Povežite se s nama

Kultura

Umjetnički zvjerinjak na varaždinskim pročeljima

Objavljeno:

- dana

OKO NAS

Dok su varaždinskim ulicama šetali na promociju knjige „Varaždinski zvjerinjak“ Miroslava Klemma, kojom su u Županijskoj palači započeli Dani Varaždinske županije, rijetko je tko od uzvanika pogledao oko sebe i pomnije promotrio pročelja, krovove, prozore… usputnih zgrada. 

Možda to nisu učinili ni prije, pa su se iznenadili kad su u Varaždinskom zvjerinjaku pročitali da su možda baš koju minutu ranije prošli kraj nekog pročelja koje krasi lik neke od 80-ak životinja, fotografiranih i obrađenih u Klemmovoj knjizi. Možda jednako tako idu nedjeljom u crkvu, a ne primjećuju životinju koju je Miroslav Klemm uočio na glavnom oltaru katedrale ili na propovjedaonici. Ili lava koji drži grb obitelji na palači Patačić. Upravo je iz tog razloga, da bi upozorio na, kako su ih kritičari nazvali, „arhitektonske i kulturne bisere povijesne gradske jezgre i nepovratnog uništavanja kulturne i umjetničke baštine“, Miroslav Klem napisao „Vararaždinski zvjerinjak“.

– Ponekad potaknut znanjem, nekad slučajnošću, nalazio sam neočekivane demonstracije umijeća i vještine nekadašnjih stanovnika – građevine, kipove, slike, predmete što su nastajali stoljećima i ostali do naših dana, neki posve nepoznati. Toliko sačuvane, a neprimijećene ljepote. Trebalo je samo otvoriti oči i usmjeriti pogled – istaknuo je Klemm.

Jednostavnost

Vjerojatno će biti onih koji će reći da više pažnje obraćamo na „tuđe“ nego svoje, aludirajući da je Klemm zagrebački dotepenec, ali teško će to „proći“ – Miroslav Klemm u Varaždinu živi 40 godina. Kroz ta je četiri desetljeća Grad već odavno počeo doživljavati svojim. Ipak, svjesno ili ne, povlači paralelu s rodnim gradom. – Kao što Zagreb ima zoološki vrt s pravim životinjama, tako sam se, sjećajući se pravoga Zoološkog vrta, sjetio da i u Varaždinu ima okamenjeni ili jedan mrtvi, ali ipak postojeći zoološki vrt. Likovi životinja koje nalazimo u umjetničkim izvedbama po cijelome gradu. Ipak sam se ja obrazovao da bih prepoznao takve stvari, pa sam u situaciji kad mogu ljude potaknuti da vide ono što je vrijedno vidjeti, ali nisu dozvali k svijesti iako su to vidjeli puno puta. S vjerom da će kad spoznaju da imaju nešto lijepo, nastojati to i sačuvati.

Ne piše li čovjek u ovo dehumanizirano vrijeme moderne tehnologije, kad se i novine čitaju na internetu, umjesto listaju uz prvu jutarnju kavu – uzalud? Kao da je knjiga dio nekih prošlih vremena koja bi otišla u zaborav, da nema entuzijasta poput vas?

– Ideja o pisanju tih knjiga došla je od nakladnika – Modernista, priča Klemm, ističući kako sam nije ambiciozna osoba i da što se njega tiče nijednog od četiri vrijedna djela ne bi bilo.- Osobno sam više pisao radi zabave, bez ambicije profilirati se kao pisac povijesnih knjiga. Moje su knjige vrlo jednostavne – maloga su formata, gore je fotografija u boji, dolje komentar pisan priprostim jezikom. Sve je odrađeno s lakoćom, a tako se i čita, veli Klemm. Vjerojatno je ipak i u tome razlog što su tako nepretenciozna, a vrijedna djela – svojevrsni vodiči varaždinskim vidljivim, a neprimjetljivim i zaboravljenim kulturnim detaljima – naišle na odličan odjek među publikom. On će ih sam nazvati „Varaždinskom slikovnicom“.

Iako su sve njegove knjige pijetet starim vremenima i upozorenje na „neuočenu“ ljepotu oko nas – „Izgubljeni grad“, „Nepoznato cvijeće Varaždina“ i „Stoljeća oko nas“ – Miroslav Klemm u svakodnevnom je životu skloniji modernizmu.

– Sam po sebi ne bih nikada kupio antikni predmet. Kupio bio radije nešto novo, što je jučer nastalo u nekom slikarskom ili kiparskom atelieru. Niti bih gradio kuću koja sliči palači. Povjesničar umjetnosti skloniji modernizmu ostat će upamćen po djelima koji razotkrivaju varaždinsku kulturnu baštinu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje