Povežite se s nama

Život i društvo

Umro Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Nakon duge i teške bolesti

Nakon duge i teške bolesti u 65. godini umro je Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika – proizvođača povrća u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji.

Rođen je 1951. godine u Varaždinu. Školovao se u Vidovcu, a nakon završene škole počinje se baviti poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu u Domitrovcu. Kao obrtnik u poljoprivredi djelovao je od 1997. godine. Aktivno je sudjelovao u radu strukovnih udruga i organizacija. U Obrtničkoj komori Varaždinske županije obnašao je dužnost predsjednika Ceha poljoprivrednih obrta. Za rad u obrtništvu dobio je najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore. Zdravko Cafuk bio je aktivni član Udruge proizvođača voća i povrća „Zeljari “, Udruge orača Varaždinske županije, te jedan je od utemeljitelja Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće”.

Zdravko Cafuk i njegovo obiteljsko gospodarstvo godinama su bili predvodnici uvođenja novih tehnologija i znanja u poljoprivrednoj proizvodnji što je rezultiralo ostvarivanjem vrhunskih rezultata na području proizvodnje povrća, poglavito kupusnjača. Veliku vrijednost toga rada prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede koje je OPG-u Zdravka Cafuka dodijelilo službeni status čuvara sjemena varaždinskog zelja. Poljoprivreda i varaždinsko zelje bili su životni poziv, strast i najveća poslovna ljubav Zdravka Cafuka. Razvoju poljoprivrede,  i svakom razgovoru o poljoprivredi, pristupao je odgovorno i s najvećom pažnjom dajući brojne prijedloge i poticaje obitelji, kolegama i partnerima kako proizvesti bolje, više i kvalitetnije povrće.

 – Zemlja je najveća vrijednost koju imamo i moramo je sačuvati za djecu i unuke. Devastiramo li, ili izgubimo zemlju, izgubili smo obitelj na selu – govorio je Zdravko Cafuk.

Njegov doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji iznimno je velik zbog čega mu pripadaju najveće počasti.

Tu se ne iscrpljuje njegova velika životna snaga i energija. Zdravko Cafuk desetljećima je sudjeluje u društvenom, političkom i sportskom životu Općine Vidovec. Organizirao je, ili podupirao, brojne humanitarne akcije. Obnašao je istaknute dužnosti u Mjesnoj zajednici Vidovec, te u sportskim društvima. Više puta biran je u Općinsko vijeće Općine Vidovec. Sve poslove i dužnosti koje je obavljao radio je temeljito, savjesno i odgovorno. Sahrana Zdravka Cafuka bit će u četvrtak u 15.30 na mjesnom groblju u Vidovcu.  

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Očekuje se da će cijene goriva minimalno rasti od utorka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Kako RTL doznaje od utorka, 16. srpnja, očekuje nas rast cijena goriva.

Eurosuper koštat će 1,54 eura, što je 0,01 euro više nego sada. Cijena eurodizela bit će 1,45, također za 0,01 euro skuplje.

Cijena plavog dizela neće se mijenjati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje