Povežite se s nama

Novosti

Umjesto da preda motel Opeka, blokirao je račun Općine Vinica!

Objavljeno:

- dana

Općina Vinica

U motelu Opeka, koji se nalazi uz sam park Arboretum Opeka u Vinici, godinama se nije okrijepio niti jedan od tisuća turista koji dolaze posjetiti jedan od najvrednijih hrvatskih parkova. Objekt zjapi prazan, jer se već 13 godina između Općine Vinica i Vlade Bužanića vode sporovi za vlasništvo.

Iako se Općina 2006. godine upisala kao vlasnik, i to na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu, u posjed motela Opeka ni dan-danas nije došla. Umjesto toga, račun Općine je od kraja veljače pa do 23. ožujka bio blokiran zbog tog objekta. Račun je blokirao Vlado Bužanić i to na temelju pravomoćne sudske presude iz prosinca 2013. prema kojoj je dužan iseliti iz motela Opeka!

Načelnik sumnja da  Bužanića na tužbe potiču iz HNS-a

Upravo je to u petak istaknuo načelnik Vinice Marijan Kostanjevac. – Prema toj presudi, Bužaniću je priznato 127.169 kune ulaganja u nekretninu, što s kamatama iznosi 248.000 kuna. U Fini je podnio zahtjev za naplatu tog iznosa, ali istovremeno, sukladno istoj presudi Županijskog suda, iz motela nije iselio niti je Općini nadoknadio 190.426 kuna troškova s kamatama – rekao je Kostanjevac.

Spor je počeo 1996. godine kada je Općina podnijela zahtjev za uknjižbu prava vlasništva, a nastavio se 2001. brisovnom tužbom. Kostanjevac ističe da je uzrok svih problema to što su vlasnici motel prodali dvaput! – Objekt su još 1960. prodali Općini Vinica, o čemu smo pronašli dokaze u državnom arhivu. Drugi put su ga prodali 1998. Vladi Bužaniću. Nije mi jasno zašto Bužanić u svih ovih 13 godina nije tužio vlasnike – pita se.

Naveo je da je Bužanić svoja potraživanja odlučio naplatiti mjesec dana nakon što je Općina podnijela ovršni prijedlog radi njegovog iseljenja iz motela Opeka. – Na to rješenje su njegovi odvjetnici 24. veljače podnijeli žalbu pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz 2008. Međutim, tada su već primili novo rješenje Ustavnog suda od 6. veljače ove godine kojim je Bužanićeva ustavna tužba odbačena. Iako smo s njim pregovarali o predaji motela Općini, kao i o prijeboju međusobnih potraživanja, 26. veljače je, umjesto na dogovoreni sastanak, otišao na Finu i pokrenuo pljenidbu – naveo je Kostanjevac.

Konferenciju za novinare je sazvao nakon što su vijećnici oporbene koalicije HNS-LS-SDP-HSLS-HSU zatražili izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća zbog blokade računa Općine. Iz HNS-a su pak priopćili da im se obratio Bužanić te naveli da im je predočio dopis poslan Općini radi izvansudskog rješenja spora, ali da odgovor nije dobio. Ujedno su ustvrdili da se “bahatim vođenjem Općine stanovnici ne smiju dovoditi u neugodnu situaciju”.

To je ogorčilo načelnika iz HDZ-a, koji sumnja da su Vladu Bužanića na niz žalbi, pa i na izravnu naplatu koja je rezultirala blokadom računa poticali iz HNS-a!

Podmetanja i laži?

– Već se godinama borim ne za sebe, nego za imovinu Općine Vinica. Gubio sam nadu, ali druga pravomoćna presuda u korist Općine Vinica, a potom i odluka Ustavnog suda od 6. veljače, potvrdili su da je pravda spora ali dostižna. Nakon niza podmetanja i lažnih optužbi na moj račun, ovim posljednjim priopćenjem HNS je pokazao koliko “voli” Vinicu i kako štiti imovinu Općine. Mene su prozvali za bahatost. Jesam li bahat zato što sam na reprezentaciju potrošio 8.000 kuna, a ne kao neki HNS-ovi načelnici 150.000, 200.000 kuna? Ili zato što sam se u korist studenata odrekao dijela plaće koju su u prošlom sazivu izglasali vijećnici HNS-a i njihovi koalicijski partneri? Ili sam bahat zato što poput HNS-ovog župana i pojedinih načelnika nisam plaćao savjetnike? – ljutito je rekao HDZ-ov načelnik, koji je za podmetanja izravno prozvao HNS-ovog župana Predraga Štromara i njegovu sestričnu Snješku Žmegač, koja je na čelu viničkog HNS-a.

U slučaju motela Opeka priznaje grešku. – Moja jedina greška je bila da sam predložio da Općina ne ide u ovršni postupak protiv Vlade Bužanića dok je bio u zatvoru. Vjerovao sam da ćemo se uspjeti dogovoriti. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego nastaviti parnični postupak radi naknade štete za nezakonito korištenje tuđe imovine. U nastavku parničkog postupka tražimo odštetu od oko 600.000 kuna. Pa samo su sudski troškovi Općinu i sve porezne obveznike koštali 250 tisuća kuna – ustvrdio je Kostanjevac. U srijedu će biti održana sjednica Općinskog vijeća, a načelnik napominje da vijećnicima neće predložiti obustavu svih sudskih sporova protiv Bužanića. – Bio sam spreman razgovarati i uputiti takav prijedlog Vijeću, ali uz uvjet da prvo deblokira račun Općine. To nije učinio, nego je Općina sama izašla iz blokade. Srećom, nije bilo velikih posljedica i dramatičnih situacija kao što su to prezentirali veliki dušebrižnici iz HNS-a na čelu sa Štromarom – zaključio je.

“Neka objasni zašto je izgubljen sudski spor”

– Načelnik Općine, kao i svi općinski vijećnici, ima obvezu prema građanima odgovorno se odnositi prema proračunskim sredstvima, a na tragu toga su i vijećnici HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a zatražili da ih se na sjednici Općinskog vijeća Vinice informira o stanju proračuna s obzirom na izvanrednu situaciju koja se desila blokadom računa. Umjesto toga, načelnik općine na netolerantan i nekulturan način izlazi u javnost pri čemu ni jednom riječju ne spominje i ne objašnjava koji su razlozi doveli općinski proračun u blokadu. To jasno govori da je inicijativa vijećnika bila opravdana i da načelnik svojom neartikuliranom galamom ustvari skriva informacije pred građanima i time baca još veću sumnju na čitavu priču oko blokade računa – istaknuo je župan Predrag Štromar (HNS) u priopćenju reagiravši time, kako je navedeno, na agresivne i necivilizirane napade pojedinaca koji su zgrozili dio javnosti.

Iako je načelnik Kostanjevac ustvrdio da je u sporu protiv Bužanića Općina dobila dvije pravomoćne presude, Štromar je zaključio da će “HNS općine Vinica i dalje inzistirati da se sazove sjednica Vijeća na kojoj će još jednom pozvati načelnika da svojim građanima predoči sve detalje i svoje postupke koji su doveli do gubitka sudskog spora, a time i značajnijih sredstava iz proračuna”.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje