Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto ključeva kupcima, Habuš daje lekcije novinarima i obmanjuje

Objavljeno:

- dana

NAŠA POSLA: Nastavlja se agonija kupaca POS stanova

Umjesto ključeva kupcima, Habuš daje lekcije novinarima i obmanjuje

Na varaždinskom je Korzu u subotu održan prosvjed Udruge stanara POS-a. Termin prosvjeda poklopio se s posljednjim predizbornim danom i Sajmom starih običaja pa je grad bio prepun ljudi. Iz Udruge odbacuju bilo kakve insinuacije o smišljenom scenariju privlačenja što većeg broja ljudi kao i političke konotacije. – Subotom nas je većina slobodna, a budući da smo pretpostavljali kako će završiti naš sastanak s gradonačelnikom održan u petak, izbor termina vrlo je logičan – kazao je Tomica Drvar Trtinjak, predsjednik Udruge.

Obećanja, obećanja…

Na Korzu su postavili kartonske kutije s oznakom svojih, kreditom otplaćivanih, a neuseljenih objekata:
– Umjesto rješenja, dobivamo samo obećanja kojima se smišljeno kupuje vrijeme. Sada nam je toga dosta jer smo se još u siječnju trebali useliti u naše stanove u Ulici Vilka Novaka koje smo otplatili već 50 do 60 posto, odnosno za koje je svaki kupac dao oko 50 tisuća eura – kaže Trtinjak.

Premda je njihova agonija počela mnogo ranije, čini se da kulminacija događanja tek slijedi i svašta se može očekivati budući da su do sada ležerno ponašanje gradonačelnika Habuša i njegova javna obećanja o pronalasku rješenja tj. novca za POS, kako vjeruju stanari, „samo dio predizborne retorike“.
No na sastanku sa stanarima u petak gradonačelnik je prvi put izgledao kao da polako gubi živce. Vidjelo se to već uoči sastanka kada je novinarima u predvorju Gradske vijećnice održao lekciju kao nepozvanim gostima. Gradonačelnik kao da je zaboravio da je riječ o javnoj ustanovi u koju bi novinari i građani morali moći doći ne samo kada daje slatkorječiva obećanja, nego i kada žele vidjeti na čemu se ta obećanja zasnivaju. Nakon početne nervoze zbog novinara, Habuš je ipak obećao dati službenu izjavu poslije sastanka. Ali od toga nije bilo ništa, a da se gradonačelnik nema namjeru obratiti novinarima saznali smo od portira, unatoč čak dvama glasnogovornicima koji su tog trenutka bili u zgradi!

Kredit za tjedan dana!?

Sastanak Habuša i predstavnika kupaca u petak nije rezultirao ničim konstruktivnim – niti su kupci POS-ovih stanova u Ulici Vilka Novaka imalo bliže svojim “kvadratima”, niti je Grad Varaždin, unatoč gradonačelnikovim izjavama, našao rješenje problema. Doduše, varaždinski gradonačelnik je na konferenciji za novinare u utorak rekao kako je sve dogovoreno. Štoviše, doslovno je izjavio da je “rješenje na stolu”.

Konkretizirao je kako je s Agencijom za promet nekretnina dogovorena posudba novca iz rezervnog fonda kojom će se isplatiti dugovanje izvođaču radova Zagorje Tehnobetonu, te kredit PBZ-a koji bi se iskoristio za nastavak radova. Iz Fonda bi se posudilo 12 – 15 milijuna kuna dok bi Privredna banka kreditirala varaždinski POS s osam milijuna. Niti to nije sve. Habuš je čak rekao i termine do kojih će koja zgrada biti useljena.
– Prva zgrada bit će gotova za najviše četiri mjeseca, a ostale dvije do kraja godine. Budući da se kasni s dovršetkom zgrada, najtežim slučajevima omogućit ćemo smještaj na račun Grada sve dok njihovi stanovi ne budu useljivi – govorio je gradonačelnik.

Tako je bilo početkom prošlog tjedna da bi se do kraja tjedna ton i izjave promijenile. Naime, za razliku od medija koji su odmah izvještavali o tome kako “POS ide dalje” i slično, kupci nisu povjerovali u izjave bez dokumenta. Stoga su zatražili spomenuti sastanak u petak. Na njemu su kupci precizirali svoja pitanja. Zanimao ih je odgovor na samo njih četiri.
– Imaju li Grad i JUGS ugovor ili bilo kakav pisani trag o dogovoru s APN-om koji bi kupci mogli vidjeti? – prvo je pitanje u priopćenju koji je Udruga stanara POS-a poslala novinarima budući da je i sam gradonačelnik rekao kako je taj novac „okidač za nastavak gradnje“.

Dokumenata – nema

Na to pitanje dobili su negativan odgovor uz objašnjenje da Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi čekaju odgovor direktora APN-a koji bi “trebao stići danas, ali i dalje se čeka”. Jednako tako u Udruzi kažu kako im je gradonačelnik rekao da APN nije zatražio nikakva jamstva za plasman više od 30 milijuna kuna koji su nužni za dovršetak zgrada.

– Možda bismo i bili bedasti pa povjerovali izjavama o „dogovoru“ u Zagrebu, ali nakon nakon ovoga – da će ti netko dati milijune bez ikakvog jamstva – uvjereni smo da konkretnog dogovora uopće nema – rezolutni su u Udruzi te dodaju da bi već mahali s njime da postoji bilo kakav papir.
Drugo je pitanje bilo je li u četvrtak, kao što je najavljeno, dobiven kredit od Privredne banke i u kojemu iznosu. Odgovor je također bio negativan.
Navodno je sastanak kreditnog odbora trebao biti u srijedu, dok je u petak Habuš ustvrdio da će biti sljedeći tjedan. To je dodatno zbunilo kupce jer nije jasno kako Grad Varaždin misli uzeti milijune od PBZ-a bez javnog natječaja.
Potom ih je zanimalo obećanje o zbrinjavanju obitelji najteže pogođenih kupaca koje plaćaju podstanarstvo.
– Moramo priznati da se gradonačelnik čak potrudio i pronašao smještaj trima obiteljima u garsonijerama, no pitanje je koliko je to primjereno – govori Trtinjak.
Zadnje je pitanje bilo može li se objekt A1 predati kupcima iako objekti A2 i B1 nisu dovršeni, odnosno nastavili bi se graditi do kraja godine. Naime, to otvara pitanje sigurnosti kupaca stanova i njihove djece s obzirom na blizinu gradilišta.

Otkada su članovi Udruge svoje problemem počeli djeliti s javnošću, gradonačelnik Habuš i direktor JUGS-a Kukec nekoliko su puta dogovarali sastanke „na kojima će riješiti problem“, kako su najavljivali, ali svaki se sastanak pokazao jalovim. Iz gradonačelnikova su ureda najavili novi sastanak za srijedu kako bi se odlučilo o prioritetnim obiteljima. Valja naglasiti kako kupci sumnjaju da je i ovo kupovanje vremena, budući da Grad u svojoj „pozivnici“ poziva „sve“ kupce iako je itekako poznato da nisu svi kupci članovi Udruge.

IZ AGENCIJE ZA PROMET NEKRETNINA _ ŠUTNJA

Regionalni tjednik je nakon konferencije za novinare na kojoj su i Habuš i Kukec izjavili kako je s APN-om sve dogovoreno pokušao dobiti i službenu potvrdu Agencije. Konkretno, zamolili smo kopiju potpisane odluke o kojoj su nas izvijestili Habuš i Kukec. Time bismo dobili većinu odgovora koji zanimaju kupce – koliko novaca će posuditi Varaždincima, kada, koji je rok povrata i uz kakva jamstva će dati novac. Ako je dokument iz nekog razloga nedostupan javnosti, zamolili smo barem službenu potvrdu o sklopljenom dogovoru. Niti nakon desetak dana iz APN-a nema odgovora. Dok se APN ne izjašnjava, Kukec već raspoređuje novac:- APN će najprije plasirati novac za plaćanje dugova prema izvođačima, koji su oko 12 milijuna kuna, a zatim će plaćati radove sukladno njihovoj dinamici umanjeno za prodane stanove tijekom građenja.
– APN će sukcesivno plasirati novac kako će ići radovi, a ta rezervna i državna poticajna sredstva vraćat ćemo od najma stanova koji još nisu prodani – ustvrdio je Kukec dodavši da će se kupci obeštetiti zbog kašnjenja. Kako saznajemo, navodno je riječ o 3 posto penala.

ČEHOK: HABUŠ LAŽE

Kakve veze ima bivša vlast, dakle i ja, s kašnjenjem dovršetka POS stanova u Vilka Novaka, pita Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, osvrćući se na Habuševe tvrdnje da je problematika POS-a „jedna od onih naslijeđenih od bivše vlasti“.
Stanovi u novom POS naselju, kako podsjeća Čehok, počeli su se graditi svega dva mjeseca prije nego što ga je priveo USKOK, odnosno tri mjeseca prije njegove ostavke.
– Uz to, Gradsko vijeće je 2010. odobrilo zaduženje JUGS-a kako bi se platili svi njegovi dugovi prema izvođačima, dakle Zagorje-Tehnobetonu i Coningu. Time su trebali biti pokriveni svi dugovi, što govori da nova vlast nije trebala naslijediti baš nikakve dubioze – naglašava Čehok.
Zašto je ipak stala izgradnja stanova u Ulici Vilka Novaka, bivši gradonačelnik daje svoje objašnjenje.
– Umjesto da Grad Varaždin, sukladno preuzetim obvezama, plati radove na izgradnji socijalnih stanova u Hrašćici, nova vlast uzela je kredit za uređenje prostora u Preradovićevoj ulici, a JUGS je bio primoran platiti stanove u Hrašćici umjesto Grada Varaždina – objašnjava Čehok koji za Habuša veli da je „notorni lažljivac koji nema nikakva rješenja, već samo kupuje vrijeme radi izbora“. (ikr)Od početka problema Udruga stanara POS-a (USPOS), a potom i novinari, od Gradskih stanova traži popis svih kupaca jer oko toga postoje razlike. Dok odgovorni na pozicijama tvrde da je prodano 45 stanova, na njihovim se internetskim stranicama spominje 51 prodani stan. Popis do danas nisu dobili.
Gradonačelnik je rekao da niti oni nemaju popis te da je Grad Varaždin kod Agencije za zaštitu podataka pokrenuo postupak kako bi se mogla objaviti imena kupaca POS stanova koja su sada tajna.
– Mislim da njihova imena ne bi smjela biti tajna, ali da se ne bismo izložili mogućim tužbama, pričekat ćemo odgovor. Ako dobijemo potvrdan odgovor, sasvim sigurno ćemo objaviti – naglasio je Habuš
Udruga, međutim, ne vjeruje onome što veli gradonačelnik koji je u ovom slučaju oprezan i legalist, dok ima niz ozbiljnijih primjera gdje postupa prije pravomoćnog sudskog rješenja.
– Da nije istina kako su za nekoga „bezecirali“ šest stanova, do sada bi već demantirali naše tvrdnje da je upravo o tome riječ – kažu u Udruzi.
Budući da do danas nisu dobili konkretne odgovore, USPOS kreće s tužbama za utvrđivanje prava štete kupaca POS-a Vilka Novaka i prijavom državnom odvjetništvu svih djelatnika JUGS-a koji su sudjelovali u cijelom projektu.
-Također ćemo zatražiti i istragu protiv Upravnog vijeća JUGS-a koje je trebalo nadzirati rad ravnatelja JUGS-a i same ustanove da se utvrdi tko je “dizao ruku” i za što – priopćuju kupci te pozivaju radnike Zagorje-Tehnobetona i Coninga da im se pridruže radi ostvarivanja ugovornih obveza, budući da su i oni, kako kažu u Udruzi, također oštćeni u cijelom slučaju.
– Pozivamo ih da se učlane u našu udrugu te da zajednički ostvarimo stečena ugovorna prava te nadoknadu štete koja grad opterećuju sve više i više – kažu.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje