Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto plaća, radnicima – zajam!?

Objavljeno:

- dana

U Coningu plaća još nema za srpanj

Umjesto zaostalih plaća, koje većina tvrtki u sastavu Coning Grupe nije isplatila još ni za srpanj, njihovi zaposlenici mogli su ovih dana dobiti 2.000 kuna, ali kao pozajmicu s kamatom od pet posto?! Iako zacijelo najmanje očekivan, to je samo jedan od poteza poslovodstva koji otvaraju pitanje kuda zapravo ide Coning.

Iako su tvrtke vezane uz turizam isplatile plaće i za srpanj, najveći dio tvrtki iz Coning grupacije zadnje plaće isplatile su za lipanj. Potonje su primili zaposlenici Coninga, Coning Ekologije i Coning Ekogradnje kojima se govori da će isplata krenuti kad Ministarstvo vanjskih poslova isplati dug zbog kojega se MVP i Coning već godinama vuku po sudovima.

Naime, za neplaćene radove na kompletnom preuređenju svog sjedišta MPV-a, koji sada vodi Vesna Pusić, navodno nudi osam milijuna kuna, dok iz „Coninga“ traže 12 milijuna plus kamate.

Dok se očekuje priljev većeg novca, umjesto isplate zaostalih plaća Coningovci su u petak dobili tragikomičnu ponudu: ponuđeni su im ugovori o zajmu na iznos od 2.000 kuna koje će im posuditi Vanilla, tvrtka iz Coning grupacije, uz pet posto kamata sve do isplate plaće za studeni ove godine!?

No to nije sve. Pri Trgovačkom sudu u Varaždinu 7. prosinca ove godine osnovana je tvrtka za projektiranje, nadzor i usluge CONNECTO PROJEKT. Tvrtku je osnovao Odvjetnički ured Uskoković i partneri, što otvara pitanje tko je zapravo pravi vlasnik. Naši izvori sumnjaju da se iza novoosnovane tvrtke nalazi nitko drugi nego Radimir Čačić, budući da se gotovo svakodnevno viđa u Šenoinoj ulici nakon što je otišao iz Vlade.

Novoosnovanu tvrtku vodi Tomislav Tkalčić, a u nju bi trebali ući zaposlenici nekih tvrtki iz sastava Coning grupacije, kao što je Coning projekt. Naime, zaposlenicima je ponuđeno da potpišu sporazumni prekid radnog odnosa i pređu u CONNECTO PROJEKT. Dio zaposlenika za sada tome nije sklon jer ne znaju hoće li naslijediti prava iz dosadašnje tvrtke, a sadašnje poduzeće, s druge strane, ne želi podijeliti otkaze zbog otpremnina.

Prebacivanje zaposlenika u novo poduzeće otvara pitanje što će biti s njihovim bivšim tvrtkama, odnosno njihovim obvezama prema zaposlenicima, ali i bankama kao što su Vaba i Centar banka. Hoće li se zatražiti predstečajna nagodba ili će se poslati u stečaj?

Naša namjera ni cilj zasigurno nije gurnuti Coning u propast, a kao tvrtka u teškoćama, razmatramo i uzimamo u obzir moguće zakonske poteze, sukladno novom Zakonu o financijskom poslovanju, naglašava Stjepan Ptiček, direktor Coning Grupe.
Da bi djelatnicima omogućili da dobiju barem manji dio svojih potraživanja uoči blagdana, ponudili su im pozajmicu.
– Sukladno zakonskim propisima, nužan je i obračun kamata na pozajmicu, ali se za njih neće teretiti zaposlenike – pojašnjava Ptiček.
Sindikatu su, kako naglašava, predočene sve mjere Uprave s ciljem smanjenja dugovanja i intenziviranja poslovnih aktivnosti.
– Unatoč tome što su naši poslovi ove godine uslijed krize prepolovljeni, nismo otpuštali radnike, a isto nam je cilj i ubuduće jer su ugovoreni radovi u 2013. znatno veći od ovogodišnje realizacije, posebice u području ekologije – veli direktor Coning Grupe.
Ptiček posebno upozorava da obveze države prema Coning Grupi prelaze ukupni godišnji iznos plaća cijele grupacije.
– Neisplata tih obveza i daljnje parničenje koje svakodnevno povećava trošak države i istovremeno uništava poslovanje tvrtke, nema nikakvo gospodarsko opravdanje. Očekujemo od države, ako već ne plaća svoje obveze, da učini barem minimalno, a to je da isplati bar dio koji ni ona ne osporava, a za preostali iznos prihvati prvostupanjsku presudu suda kao konačnu, na što smo mi kao tvrtka spremni pristati, u cilju zaštite naših djelatnika i cjelokupne tvrtke – ističe Ptiček te dodaje da je Radimir Čačić još 2000. godine sva svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured „i od tada u upravljačkom i vlasničkom smislu s tvrtkom Coning nema ništa“.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje