Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto sa SDP-om, HNS s opet s HSLS-om!?

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu još neizvjesno tko će s kim na izbore

Umjesto sa SDP-om, koalicijskim partnerom na nacionalnoj razini, HNS bi na izbore u gradu Varaždinu mogao izaći zajedno s HSLS-om, baš kao što je to bilo na lokalnim izborima 2005. godine.

„Samo sposobni“ stajalo je prije osam godina na promidžbenim oglasima HNS-a i HSLS-a s kojih su se smiješili tadašnji kandidat za varaždinskog župana Radimir Čačić i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Ivan Čehok. Razloga za zadovoljstvo, kako su pokazali izborni rezultati, itekako su imali jer su obojica pobijedila na izborima. Međutim, njihovo savezništvo nije dugo trajalo. Sredinom 2008. Čačić je razriješen dužnosti varaždinskog župana zbog, kako je isticano, više od 800 milijuna kuna obveza stvorenih za dogradnju škola. Smijenila ga je nova skupštinska većina koju su uspjeli osigurati HDZ, HSS i osobito HSLS. Istodobno, Čačić je kao glavni uzrok svog pada navodio čelnika varaždinskog HSLS-a Ivana Čehoka, odnosno političku trgovinu između Sanadera, Čehoka i Friščića.

Osam godina kasnije varaždinski HNS i HSLS opet su pred koalicijom. S obzirom na sve što se događalo u Varaždinskoj županiji, osobito u Varaždinu, jasno je da to nije posljedica osobite bliskosti stranaka, već nužde i interesa pojedinaca. Naime, kako se približavaju lokalni izbori, dogovor o koaliciji HNS-a i SDP-a u Varaždinu sve je manje izgledan. Glavni razlog tome je što HNS, koji se smatra vodećom strankom u Varaždinu, traži za sebe sve na temelju rezultata s prethodnih lokalnih izbora, što ne odgovara SDP-ovcima koji su uvjereni da je u međuvremenu porastao njihov ugled među građanima Varaždina i da je zapravo SDP najjača stranka.

Budući da potonje pokazuju i ankete, varaždinski SDP traži više nego što sada ima i što mu je HNS spreman dati, počevši od mjesta u gradskoj upravi pa do gradskih poduzeća. Tako, primjerice, umjesto jednog traži oba zamjenika gradonačelnika ili barem mjesto prvog zamjenika. O tome, međutim, HNS ne želi čuti, baš kao što ne želi prepustiti mjesto direktora Varkoma bilo kome iz SDP-a. Umjesto toga, SDP-u nude mjesto direktora u Parkovima, pa čak i Termoplinu. Međutim, Parkovi nisu toliko atraktivni kao Varkom koji raspolaže s puno više novaca, a Termoplin nije atraktivan za politička uhljebljena zbog vlasničke strukture. Zbog svega toga, javila se čak zamisao da se Varkom podijeli na dvije tvrtke kako bi svaka stranka mogla imati svog direktora!

Za podjelu Varkoma vjerojatno ipak neće biti vremena, ali ni partnera. Varaždinski SDP sve više se odmiče od HNS-a ne samo zbog toga što smatra da mu pripada više, nego je i nezadovoljan ostvarenim. Stoga i jedni i drugi pregovaraju gotovo sa svima, pa tako i HSLS-om. Budući da u SDP-u drže upitnim ugled varaždinskih liberala među građanima s obzirom na sve što su radili i podržavali u ne tako davnoj prošlosti, HNS je trenutno daleko bliže dogovoru s HSLS-om, tim više što predsjedniku varaždinskog HSLS-a Miljenku Ernoiću otvoreno nude mjesto zamjenika varaždinskoga gradonačelnika. Hoće li Ernoić to i prihvatiti ili će se odlučiti za neku drugu opciju, trebalo bi biti poznato nakon sastanka najavljenog za srijedu. 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dražen Dobiš, novi član Uprave varaždinskog tekstilca govorio je za poslovni.hr o perspektivama kompanije.

Varteks je uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša snagom svojeg autoriteta utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Vrijeme nam ističe, a bitno je da se s tim ugovorom stabilizira poslovanje i tvrtka okrene svojoj svijetloj budućnosti u koju čvrsto vjerujem zbog više razloga – navodi to kao prvi i najveći uteg Varteksa novi član Uprave Dražen Dobiš u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Uz najavu velikog plana na kojem paralelno rade Dobiš upozorava: “Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, što je Kaufland najavio 9. prosinca, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima”.

Bivša Uprava je u ovoj godini do 17. kolovoza napravila dugovanja prema dobavljačima od 26 milijuna kuna, s nadom da će prodajom Kauflandu na neki magični način Varteks dobiti 20 milijuna od 30 milijuna kuna koliko iznosi kupoprodajna cijena, te s planom da se iz toga namire vjerovnici dobavljači koji nisu plaćani prvih sedam mjeseci te radi financiranja nove kolekcije. Međutim, iz razgovora s vjerovnicima doznajem da to nikad nije bila teza pregovora. Kako su objasnili, nije realno da tako oni financiraju Varteks, a da se njihov kolateral smanjuje. Bivša Uprava je svoj poslovni plan temeljila upravo na navedenoj podlozi.

Nastavite čitati

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje