Povežite se s nama

Međimurje

Umiru žene koje godinama uopće nisu bile kod svojeg ginekologa

Objavljeno:

- dana

RAK VRATA MATERNICE

– Niti jedna žena ne bi trebala umrijeti od raka vrata maternice – istaknuo je dr. Ivo Bilopavlović iz varaždinske bolnice u subotu na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je osmu godinu zaredom održan Dan mimoza.

Prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih brošura obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, i to ponovno u organizaciji Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin te Županijske lige protiv raka.

Fatalan ishod

– U Varaždinskoj županiji je 2013. godine od raka vrata maternice oboljelo 15 žena, a od toga je njih šest umrlo. To je jako velika brojka. Riječ je o ženama koje se uopće nisu kontrolirale, nego su došle prekasno kada su već imale neke simptome kao što su bolovi i krvarenje. Nažalost, tada je u pravilu ishod za njih fatalan kroz nekoliko godina – upozorio je dr. Bilopavlović.

Rak vrata maternice je povezan s HPV infekcijom i jedan je od rijetkih vrsta karcinoma koji se može potpuno izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi. U početku simptoma najčešće nema, dok kod uznapredovalog karcinoma simptomi mogu biti krvarenje između dva menstrualna ciklusa, odnosno nakon spolnog odnosa, kao i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Žene i dalje umiru od raka vrata maternice iako se bolest otkriva papa-testom. S obzirom na to da je potrebno desetak godina da se promijenjene stanice razviju u rak, to jasno govori da obolijevaju žene koje cijelo desetljeće, pa i duže nisu bile kod ginekologa i obavile papa-test.

– Uz odgovorno seksualno ponašanje, redovni pregledi su najbolji način prevencije raka vrata maternice. Nažalost, na preglede većinom dolaze iste žene, dok se ostale ne kontroliraju uopće. Stoga kod žena želimo osvijestiti potrebu da se jednostavnim i bezbolnim papa-testom može prevenirati rak grlića maternice, a njegova incidencija svesti ako ne na nulu, onda na doista puno manje brojeve – rekao je specijalist ginekologije i opstetricije.

Kvaliteta života

Upravo je s tim ciljem u studenom 2012. pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 25 do 64 godine, kojima se u tijekom tri godine od početka programa na kućnu adresu šalje pismo kojim se pozivaju na preventivni ginekološki pregled s papa-testom.

One se trebaju naručiti na pregled kod svojega ginekologa i sa sobom ponijeti kupovnicu, koja se dobiva zajedno s pozivom. Nijedna žena, posebno ona koja nekoliko godina nije obavila papa-test, ne bi smjela dvojiti što učiniti.

– Kada bi sve žene išle redovno na ginekološke preglede, onaj mali broj koji oboli od karcinoma vrata maternice otkrio bi se u ranoj fazi i bio bi u potpunosti izlječiv. Tim ženama ostala bi izvrsna kvaliteta života. Kada karcinom uznapreduje, terapije su puno teže i zahtjevnije, a kvaliteta života znatno se smanjuje. I zato je važno otkriti karcinom u ranoj fazi – napomenuo je dr. Bilopavlović.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!