Povežite se s nama

Kultura

Umjetnica Mateja Rusak u međunarodnom projektu „Rise of women in culture in Western Balkan“

Objavljeno:

- dana

U utorak, 9. ožujka, u 18 sati održat će se službeno otvorenje međunarodne grupne izložbe „Women about women“ („Žene o ženama“) u sklopu međunarodnog umjetničkog projekta „Rise of women in culture in Western Balkan“ („Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu“).

Izložba se otvara u Galeriji Prica u Samoboru putem video prijenosa uživo na Facebook i Youtube stranici projekta.

U 19 sati bit će organizirano stručno vodstvo kroz postav izložbe, a posjetitelje će s izložbom detaljnije upoznati kustosica Sonja Švec Španjol.

U izložbi sudjeluje i varaždinska umjetnica Mateja Rusak s radom „Expose yourself“.

– Mateja Rusak kroz motiv ženskog tijela poziva žene da ne pokleknu pred nametnutim društvenim vrijednostima i očekivanjima već da slave svoju slobodu. Fotografija „Expose yourself“ dio je šireg ciklusa unutar kojeg autorica istražuje vanjštinu i nutrinu ženskog tijela kroz medij fotografije. Pomno odabran kadar u sjeni s fragmentom leđa, ramena i ruke istovremeno otkriva i skriva, te sugerira kompleksnost ženskog bića. Toliko toga je izrečeno, sadržano i naznačeno u ovom krajnje pročišćenom ambijentalnom radu – zapisala je u predgovoru izložbe kustosica Sonja Švec Španjol o radu Mateje Rusak.

Mateja Rusak – Expose Yourself, fotografija printana na platno, 70×50 cm, 2018.

Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka u Galeriji Prica u Samoboru.

Radno vrijeme Galerije Prica: utorak – četvrtak 9 – 14h, petak 13 – 19h, subota – nedjelja 10 – 17h.

Zbog epidemiološke situacije maksimalni broj posjetitelja koji istovremeno može biti u Galeriji Prica je 25 osoba.

Nadalje, u srijedu, 10. ožujka, od 12 sati do 14 sati u prostoru Galerije Prica održat će se okrugli stol na temu „Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas“ na kojem sudjeluju Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak te voditeljica galerije Prica Nikolina Šimunović. Moderatorica okruglog stola je Sonja Švec Španjol.

U skladu s epidemiološkim mjerama, okruglom stolu će se moći prisustvovati u prostoru Galerije Prica, dok će šira javnost okrugli stol moći pratiti i putem video prijenosa uživo na Facebook i Youtube stranici projekta.

O projektu „Rise of women in culture in Western Balkan“

Međunarodni umjetnički projekt „Rise of women in culture in Western Balkan“ („Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu“) posvećen je uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti. Putem projekta se povećava vidljivost samih umjetnica, ali i potiče različitost izražavanja, medija, načina i odnosa prema stvaralaštvu. Jedni od ključnih ciljeva projekta su povezivanje sektora u kulturi, poticanje suvremene produkcije te suradnje između aktivnih ženskih kustosica, umjetnica, udruga i ostalih aktera u kulturi. Popratnim sadržajima kao što su okrugli stolovi, simpoziji i javna predavanja šira javnost se senzibilizira i upoznaje s kompleksnom poviješću ženskog djelovanja u likovnoj umjetnosti, kao i aktualnim problemima s kojima se ženske umjetnice suočavaju u svom radu i djelovanju. Projekt „Rise of women in culture in Western Balkan“ trajat će dvije godine, a osim grupne putujuće izložbe, te bogatih popratnih aktivnosti, od sadržaja koji će se također održati u Hrvatskoj svakako valja istaknuti umjetničku rezidenciju koja će se realizirati iduće godine u Zadru u organizaciji udruge Prizma. U proljeće 2022. godine u Zadru će se okupiti 30 mladih umjetnica iz Europe i tijekom 14 dana stvarati, surađivati, sudjelovati na okruglom stolu te ići na studijske posjete i umrežavati se. Poziv za sudjelovanje na umjetničkoj rezidenciji bit će raspisan početkom 2022. godine, a selekciju će provesti kustosice uključene u provedbu projekta.

O izložbi „Women about women“

Međunarodna grupna izložba „Women about women“ dio je spomenutog međunarodnog umjetničkog projekta. Prema konceptu idejne začetnice projekta, kustosice Biljane Jotić, izložba okuplja pet kustosica iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje, a svaka umjetnica je zastupljena s jednim radom na izložbi. Kustosice i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Mirela Blažević – Svijet 62×49,6 cm, ulje na platnu, 2017.

Organizator ispred Hrvatske je Udruga Prizma, a koordinatorica projekta i kustosica je Sonja Švec Španjol.

Lena Kramarić – Erasing rewind, kombinirana tehnika na platnu, 80×60 cm, 2019.

Na izložbi sudjeluju umjetnice iz Hrvatske u selekciji kustosice Sonje Švec Španjol: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak; umjetnice iz Srbije u selekciji kustosice Biljane Jotić: Anđela Grabež, Gordana Belić, Leonora Vekić, Natalija Miladinović i Vesna Vesić; umjetnice iz Crne Gore u selekciji kustosice Nele Gligorović: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević; umjetnice iz Sjeverne Makedonije u selekciji kustosice Shqipe Mehmeti: Ana Lazarevska, Hristina Zafirovska, Marija Miloševska, Tanja Balać i Shqipe Mehmeti; umjetnice iz Slovenije u selekciji kustosice Anamarije Stibilj Šajn: Anja Kranjc, Lona Verlich, Meta Šolar, Teja Tegelj i Urša Toman.

Marina Ćorić – Lace, fotografija, 30x30cm, 2010.

– Međunarodni projekt i izložba „Women about women“ okuplja 25 umjetnica iz pet zemalja i predstavlja jedinstven prostor unutar kojeg umjetnice iskreno i otvoreno progovaraju vlastitim umjetničkim jezikom, različitim izričajima i kroz različite medije objedinjene zajedničkom temom žene. Samostalne umjetnice i nezavisne kustosice blisko surađujući i djelujući u području kulture i umjetnosti često se suočavaju s istim predrasudama, problemima ili preprekama, a svaka ih rješava na svoj način ovisno o karakteru, temperamentu, okolnostima i mogućnostima. Takva povezanost, razumijevanje i iskustvo učinile su ovu suradnju poticajnom i bogatom te lišenom ikakvih lažnih uvijanja i pakiranja u poželjne celofane. Bogatstvo, raznolikost, razumijevanje i otkrivanje međusobnih sličnosti i razlika i potencijala svih uključenih jedinki unutar projekta stvorilo je nevjerojatnu platformu različitosti oplemenjujući sve uključene kroz međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja, a potom i kroz komunikaciju s publikom, gledateljima, medijima i zainteresiranim pojedincima. Riječ je o jedinstvenom međunarodnom projektu koji je posvećen uvidu i ukazivanju na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, a to čini kroz najiskreniji vid komunikacije – umjetnost – ističe selektorica umjetnica iz Hrvatske i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

Izložba je tijekom siječnja bila realizirana u Beogradu (Srbija), tijekom veljače u Podgorici (Crna Gora), od 9. do 28. ožujka posjetitelji će izložbu moći razgledati u Galeriji Prica u Samoboru, potom izložba putuje u Sloveniju (Ajdovščina) i Sjevernu Makedoniju (Skoplje).

Organizacija izložbe sufinancirana je od strane Europske unije. Izložbu provode organizacije Fenomena (partner lider) i BeoArt Contemporary iz Srbije, Udruga Prizma iz Hrvatske, nevladina organizacija SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i udruženje SENSUS iz Sjeverne Makedonije.

Ivana Bajcer – Ispiranje 2, fotografija iz video rada, 2017.

Sve detalje i popratne aktivnosti vezane uz projekt i izložbu možete pratiti na FB eventu: https://www.facebook.com/events/1120096388508124/

FB stranica projekta: https://www.facebook.com/riseofwomen.balkan

O Mateji Rusak

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje 2013. godine te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi te je sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobila je nagradu Viktor Hreljanović na međunarodnoj izložbi fotografije pod nazivom “Treći element” za seriju fotografija naziva Vodena igra 2012. godine. Iste je godine primila Zahvalnicu riječkog Sveučilišta za ostvarena postignuća u 2012. godini.

Sudjelovala je na 15. i 16. Međunarodnoj radionice grafike 2016. i 2017. godine na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih. Od 25. svibnja do  12. srpnja 2018. sudjelovala je na žiriranoj izložbi naziva BODIES of SURFACES – ITS LIQUID koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala umjetnosti i arhitekture u  Prostoru suvremene umjetnosti  THE ROOM i  Palači  Ca’ Zanardi, Venecija, Italija. Na zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu (ZILIK), u Centru za pružanje usluga vodila je likovnu radionicu naziva „Floralni kalendar“ 22.1.2019.

Pokrenula je s Tihanom Karlović umjetnički projekt Female correspondence / Žensko dopisivanje 2019. godine, koji se nastavio i 2020. godine i nastavlja se u 2021. godini.

Od 2014. godine radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnog društva Varaždin od 2015. godine. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Kultura

U listopadu u kinu Gaj projekcija filma „Ljubav oko svijeta“, stiže i bračni par Rostuhar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prve nedjelje u listopadu u kinu Gaj održat će se projekcija filma „Ljubav oko svijeta“ Davora i Anđele Rostuhar. Organizirana je i izložba fotografija u predvorju kina i gostovanje autora.

– Što je ljubav? Pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Anđela i Davor Rostuhar odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje mogućih odgovora na ovo pitanje. Razgovarali su s više od stotinu ljudi u preko 30 zemalja širom svijeta. To inspirativno iskustvo pretvorili su u dokumentarni film i knjigu koji pokazuju svu složenost ljubavi u 21. stoljeću – stoji u opisu ovog filma.

– Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi – ističu organizatori.

Cijena ulaznice za ovaj film koji u kinu Gaj igra 3. listopada s početkom u 18 sati je 20 kuna.

Ulaznice možete kupiti na blagajni kina od 29. rujna. Blagajna kina radi od 17 do 20 sati.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Dan otvorenih vrata GMV-a: predstavljene nove tehnologije i „Kultura odijevanja“

Objavljeno:

- dana

U sklopu Tjedna otvorenih vrata projekta „Living Castles“ u četvrtak, 16. rujna, održan je Dan otvorenih vrata Gradskog muzeja Varaždin.

Tom prigodom predstavljene su provedene aktivnosti GMV-a kao jednog od projektnih partnera vezane uz utvrdu Stari grad u kojoj je smješten Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela.

Projekt „Living Castles“/Mreža „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa održavao se od 1. listopada 2018. i završava 30. rujna 2021. godine, a financiran je iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna eura.

Vodeći partner na projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu, a uz Gradski muzej Varaždin, kao projektni partneri sudjelovali su Istraživačko-obrazovni centar Dvorac Rakičan, Znanstveno-istraživački centar Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog zagorja i Proteus d.o.o.

Prezentacija tehnologije i „Kulture odijevanja“

U multimedijalnoj dvorani palače Herzer u 10 sati održan je prijenos programa projektnog partnera RIS Dvorac Rakičan, dok je poslije podneva muzejska pedagoginja GMV-a Jelena Petković u utvrdi Stari grad održala prezentaciju interaktivne aplikacije „Kultura odijevanja“ s hologramskom projekcijom, dostupnom na naočalama Microsoft Hololens 2 i tablet računalu u novom, multimedijskom muzejskom prostoru, obnovljenom u okviru projekta „Living Castles“. Osim toga, sudionici su također mogli isprobati replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira.

Petković je sudionike također povela Kulturno-povijesnim odjelom Muzeja, prezentirajući implementiranu tehnologiju u stalnom postavu, odnosno tablet računala na kojima se prikazuju kratki filmovi vezani uz povijest utvrde i grada Varaždina.

– Sam cilj je bio implementirati informatičko-komunikacijsko-tehnološku opremu u Stari grad i to smo postigli. Naime, u Starom gradu trenutno se može vidjeti pet kratkih filmova na tablet računalima koji su u stalnom muzejskom postavu. Osim tablet računala s filmovima, u Starom gradu na recepciji postavljen je i monitor sa zaslonom na dodir na kojemu se može pronaći više informacija o samoj utvrdi, povijesti i vlasnicima. Ono što je nama bilo jako bitno, je to da smo projektne aktivnosti bazirali oko muzejske cjeline „Kultura odijevanja“ te replike muškog prsluka, ženskog korzeta i šešira, odnosno modnih dodataka – rekla je Petković, otkrivši da je u narednom razdoblju cilj osigurati održivost samog projekta i održavanje projektnih aktivnosti u utvrdi Stari grad.

– Cilj je i da posjetitelji budu zadovoljni implementiranom tehnologijom te da istu i koriste, i pomoću nje saznaju više informacija o samoj utvrdi i kulturnoj baštini koja se nalazi na Kulturno-povijesnom odjelu – zaključila je Petković.

Nakon prezentacije, a potom i domjenka, svi zainteresirani građani mogli su uz stručno vodstvo razgledati Kulturno-povijesni odjel utvrde Stari grad Gradskog muzeja Varaždin.

Zadovoljstvo provedbom projekta „Living Castles“ izrazio je i ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja Ivan Mesek.

– Ispunjeno je sve što se projektom predviđalo, neke stvari su malo i modificirane, a neke su inicirale još neke druge stvari koje smo mi i izvan projekta, svojim sredstvima proširili. Konkretnije, proširili smo u vezi mode, gdje smo Hololens iskoristili kao jedan lijepi, turistički i edukativni alat za upoznavanje s modom. Riješili smo ono što je izuzetno bitno, a to je prostor za muzejsku pedagogiju. Mislim da ćemo malo ozbiljnije nastaviti rad s djecom i publikom, a uostalom i ponudu za tržište – ističe Mesek te dodaje:

– Uvođenje novih tehnologija definitivno je jako bitno, to je u trendu i na tragu onoga što i inače mislimo raditi. Posebnu vrijednost ima umrežavanje dvoraca sličnih profila i sličnih orijentacija, funkcija i vizija za budućnost. Ono što se nadam je da će ono, što smo sad postavili, zaista zaživjeti – ta ruta od šest dvoraca u bližoj regiji koji su svaki na svoj način napravili jedan iskorak u svojoj prezentaciji, a samim time dižu se i vrijednost te atraktivnost cijelog ovog prostora – govori Mesek, dodajući još da, kako bi to uspjeli, svi dionici moraju biti prisutni: od turističkih agencija i ugostiteljstva do općina, grada i svih onih kojima je u interesu da projekt zaživi kod njih kod kuće, ali i u cjelini.

Obilježen i Dan europske suradnje

Osim toga, u četvrtak je u okviru programa obilježena i 10. obljetnica Dana europske suradnje pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te slovenske Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku.

Ravnateljica Uprave za europsko-teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri prisustvovala je obilježavanju te je sudjelovala i u cjelokupnom programu Dana otvorenih vrata GMV-a.

– Danas obilježavamo 10. obljetnicu Dana europske suradnje. Ona je vrlo značajna za nas jer Hrvatska sudjeluje u prekograničnoj, transnacionalnoj i međuregionalnoj suradnji i to sve pod akronimom Interreg koji je jako dobro poznat stanovništvu u pograničnom području. Republika Hrvatska je zaista uspješna u europskoj teritorijalnoj suradnji. Mi imamo i za novu perspektivu 183 milijuna eura na raspolaganju za sve programe europske teritorijalne suradnje. Ustanove u kulturi su zaista korisnici koji su prisutni na svim programima u kojima RH sudjeluje iz razloga što u pograničnom području imamo toliko značajnih i objekata, ali i manifestacija. Interreg je jedan jako dobar instrument kojim se može integrirati razne aktivnosti vezane uz turizam i kulturu – rekla je Stella Arneri.

Dobru suradnju Varaždina i EU istaknuo je i ravnatelj GMV-a. „Living Castles“ nije prvi projekt koji je financiran iz EU fondova, a nije ni zadnji. „Pravi kolač“, kaže Mesek, tek dolazi za viziju koju se želi realizirati do 2030. godine.

– Ona je ambiciozna i financijski zahtjevna, ali mislim da je itekako utemeljena i upravo pokazuje Varaždin kao jednu sredinu europskih temelja i vrijednosti pa mislim da je u tom smislu Dan europske suradnje ovdje itekako utemeljen. Intenzivno surađujemo na projektima i izložbama, suradnja se nastavlja – zaključuje Mesek.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 242142906_287431052843385_3919668809303263455_n-1024x768.jpg

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje