Povežite se s nama

Život i društvo

Umro Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Nakon duge i teške bolesti

Nakon duge i teške bolesti u 65. godini umro je Zdravko Cafuk, jedan od najistaknutijih poljoprivrednika – proizvođača povrća u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji.

Rođen je 1951. godine u Varaždinu. Školovao se u Vidovcu, a nakon završene škole počinje se baviti poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu u Domitrovcu. Kao obrtnik u poljoprivredi djelovao je od 1997. godine. Aktivno je sudjelovao u radu strukovnih udruga i organizacija. U Obrtničkoj komori Varaždinske županije obnašao je dužnost predsjednika Ceha poljoprivrednih obrta. Za rad u obrtništvu dobio je najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore. Zdravko Cafuk bio je aktivni član Udruge proizvođača voća i povrća „Zeljari “, Udruge orača Varaždinske županije, te jedan je od utemeljitelja Poljoprivredne zadruge „Varaždinsko povrće”.

Zdravko Cafuk i njegovo obiteljsko gospodarstvo godinama su bili predvodnici uvođenja novih tehnologija i znanja u poljoprivrednoj proizvodnji što je rezultiralo ostvarivanjem vrhunskih rezultata na području proizvodnje povrća, poglavito kupusnjača. Veliku vrijednost toga rada prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede koje je OPG-u Zdravka Cafuka dodijelilo službeni status čuvara sjemena varaždinskog zelja. Poljoprivreda i varaždinsko zelje bili su životni poziv, strast i najveća poslovna ljubav Zdravka Cafuka. Razvoju poljoprivrede,  i svakom razgovoru o poljoprivredi, pristupao je odgovorno i s najvećom pažnjom dajući brojne prijedloge i poticaje obitelji, kolegama i partnerima kako proizvesti bolje, više i kvalitetnije povrće.

 – Zemlja je najveća vrijednost koju imamo i moramo je sačuvati za djecu i unuke. Devastiramo li, ili izgubimo zemlju, izgubili smo obitelj na selu – govorio je Zdravko Cafuk.

Njegov doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Općini Vidovec i Varaždinskoj županiji iznimno je velik zbog čega mu pripadaju najveće počasti.

Tu se ne iscrpljuje njegova velika životna snaga i energija. Zdravko Cafuk desetljećima je sudjeluje u društvenom, političkom i sportskom životu Općine Vidovec. Organizirao je, ili podupirao, brojne humanitarne akcije. Obnašao je istaknute dužnosti u Mjesnoj zajednici Vidovec, te u sportskim društvima. Više puta biran je u Općinsko vijeće Općine Vidovec. Sve poslove i dužnosti koje je obavljao radio je temeljito, savjesno i odgovorno. Sahrana Zdravka Cafuka bit će u četvrtak u 15.30 na mjesnom groblju u Vidovcu.  

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisanim sporazumima MEV se pozicionirao kao ključna obrazovna ustanova na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu sklopilo je sporazum s Varaždinskom županijom, Gradom Lepoglavom te Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina prema kojem će se buduća zajednička suradnja ostvariti na znanstvenom, nastavnom i stručnom području.

Kako je pojasnio dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan, suradnja podrazumijeva uključivanja u nacionalne, odnosno međunarodne stručne, znanstveno-istraživačke programe, kao i suradnju u području obrazovanja odraslih. Potpisnici sporazuma zajednički bi radili i na unapređenju studentskog standarda, pa sve do organizacije znanstvenih i stručnih skupova, seminara i radionica.

-Jedan od važnijih dijelova postignutog sporazuma je i razmjena stručnih iskustava kroz zajedničko sudjelovanje stručnjaka svih potpisnica na rješavanju problema iz prakse. Tu je i razmjena iskustava i informacija te međusobna pomoć i stručna suradnja na područjima zajedničkog interesa – pojasnio je Klopotan.

Dodao je kako se na ovaj način MEV regionalno pozicionira kao važna obrazovna institucija koja educira kadrove neophodne današnjem tržištu rada.

-U tome sada imamo potporu Varaždinske županije, Grada Lepoglave i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Zainteresiranih ima još tako da ovo nisu zadnji potpisani sporazumi ovakve vrste – zaključio je dekan MEV-a.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je potpisivanje sporazuma samo nastavak stvaranja odličnih uvjeta za mlade na sjeveru Hrvatske, da steknu vrhunsko obrazovanje, vještine i znanja.

– U Varaždinskoj županiji stvaramo sustav jednakih šansi, surađujemo s nizom obrazovnih ustanova u zemlji i svijetu, osnovali smo brojne centre izvrsnosti, što u konačnici daje rezultate, odnosno naši učenici i studenti postižu vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Samo prošle godine županija je za obrazovanje izdvojila više od 50 posto proračunskih sredstava. To jasno govori o našim prioritetima – kazao je župan Stričak dodajući da je sporazum sa MEV-om samo nastavak razvijanja sustava jednakih šansi za sve.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naglasio je kako Lepoglava ima sve veći broj studenata, ali kako on osobno želi da taj broj bude i veći.

-Podupiremo svaki oblik suradnje koji znači daljnje unaprijeđenje obrazovanja na ovim prostorima i daljnji razvoj gospodarstva. Ovaj sporazum svakako je iskorak u tom smjeru – rekao je Škvarić.

-Potpisivanje sporazuma samo je nastavak dobrih odnosa i suradnje MEV-a i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Ovaj sporazum podiže suradnju dviju naših obrazovnih ustanova na višu razinu, a sve u interesu što boljeg i efikasnijeg obrazovanja naših studenata – naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma dekan Veleučilišta iz Krapine Nenad Sikirica.

Potporu potpisivanju sporazuma dali su i gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, kao i  koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku te član Gospodarskog savjeta MEV-a Tomislav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje