Povežite se s nama

Kultura

Umjesto Tita – Tesla!

Objavljeno:

- dana

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) je odbio pokroviteljstvo predsjednice Republike nad obilježavanjem 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. To mi je čudno jer sam mislio da takve važne događaje ne organiziraju udruge građana, nego da to čini upravo – država.  

Ispostavilo se da nije tako. SABA ima primat nad organizacijom proslave pobjede nad fašizmom, što je čudno jer se radi o povijesnoj stečevini cijele RH. Također, SABA i Sisačko-moslavačka županija su organizatori proslave Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica, što je čudno jer se radi o državnom prazniku. Javna ustanova Spomen područje Jasenovac je organizator komemoracije u tom bivšem logoru, što je čudno jer je sjećanje na holokaust također trajna stečevina hrvatske države. Organizatori proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu su gradska uprava i braniteljske udruge, a slično je i s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara. Kao da sve to nisu događaji od nacionalnog značenja!

Jedino rješenje za ovakve situacije je da država Hrvatska (Sabor, Ured predsjednice ili Vlada) preuzmu organizaciju nad svim navedenim događajima. A ne da im budu samo pokrovitelji, ili pak ne, kada se nekim udrugama građana to prohtije prihvatiti ili odbiti. Naravno, koliko je to moguće, u suradnji s austrijskim tijelima, hrvatska država treba se uključiti i u organizaciju komemoracije na Bleiburgu. Dok se sve to ne dogodi, dotle ćemo trpjeti gluposti i sramotiti se kao nacija i kao država.

A Titova bista u predsjedničkom uredu? Ne treba biti tamo, jer Tito pripada povijesti, a ne državnim uredima. Ni Putin nema Staljinovu bistu, iako je Staljin, istina, bitno veći zločinac, ali i bitno veći pobjednik nad fašizmom od Tita.
A na mjesto Titove biste neka predsjednica stavi, recimo, bistu Nikole Tesle. Pa neka netko kaže nešto.

Izvor:
Foto:

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Kultura

U ponedjeljak produkcija učenika Područnog odjela u Cestici varaždinske Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije dvije godine sa svojim je radom započeo Područni odjel Glazbene škole u Cestici. Tada su upisani prvi učenici za instrumente klavir, violina, rog, truba i klarinet.

Svi oni će svoj prvi nastup pred cestičkom publikom imati u ponedjeljak, 21. lipnja, s početkom u 18 sati u Kulturnom centru u Cestici, a ulaz je besplatan.

– Pozivamo sve zaljubljenike u glazbu na ovaj jedinstveni događaj, dajmo podršku našim mladim glazbenicima! – poručuju iz škole.

Organizatori događaja su Općina Cestica i Glazbena škola u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!