FOTOarhiva

Ulični performeri uvijek plijene pažnju posjetitelja varaždinskog Špancirfesta.

Oni su posebna vrsta umjetnika, koja kombinira izvedbenu kreativnost, vrlo često cijeli splet nesvakidašnjih vještina te inovativnost i hrabrost jer između njih i publike nema nikakvih barijera niti posebnih scenskih pomagala.

Štulaši su nezaobilazni dio vizure Špancirfesta. U kojem god ruhu i obliku nastupali, njihovi graciozni pokreti nekako pristaju uz povijesna i festivalski ukrašena varaždinska pročelja. Stelzen art već poznajemo, a na Špancirfest stižu u najekstravagantnijem izdanju do sada – raskošnim leptirima (ili vilama?) koji će krasiti tisuće vaših Instagram fotografija i sjećanja.

Udaraljkaši su uvijek poseban doživljaj, njihova vještina, talent, snaga i energija koju odašilju širi se mnogo dalje i šire od njihove (poprilične) čujnosti, a kako je ritam prvi i još uvijek najmističniji oblik glazbe, bubnjarski nastupi se ne zaboravljaju. Špancirfest je toga svjestan, svake godine dovodimo barem jednu udaraljkašku atrakciju, a ove predstavljamo Damat drummera, nevjerojatnog uličnog perkusionista čije su nastupe vidjeli prolaznici velikih trgova svih europskih velegradova, a nama stiže sa svojim  “street techno” programom.

Jeste li znali da postoji svjetsko prvenstvo za živuće statue? U tom se svijetu cijeni sposobnost da se minimalizmom pokrene maksimum kreativnosti i interakcije kod gledatelja, a JOHNman očito ima veliku sposobnost za to jer je svjetsku krunu osvojio ne jednom već dva puta.

Njegova točka Blanko prekoračit će granice između umjetnika, gledatelja, promatranja i aktivnog sudjelovanja, a posjetitelji Špancirfesta moći će biti umjetnici i od samog umjetnika napraviti umjetničko djelo.

Komentari

Komentara

loading...