Povežite se s nama

U fokusu

Umjesto spajanja, predlaže se povezivanje 3 susjedne bolnice

Objavljeno:

- dana

ŠTEDNJA

Pacijenti koji su prošlih tjedana stigli na Odjel za nuklearnu medicinu varaždinske bolnice na vađenje krvi zbog hormona štitnjače i drugih pretraga upućeni su u Klinički laboratorij. Vađenje krvi zbog različitih pretraga na koje se trebalo naručiti na tom i drugim odjelima sada se obavlja na jednom mjestu.

To je prva mjera štednje koja se počela provoditi u Općoj bolnici Varaždin u kojoj je prošli mjesec zbog ukupnog manjka koji je prešao 150 milijuna kuna počeo postupak sanacije. Prijedlogom sanacijskog programa, kojeg su potvrdili članovi Sanacijskog vijeća Bolnice i o kojem se u roku od mjesec dana treba očitovati Ministarstvo zdravlja, predviđeno je i niz drugih mjera kojima bi se mjesečno ostvarilo 1,1 milijun kuna uštede.

Prihvati li Ministarstvo prijedlog programa, koji ima čak 400-tinjak stranica, pacijenti bi se već u rujnu mogli susresti s novostima.

Dr. Tršinski: Ako 1.100 djelatnika uštedi dnevno 5 kuna, to je godišnje lijepa svota

– Sanacijskim planom predviđene su mjere racionalizacije poslovanja i mjere reorganizacije, ali za nas ne dolazi u obzir štedjeti nauštrb prava pacijenata. Kad su u pitanju mjere racionalizacije, jedna koja se već počela primjenjivati odnosi se na laboratorijsku dijagnostiku. Hitno vađenje krvi i dalje se obavlja po odjelima, dok se sve dijagnostičke i kontrolne pretrage obavljaju u Kliničkom laboratoriju. Treba li pacijent, primjerice, vaditi krv zbog hormona štitnjače i tumorskih biljega, sada će to obaviti u tom laboratoriju, imat će samo jedan ubod, a mi ćemo ostvariti uštede na potrošnom materijalu – rekao je dr. Tršinski.

Od svih liječnika traži se da dijagnostičke postupke obavljaju isključivo po medicinskim indikacijama. – U našoj bolnici radi 1.100 djelatnika, godišnje hospitaliziramo 22.000 pacijenata, a još 230.000 pacijenata prođe kroz naše ambulante. Uštede je itekako moguće postići ako ćemo svi biti odgovorni i pacijente slati na one pretrage koje su medicinski indicirane, dakle one koje su potrebne, a na one na koje bi pacijenti željeli obaviti – navodi sanacijski upravitelj.

Uštede se planiraju i zbrinjavanjem većeg broja pacijenata kroz sustav dnevne bolnice. – To se odnosi na pacijente s nejasnom kliničkom slikom. Umjesto da leže u bolnici, potrebne pretrage će obavljati kroz sustav dnevne bolnice tijekom prijepodneva, a poslijepodne će biti slobodni i spavati u vlastitom domu. Za koordiniranje pretraga pritom bi bila zadužena medicinska sestra – pojašnjava Tršinski.

Za djelatnike bolnice uvodi pak se odgovornost za financijsko poslovanje, od voditelja odjela do svakog pojedinog liječnika, a štedjet će se čak i na papiru. – Bolnica ima 1.100 zaposlenika i ako svaki uštedi samo pet kuna dnevno, godišnje se radi o lijepoj svoti – ističe upravitelj.

S druge strane, Opća bolnica planira dodatne prihode ostvariti pružanjem nadstandardnih usluga. – Pacijentima koji to žele i koji si mogu priuštiti planiramo ponuditi smještaj u jednokrevetnoj sobi, kao i mogućnost meni-prehrane – doznali smo.

Novi gubici

Otkako se počelo govoriti o sanaciji bolnica spominje se i mogućnost spajanja varaždinske, međimurske i koprivničke bolnice, odnosno spajanja pojedinih djelatnosti. Konačan odgovor na to dat će master plan bolnica koji bi trebao biti predstavljen sljedeći mjesec. Međutim, dr. Tršinski ističe da rješenje nije u spajanju bolnica, a ni odjela. U dogovoru s kolegama iz Čakovca i Koprivnice u prijedlogu sanacijskog programa, umjesto toga, predlaže funkcionalno povezivanje tri zdravstvene ustanove.

Na snazi prve mjere štednje: vađenje krvi za hormone štitnjače u kliničkom laboratoriju

– Uštede bi se postigle kada bi se uvela centralna priprema citostatika za sve bolnice. Naša bolnica ima, primjerice, svu potrebnu opremu, koja je skupa, pa je preostale dvije bolnice ne bi morale nabavljati. Predlažemo i ujedinjavanje laboratorijske dijagnostike, čime bi se uštedjelo na potrošnom materijalu, a nalazi bi, kao i dosad, bili gotovi za jedan dan. U RTG dijagnostici bismo značajno uštedjeli kada bi na dodatnu specijalizaciju za, primjerice, CT glave išao jedan liječnik iz tri bolnice, koji bi onda očitavao sve nalaze. Predlažemo i da se pojedini operativni zahvati umjesto na tri mjesta obavljaju u jednoj bolnici, čime bismo također uštedjeli na opremi – naveo je Tršinski.

To su mjere kojima bi se godišnje uštedjelo oko 13 milijuna kuna. No da bi bolnica počela pozitivno poslovati, nužno je riješiti stare dugove. – Obveze u iznosu od 120 milijuna kuna, koje su nastale do veljače ove godine, preuzela je država i taj dug će biti plaćen iz sredstava državne riznice – kaže Tršinski.

Međutim, bolnica ove godine svaki mjesec stvara nove gubitke, jer im je mjesečni limit HZZO smanjio na 14 milijuna kuna, što je jedva dovoljno za plaće. – Kako će biti riješen novonastali dug, teško je reći. Međutim, ako se riješe stara dugovanja te ako se, što je iznimno važno, promijeni način izračuna mjesečnih limita, naša bi bolnica počela poslovati bez gubitaka. U tom slučaju bi se novonastali dug mogao pokriti bez većih problema – zaključio je Tršinski.

MJERE ŠTEDNJE

Dijagnostika po medicinskim indikacijama, a ne po željama pacijenata

Laboratorijska dijagnostika na jednom mjestu

Zbrinjavanje pacijenta s nejasnom kliničkom slikom putem dnevne bolnice umjesto  hospitalizacije

Uvođenje jednodnevne kirurgije

Uvođenje financijske odgovornosti djelatnika za financijsko poslovanje

Štednja na papiru izbjegavanjem printanja nalaza koji su dostupni u elektroničkom obliku

Funkcionalno povezivanje sa zdravstvenim ustanovama u regiji

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje