Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto sa SDP-om, HNS s opet s HSLS-om!?

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu još neizvjesno tko će s kim na izbore

Umjesto sa SDP-om, koalicijskim partnerom na nacionalnoj razini, HNS bi na izbore u gradu Varaždinu mogao izaći zajedno s HSLS-om, baš kao što je to bilo na lokalnim izborima 2005. godine.

„Samo sposobni“ stajalo je prije osam godina na promidžbenim oglasima HNS-a i HSLS-a s kojih su se smiješili tadašnji kandidat za varaždinskog župana Radimir Čačić i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Ivan Čehok. Razloga za zadovoljstvo, kako su pokazali izborni rezultati, itekako su imali jer su obojica pobijedila na izborima. Međutim, njihovo savezništvo nije dugo trajalo. Sredinom 2008. Čačić je razriješen dužnosti varaždinskog župana zbog, kako je isticano, više od 800 milijuna kuna obveza stvorenih za dogradnju škola. Smijenila ga je nova skupštinska većina koju su uspjeli osigurati HDZ, HSS i osobito HSLS. Istodobno, Čačić je kao glavni uzrok svog pada navodio čelnika varaždinskog HSLS-a Ivana Čehoka, odnosno političku trgovinu između Sanadera, Čehoka i Friščića.

Osam godina kasnije varaždinski HNS i HSLS opet su pred koalicijom. S obzirom na sve što se događalo u Varaždinskoj županiji, osobito u Varaždinu, jasno je da to nije posljedica osobite bliskosti stranaka, već nužde i interesa pojedinaca. Naime, kako se približavaju lokalni izbori, dogovor o koaliciji HNS-a i SDP-a u Varaždinu sve je manje izgledan. Glavni razlog tome je što HNS, koji se smatra vodećom strankom u Varaždinu, traži za sebe sve na temelju rezultata s prethodnih lokalnih izbora, što ne odgovara SDP-ovcima koji su uvjereni da je u međuvremenu porastao njihov ugled među građanima Varaždina i da je zapravo SDP najjača stranka.

Budući da potonje pokazuju i ankete, varaždinski SDP traži više nego što sada ima i što mu je HNS spreman dati, počevši od mjesta u gradskoj upravi pa do gradskih poduzeća. Tako, primjerice, umjesto jednog traži oba zamjenika gradonačelnika ili barem mjesto prvog zamjenika. O tome, međutim, HNS ne želi čuti, baš kao što ne želi prepustiti mjesto direktora Varkoma bilo kome iz SDP-a. Umjesto toga, SDP-u nude mjesto direktora u Parkovima, pa čak i Termoplinu. Međutim, Parkovi nisu toliko atraktivni kao Varkom koji raspolaže s puno više novaca, a Termoplin nije atraktivan za politička uhljebljena zbog vlasničke strukture. Zbog svega toga, javila se čak zamisao da se Varkom podijeli na dvije tvrtke kako bi svaka stranka mogla imati svog direktora!

Za podjelu Varkoma vjerojatno ipak neće biti vremena, ali ni partnera. Varaždinski SDP sve više se odmiče od HNS-a ne samo zbog toga što smatra da mu pripada više, nego je i nezadovoljan ostvarenim. Stoga i jedni i drugi pregovaraju gotovo sa svima, pa tako i HSLS-om. Budući da u SDP-u drže upitnim ugled varaždinskih liberala među građanima s obzirom na sve što su radili i podržavali u ne tako davnoj prošlosti, HNS je trenutno daleko bliže dogovoru s HSLS-om, tim više što predsjedniku varaždinskog HSLS-a Miljenku Ernoiću otvoreno nude mjesto zamjenika varaždinskoga gradonačelnika. Hoće li Ernoić to i prihvatiti ili će se odlučiti za neku drugu opciju, trebalo bi biti poznato nakon sastanka najavljenog za srijedu. 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje