Povežite se s nama

Kultura

Umjetničko-književni salon na Korzu: tijekom Špancira poslušajte nekog pisca, družite se s umjetnicima…

Objavljeno:

- dana

Po treći put Varaždinski književni salon tijekom Špancirfesta organizirat će umjetničko-književni festival u samom srcu Varaždina – na Korzu.

– Svakim novim programom salona Korzo nastoji se učiniti pomak više kako bi pisci i njihove knjige doprli do što više Varaždinaca. Stoga, u deset dana Špancirfesta Varaždin će ovim festivalom biti, službenim nazivom Knjiga u srcu grada #3, književno središte Hrvatske – mjesto na koje će ljudi dolaziti poslušati nekog pisca, biti blizu knjiga, uz dobru atmosferu družiti se međusobno ili s umjetnicima… Napominjemo, ni jedan književni sajam u Hrvatskoj ne traje deset dana, kao što je slučaj s umjetničko-književnim festivalom u salonu Korzo tijekom Špancirfesta, što je činjenica, u smislu promocije knjiga i čitanja, na koju posebno možemo biti ponosni – ističu organizatori.

Napominju da će svaki dan Špancirfesta u salonu Korzo sve knjige, i najnovije, biti na prigodnom popustu.

Programski dio zamišljen je raznolikim umjetničko-literarnim „happeninzima“ koji pozivaju na druženje uz knjigu u opuštenom ugođaju ambijenta Centra Poje – što uključuje predavanja, promocije, čitanja proze i poezije, razgovore s autorima, večer haiku pjesništva, večer satire, radionice za djecu i odrasle, izložbu fotografija, glazbu…

Program:

  • 26. kolovoza u 19:30 sati Večer haiku pjesništva – Željko Funda, Zlata Bogović, Nataša Ilić, Mihael Štebih
  • 27. kolovoza u 19:30 sati Varaždin i mladi – razgovor s publicistom i psihoterapeutom Nebojšom Buđanovcem
  • 28. kolovoza u 19:30 sati Joga nekad i sad; predavanje uz projekciju i demonstraciju – Predrag Daraboš & Nena Bartol
  • 29. kolovoza u 18 sati Književno-likovna radionica za djecu „Rasplesane boje“ – Jelena Kočet Sekovanić
  • 30. kolovoza u 19:30 sati „Satiranja“ Predraga Daraboša, večer političko filozofske satire, uz autora, poseban gost Dragutin Pakšec

Kultura

Varaždinski vunasti nosorog privremeno u društvu sisačkog mamuta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Srijeda u Muzeju, koja je bila na rasporedu 22. ožujka, održava se izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u Sisku, u tamošnjem Gradskom muzeju, u kojem je otvorena izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune.


U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako je Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, krenula i put Siska, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.  

Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u Kinu Gaj program „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“, posvećen Arturu Rosneru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 29. ožujka, održat će se, kao i prethodna, izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u varaždinskom Kinu Gaj.

Program pod nazivom „Sanjal sam da bude mi se mama vratila“ posvećen je Arturu Rosneru (Mali Bukovec, 1938. – Varaždin, 2021.), koji je najveći dio svog života proveo u Varaždinu, a djetinjstvo mu je obilježilo stradanje njegovih roditelja Renate i Branka te bliskih rođaka u holokaustu.

Kratak film o njegovu životu snimljen je početkom 2021. godine kao intervju koji je s njim vodila muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, u kojem A. Rosner govori o obiteljima svojih roditelja (Rosner, Blas i Stern), boravku u obitelji Kumrić i različitim prilikama u kojima se tijekom života našao.

Autor filma, realiziranog u produkciji Ivan – Kreativan j.d.o.o. i koprodukciji GMV-a, je Ivan Mesek, a autor glazbe Petar Eldan. Snimatelj i montažer je Damir Chytill csc.

Prije projekcije filma u tematskom razgovoru sudjelovat će predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, publicistkinja i židovska aktivistica Miriam Steiner-Aviezer, bliski Rosnerov rođak Vedran Hary i povjesničarka Spomenka Težak.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje