Povežite se s nama

Život i društvo

Umro Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Nakon duge i teške bolesti

Nakon duge i teške bolesti u 65. godini umro je Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika – proizvođača povrća u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji.

Rođen je 1951. godine u Varaždinu. Školovao se u Vidovcu, a nakon završene škole počinje se baviti poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu u Domitrovcu. Kao obrtnik u poljoprivredi djelovao je od 1997. godine. Aktivno je sudjelovao u radu strukovnih udruga i organizacija. U Obrtničkoj komori Varaždinske županije obnašao je dužnost predsjednika Ceha poljoprivrednih obrta. Za rad u obrtništvu dobio je najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore. Zdravko Cafuk bio je aktivni član Udruge proizvođača voća i povrća „Zeljari “, Udruge orača Varaždinske županije, te jedan je od utemeljitelja Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće”.

Zdravko Cafuk i njegovo obiteljsko gospodarstvo godinama su bili predvodnici uvođenja novih tehnologija i znanja u poljoprivrednoj proizvodnji što je rezultiralo ostvarivanjem vrhunskih rezultata na području proizvodnje povrća, poglavito kupusnjača. Veliku vrijednost toga rada prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede koje je OPG-u Zdravka Cafuka dodijelilo službeni status čuvara sjemena varaždinskog zelja. Poljoprivreda i varaždinsko zelje bili su životni poziv, strast i najveća poslovna ljubav Zdravka Cafuka. Razvoju poljoprivrede,  i svakom razgovoru o poljoprivredi, pristupao je odgovorno i s najvećom pažnjom dajući brojne prijedloge i poticaje obitelji, kolegama i partnerima kako proizvesti bolje, više i kvalitetnije povrće.

 – Zemlja je najveća vrijednost koju imamo i moramo je sačuvati za djecu i unuke. Devastiramo li, ili izgubimo zemlju, izgubili smo obitelj na selu – govorio je Zdravko Cafuk.

Njegov doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji iznimno je velik zbog čega mu pripadaju najveće počasti.

Tu se ne iscrpljuje njegova velika životna snaga i energija. Zdravko Cafuk desetljećima je sudjeluje u društvenom, političkom i sportskom životu Općine Vidovec. Organizirao je, ili podupirao, brojne humanitarne akcije. Obnašao je istaknute dužnosti u Mjesnoj zajednici Vidovec, te u sportskim društvima. Više puta biran je u Općinsko vijeće Općine Vidovec. Sve poslove i dužnosti koje je obavljao radio je temeljito, savjesno i odgovorno. Sahrana Zdravka Cafuka bit će u četvrtak u 15.30 na mjesnom groblju u Vidovcu.  

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica dobit će božićnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 2. prosinca, u prostorijama Općine Ljubešćica općinski načelnik Nenad Horvatić u prisutstvu predsjednika općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepana Ivanušeca i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Suzane Žugec sastao se s predstavnicama Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Ljubešćica.

Tema sastanka bila je podjela prigodnog dara povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno božićnica.

Pravo na božićnicu i ove godine ostvariti će svi umirovljenici s područja Općine Ljubešćica, te osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine u iznosu od 200 kuna.
U općinskom proračunu za ovo je osigurano ukupno 100.000 kuna.

Isplatu božićnica zbog epidemiološke situacije i ove godine dijeliti će službenici Jedinstvenog upravnog odjela na području svih mjesnih odbora, da se ne bi stvarale gužve i smanjila mogućnost zaraze.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje