će se uzimati ocjene.

Time je odlučeno da stipendiju ostvaruju studenti koji upisuju prvu godinu studija s najmanjim prosjekom iz srednje škole od 4,5 te studenti druge i viših godina s ostvarenim prosjekom od 3,5 iz prethodnih godina.

Ovom odlukom obuhvaćeni su i nadareni studenti prve godine studija s prosječnom ocjenom iz prethodne dvije godine školovanja, tako da taj prosjek iznosi najmanje 4,5. Učeničke stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljivat će se na temelju bodovanja za postignute rezultate na natjecanjima, u sudjelovanjima na domaćim i inozemnim istraživačkim projektima te prosjekom ocjena. Odobrene stipendije za studente isplaćivat će se od listopada, a za učenike od rujna u trajanju od ukupno 10 mjeseci.

Jednoglasno je i usvojen godišnji Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2022. godinu.

– Svi oni koji se ozbiljno bave poljoprivredom prvenstveno bi trebali koristiti mjere Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kako bi osigurali svoje usjeve koji automatski pokrivaju nastale štete. Treba poticati samo osiguranje, koje je ujedno i rješenje za proglašenje elementarne nepogode – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Usvojen je prijedlog za raspisivanje natječaja za imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, a sklopljen je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava te usvojen zahtjev za kratkoročno zaduživanje u iznosu 1,4 milijuna kuna za financiranje projekta “Čitanje na kotačima” temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva kulture i medija i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Gradonačelnik je obrazlažući tu točku naglasio kako se predviđena sredstva dobivaju naknadno, a da je za samo provođenje projekta u samom startu potrebno imati novac.

– Da bi imali “Čitanje na kotačima” morate kupiti bibliobus, zaposliti vozača, kupiti knjige. Sredstva se dobivaju po izvješćima i kontroli i to je normalna procedura koja funkcionira da bi mogli provesti bilo koji program. EU fondovi su uvijek lijepa priča, ali morate biti financijski stabilni da bi se uopće mogli zadužiti kako bi se projekt mogao provoditi – komentirao je Jenkač.

Vijećnici su usvojili i zahtjev “Novokoma” d.o.o. za davanje suglasnosti za zaduživanje od 670.000 kuna za financiranje ulaganja u dugotrajnu imovinu – završetak izgradnje poslovnog objekta i nabavku opreme koja će obuhvatiti preseljenje na novu lokaciju, unutarnje uređenje, nabavku profesionalnih strojeva i traktora koji će pridonijeti kvalitetnijem obavljanju posla.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje