Povežite se s nama

Život i društvo

Umjesto da su u zatvoru, oni rade za opće dobro

Objavljeno:

- dana

U siječnju ove godine otvoren je Probacijski ured Varaždin koji obavlja probacijske poslove

Novim kaznenim zakonom predviđeno je da će sud kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci zamijeniti radom za opće dobro, osim ako se time ne bi mogla ostvariti svrha kažnjavanja.

M. M. (56) jedan je od osuđenika iz Međimurske županije koji kaznu umjesto u zatvoru izdržava radeći za opće dobro. Sud mu je izrekao 40 dana rada za opće dobro, a jedan dan rada za opće dobro podrazumijeva osam sati rada.

– Ponudili su mi na sudu da odaberem između izdržavanja kazne u zatvoru ili rada za opće dobro i bez puno razmišljanja odlučio sam se za ovo drugo – ispričao je. Kaže da se potvrdilo da je napravio dobar izbor.

Uštede i preodgoj 

– Na poslu su svi jako prijazni i dobri i zaista mi daju priliku da radim zbog čega mi vrijeme brže prolazi i osjećam se korisno – priča. Inače, požalio nam se kako već punih 20 godina ne može pronaći nikakav stalni posao, već živi „od fuša do fuša“. Nada se da bi ga možda mogli zaposliti u tvrtci u kojoj sada radi. Iako je svjestan da je to malo vjerojatno, sama želja za radom i savjesno izvršavanje obaveza pokazuju da se kod ovog osuđenika svrha izdržavanja kazne kroz rad za opće dobro ispunjava, odnosno da je osuđenik na dobrom putu da se resocijalizira i reintegrira natrag u društvo. 
 
Manje  zatvorenika Naravno, ako mu se i nakon izvršenja kazne pruži mogućnost za rad. Učinkovita resocijalizacija znači i manji broj ponavljanja kaznenih djela. 
 
Voditeljica probacijskog ureda u Varaždinu koji je tek nedavno počeo s radom, Vesna Šumiga, objasnila je kako je uz navedeno, osnovna svrha ovog ureda da se smanji pritisak na zatvore i kaznionice koji su prekapacitirani. Kako doznajemo, to bi donijelo na razini Hrvatske uštede od 106 milijuna kuna na godinu!
 
Naime, zatvor državu košta mnogo više od probacije, što bi značilo da je ovaj sustav puno jeftiniji za društvo nego postojeći. Izricanje zatvorskih kazni ubuduće bilo bi rezervirano samo za počinitelje kaznenih djela kojima je izrečena kazna zatvora dulja od šest mjeseci.

Osuđenik oduševio poslodavca

– Osuđenici rade uglavnom pomoćne poslove uz nadzor poslodavca koji je dužan voditi evidenciju njihovih dolazaka na rad, a cilj nam je sklopiti što više ugovora s različitim pravnim osobama kako bismo svakom osuđeniku mogli ponuditi što primjereniju vrstu posla, vodeći računa i da udaljenost pravne osobe u kojoj će osuđenik izvršavati rad za opće dobro ne bude prevelika u odnosu na mjesto njegova prebivališta ili boravišta – objašnjava voditeljica ureda te ističe da zasad svi osuđenici odgovorno obavljaju povjerene im poslove. Ipak, kaže kako će se pravi rezultati tek vidjeti, s obzirom na to da Probacijski ured Varaždin radi tek nekoliko mjeseci. Spomenimo i da je radnik s kojim smo razgovarali od poslodavca dobio izuzetno pozitivne ocjene. – Osuđenik svojim kreativnim idejama pridonosi kvaliteti odrađenog posla. Osuđenik je discipliniran i uredno izvršava svoje zadatke te se vrlo korektno odnosi prema ostalim zaposlenicima. Osuđenik je temeljem svojeg rada i međuljudskog odnosa s ostalim zaposlenicima tijekom radnog vremena ostvario izrazitu naklonost od strane radnog kolektiva društva – stoji u izvješću dostavljenom nakon što je osuđenik odradio polovinu izrečene sankcije.

 

Ne radi li, ide u zatvor

Osuđenik uvijek radi pod nadzorom poslodavca, a nakon pola izvršene sankcije te nakon njezina isteka, poslodavac je dužan Probacijskom uredu dostaviti izvješće o broju odrađenih sati rada za opće dobro te opisati odnos osuđenika prema radu. 
Probacijski ured o tome obavještava sud koji je osuđeniku izrekao sankciju. 
Voditeljica ureda objasnila je kako u slučaju da osuđenik ne dolazi raditi ili na drugi način pokušava izbjeći izvršavanje sankcije, Probacijski ured o svemu obavještava sud koji je izrekao sankciju te predlaže preispitivanje izvršavanja izrečene sankcije.

„Bolje da sam na uvjetnoj nego u zatvoru“

Probacijski ured Varaždin obavlja i probacijske poslove vezane za izvršavanje zaštitnog nadzora uz uvjetnu osudu. Takva sankcija često se izriče počiniteljima kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetnika te nasilničkog ponašanja u obitelji. 
 
Za vrijeme trajanja zaštitnog nadzora, koji u pravilu traje koliko i uvjetna osuda, osuđenik se mora javljati probacijskom službeniku najmanje jednom svakih četrnaest dana. 
 
Uz tu vrstu sankcije sudovi osuđenicima izriču zaštitne odnosno sigurnosne mjere te posebne obveze koje se najčešće odnose na podvrgavanje liječenju ovisnosti. I o provođenju zaštitnog nadzora probacijski ured redovito obavještava sud koji je izrekao sankciju te u slučaju da se osuđenik ne pridržava postavljenih ciljeva sudu predlaže preispitivanje izvršavanja izrečene sankcije.
 
Osuđeniku N.N. (44) s područja Varaždinske županije izrečena je uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom u trajanju od tri godine te sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Osuđenik je izjavio da je zadovoljan što mu je izrečena uvjetna osuda jer nije morao ići na izdržavanje kazne zatvora, a zadovoljan je i načinom izvršavanja zaštitnog nadzora, za koji smatra da je koristan i usmjeren na pomoć počinitelju, a posredno i njegovoj obitelji. Zaštitni nadzor izvršava se prema 355 osoba, a rad za opće dobro na slobodi prema 672 osobe u Hrvatskoj.

ŠTO JE PROBACIJA?

Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje službenici probacije provode postupke usmjerene na smanjenje rizika ponovnog počinjenja kaznenog djela. Zakon o probaciji iz 2008. godine koji po uzoru na europsku praksu uvodi sustav izvršenja kazni za blaža kaznena djela izvan zatvora, odnosno na nadziranoj slobodi. Misija je probacije zaštiti javnost od recidivizma kroz resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenog djela u društvo. Također, na taj način želi se smanjiti broj pritvorenika u zatvorskom sustavu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždin: Županijski dužnosnici podržali rad udruge apstinenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Alkoholizam je socijalni i  javnozdravstveni problem koji pogađa obitelji  zajednice. Nažalost, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima visoku konzumaciju alkoholnih pića.

S obzirom na to da se nalazimo u mjesecu borbe protiv ovisnosti, Udruga apstinenata Varaždinske županije „Hrabrost“ danas je na Franjevačkom trgu predstavila svoje aktivnosti.

Njihove aktivnosti i rad došli su podržati i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec koji su se tom prilikom i upoznali s članstvom, ali i svim  akcijama te programima koje provodi spomenuta udruga.

Predsjednik Udruge Đuro Kobal  je naglasio kako Udruga djeluje već šestu godinu zaredom  i broji više od četrdeset članova koji se okupljaju jednom tjedno na radionicama i predavanjima, a Udruga organizira i aktivnosti kao što su sportske igre te izrada prigodnih poklona i brošura.

Zamjenica župana je istaknula kako je posebno zabrinjavajuće što sve veći broj mladih konzumira alkohol, što prva konzumiranja alkohola počinju već u osnovnoj školi ili pak što je u mnogim obiteljima još uvijek smiješno kad se malom djetetu kaže neka „namoči prst u alkohol“, misleći pritom kako mu se ništa neće dogoditi.

-Iz tih razloga važno je da imamo jednu ovakvu udrugu, kao što je to Udruga apstinenata Varaždinske županije. Njihovi članovi ne samo da svojim svjedočanstvima mogu osvijestiti širu javnost o problematici ovisnosti o alkoholu, koja razara cijele obitelji, i seže duboko u srž samog društva, već nam svojim nadljudskom voljom i željom koju imaju mogu biti primjer da se vrijedi boriti protiv te bolesti. Stoga pohvaljujem rad ove Udruge te izražavam punu potporu svim članovima u poticanju kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje olakšavaju i učvršćuju  apstinenciju samih članova – zaključila je Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Gradu Rudara upaljena prva adventska svijeća – svjetlo mira!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent je vrijeme priprema za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Četiri su nedjelje došašća i svake nedjelje pali se po jedna svijeća s određenom simbolikom. Ovo je vrijeme iščekivanja, obraćenja, oprosta i nade. Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu i simbolično se označava početak adventa.

U takvom duhu, u subotu, 27. studenog započeo je Advent u Gradu Rudara te je u gradskom parku Mursko Središće upaljena prva ovogodišnja adventska svijeća, svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje.

Simbolično ju je, nakon molitve koju je predvodio župnik vlč. Marijan Horvat, upalio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Paljenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak i predsjednik Mjesnog odbora Mursko Središće Ivan Novak.

Obred paljenja prve adventske svijeće upotpunio je crkveni zbor Mursko Središće. Paljenjem prve adventske svijeće započelo je vrijeme adventa odnosno došašća u kojem se mnogobrojni vjernici pripremaju za Božić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje