Povežite se s nama

Život i društvo

Unatoč COVID krizi 2020. bila je najuspješnija godina od postojanja Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

U Lepoglavi je obilježen Dan Grada Lepoglave i Dan župe Lepoglava. Za razliku od prijašnjih godina, zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19 ove je godine izostao bogat višednevni program obilježavanja ispunjen raznovrsnim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima.

Poštujući epidemiološke mjere na sam je Dan Grada Lepoglave, 8. prosinca, na koji se ujedno obilježava i Dan župe Lepoglava, održan prilagođen program obilježavanja koji je u jutarnjim satima započeo tradicionalnom posjetom gradskih čelnika dječjim vrtićima s gradskog područja. Tom su prigodom vrtićkim mališanima darovani paketi zdravog i ukusnog voća na koje su mališani uzvratili poklonima koje su sami izradili te rođendanskom čestitkom upućenom svom gradu.

Obilježavanje Dana Grada Lepoglave i Dan župe Lepoglava nastavljeno je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima s gradskog područja i sjećanjem na sve preminule građane. Gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić i predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop položili su vijenac i upalili svijeće kod centralnog križa na gradskom groblju u Lepoglavi. Potom je u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održano misno slavlje na kojem su čestitke za Dan Grad te za Dan župe svim građanima i župljanima uputili lepoglavski župnik vlč. Nenad Piskač i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom župniku Piskaču poklonio sliku orgulja iz lepoglavske crkve zaželjevši mu i dobrodošlicu u Lepoglavu.

Centralni događaj obilježavanja Dana Grada Lepoglave i Dana župe Lepoglava bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave održana u skladu s epidemiološkim mjerama i uz sudjelovanje samo gradskih čelnika, predstavnika klubova vijećnika te dobitnika gradskih priznanja.

Na početku svečane sjednice nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić istaknuvši da je unatoč epidemiji koja je obilježila ovu godinu održano šest sjednica Gradskog vijeća na kojima su vijećnici raspravljali o više od 70 točaka.
– Zadovoljan sam što smo one točke važne za dobrobit građana i razvoj Grada Lepoglave donosili jednoglasno, uz sinergiju i dogovor kad su takvi projekti u pitanju. Najviše me pri tom veseli da smo uspješno realizirali projekte uređenja i rekonstrukcije objekta Dječjeg vrtića Lepoglava te izgradili potpuno novi objekt dječjeg vrtića u Višnjici. Time smo pokazali da smo prepoznali ono što je najvažnije za naš grad, a to su djeca – istaknuo je Dukarić zahvalivši svima koji su pružali potporu i pomogli u realizaciji gradskih projekata i programa – čelnim ljudima Grada, gradskim službama, partnerima među kojima posebno Vladi RH te samim građanima.

Da je 2020. godina, unatoč COVID krizi, bila najuspješnija godina od postojanja Grada Lepoglave istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić. Kazao je da je u ovoj godini na izmaku realiziran najveći gradski proračun dosad, koji doseže iznos od 35 milijuna kuna.
– Realizirali smo najveće kapitalne investicije – projekt uređenja i rekonstrukcije objekta Dječjeg vrtića Lepoglava i projekt izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici. Zahvaljujući tim investicijama vrijednim 18 milijuna kuna omogućili smo da svako dijete s gradskog područja bude uključeno u predškolski odgoj. Provodimo snažnu demografsku politiku u okviru koje dajemo financijske potpore mladim obiteljima koje žele stvoriti vlastiti dom, pokrenuli smo projekt izgradnje POS stanova u Lepoglavi, dijelimo novčane potpore za novorođene, financiramo nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce, financiramo izvannastavne aktivnosti i izvrsnost kao i cjelodnevni boravak djece u školi, a brinemo i za studente dajući im gradske stipendije. Brinemo i za građane treće životne dobi. Za one slabijeg ekonomsko-socijalnog statusa i ove smo godine osigurali uskrsnice i božićnice čiji smo iznos povećali. U okviru projekta Zaželi osigurali smo brigu u kući za oko 50 starijih građana. Kontinuirano ulažemo, ove godine oko 23 milijuna kuna, u održavanje i
izgradnju komunalne infrastrukture. Sanirali smo klizišta, gradili ceste i nogostupe. Pomagali smo i našim gospodarstvenicima dajući im bespovratne potpore. Nastavili smo razvijati našu Poduzetničku zonu koja spremna očekuje investitore. Brinuli smo se i za izuzetno važan segment razvoja našeg grada – onaj društveni. Izgradili smo društveni dom u Kameničkom Podgorju, završili prvu fazu gradnje društvenog doma u Lepoglavskoj Vesi, započeli s izgradnjom društvenovatrogasnog doma u Kamenici. U velikoj smo mjeri ulagali u razvoj vatrogastva na gradskom području. Samo u ovoj godini nabavljena su tri nova vatrogasna vozila te smo pokrenuli 15 milijuna kuna vrijedna ulaganja u izgradnju i uređenje vatrogasne infrastrukture – u izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi i društveno-vatrogasnog doma u Kamenici te u uređenje vatrogasnog doma u Višnjici. Više od milijun kuna uloženo je u razvoj sporta i uređenje sportske infrastrukture u koju
spada i novouređeni nogometni travnjak vrijedan oko pola milijuna kuna. Podupiremo i rad udruga financirajući njihove projekte i programe koji uvelike, na čemu sam zahvalan brojnim članovima udruga s gradskog područja, oplemenjuju život u Gradu Lepoglavi – istaknuo je gradonačelnik Škvarić zahvalivši pri tom svim partnerima koji su svojim investicijama i potporama doprinijeli razvoju Grada Lepoglave u 2020. godini.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena gradska priznanja. Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač uručili su ih Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kamenica, Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica, Udruzi za sport i rekreaciju “Sport za sve” Višnjica, Draženu Husnjaku, Franji Bračkom i Vjeranu Ježeku i to za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu te Zvonimiru Šoštareku i Štefici Erdec za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.
– Dobiti ovakvo priznanje čast je i ponos, ali i obaveza dobitnicima da i dalje promoviraju ime Grada Lepoglave kako u Hrvatskoj tako i u svijetu – na dodijeljenim je priznanjima ispred laureata zahvalio Zorislav Rodek.

Na kraju sjednice prikazan je i petnaestominutni film o razvoju Grada Lepoglave u 2020. godini.

Život i društvo

Profesor na FOI-ju Damir Vučić dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOI

Profesor tjelesne i zdravstvene kulture na Fakultetu organizacije i informatike i predsjednik Sportske udruge FOI-ja Damir Vučić dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza za akademsku godinu 2020./2021.

Ovo vrijedno priznanje za promicanje i razvoj studentskog sporta u Republici Hrvatskoj uručeno mu je na svečanosti u Kinu Forum u Zagrebu u utorak, 24. svibnja.

Ocjenjivački sud u sastavu Aleksandar Selmanović, predsjednik, Danira Bilić, član, Dubravko Ižaković, član, Tonći Jerak, član, Marija Karadža, član, Gordan Kožulj, član i Nikola Vincetić, član donio je odluku o dodjeli godišnje nagrade Hrvatskog akademskog sportskog saveza profesoru FOI-ja Damiru Vučiću, a riječ je o nagradi koja se dodjeljuje pojedincima i kolektivima najzaslužnijim za razvoj studentskog sporta u akademskoj godini 2020./2021. godini.

Profesor Damir Vučić radi na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu od 2012. godine gdje u nastavu uvodi nove modalitete rada te redovne i izborne programe za studente, ali i za djelatnike Fakulteta za koje osmišljava i provodi medicinske fitness programe.

Zajedno sa svojim studentima u sklopu nastave iz TZK svake godine provodi mnoge uobičajene programe poput košarke, odbojke, nogometa, badmintona, ali i planinarenje, paintball, karting, kros, klizanje, nordijsko hodanje, rafting i veslanje, šah te fitness i borilačke programe uz profesionalno vođenje. Kao voditelj sportskih ekipa potiče sve svoje studente i sportaše da se aktivno uključe u rad sportskih sekcija koje djeluju na FOI-ju.

Samo u protekloj akademskoj godini profesor Vučić je uz podršku Uprave FOI i pomoć Studentskog zbora FOI organizirao i sudjelovao na gotovo svim sportskim natjecanjima u organizaciji ZSSS/UniSportZG (nogomet, košarka, odbojka, rukomet, stolni tenis, šah, badminton, e-sport, plivanje, tenis, atletika), a svake godine vodi i preko 100 studenata sportaša na STEM GAMES  u Rovinju, na kojima FOI ostvaruje zapažene rezultate.

Tako od 2014. do danas studenti osvajaju medalje u sportovima streljaštvo/disciplina zračni pištolj te u stolnom tenisu u kojem student FOI-ja Frane Runjić nakon dvije osvojene titule sveučilišnog prvaka osvaja i titulu državnog prvaka. Također, od samog uvođenja E-sport natjecanja na Sveučilištu, predstavnici FOI e-sport ekipe svake godine osvajaju medalje i odličja, te nižu značajne uspjehe kako na sveučilišnoj razini, tako i u sklopu različitih gaming natjecanja na kojima sudjeluju.

Kao predsjednik Sportske udruge FOI više od 10 godina organizira i provodi Dan sporta na FOI-ju, popularno zvan FOIJADA, koja tradicionalno okuplja preko 300 studenata, gdje su osim studenata FOI-ja u natjecanja uključeni studenti i ekipe ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i drugih sveučilišta u Hrvatskoj (Pula, Osijek, Sveučilište Sjever…).

Inicira, organizira i provodi službena natjecanja studenata predstavnika nekoliko fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu (Veterinarski fakultet, Rudarsko-geološko- naftni fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet organizacije i informatike). U 2017. godini odigrane su tri službene utakmice sveučilišnog natjecanja Sveučilišta u Zagrebu u odbojci i jedna službena utakmica u košarci.

Uz profesora Vučića, laureati su ove godine i Ana Burazer sa Sveučilišta u Zadru, Petar Dubelj sa Sveučilišta u Dubrovniku, Odbojkaška reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, Futsal reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marko Čule sa Sveučilišta u Zagrebu, prof. Veno Đonlić sa Sveučilišta u Rijeci, Karla Srdanović sa Sveučilišta u Splitu te Vesna Alikalfić, prof. sa Sveučilišta u Zagrebu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U dvorištu škole u Vrbnu otvoren je prvi hotel u ovome mjestu – hotel za kukce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U dvorištu Područne škole Josipa Jedvaja u Vrbnu u ponedjeljak, 23. svibnja, na simboličan je način otvoren prvi hotel u ovome mjestu – hotel za kukce.

Koja je glavna funkcija hotela za kukce? Ljeti hotel služi kukcima kao zaklon od vrućine i za razmnožavanje, a zimi ih štiti od hladnoće. Budući da ih se u hotelu zna okupiti veći broj, ljudi ovdje kukce mogu lakše promatrati.

– Izgradnja hotela u našoj je područnoj školi trajala oko tri tjedna, a za to su bili zaduženi školski knjižničar i domar škole. Hotel je smješten u dvorištu škole u blizini voćnjaka, kako bi se omogućilo njegovo oprašivanje. “Namještanje” i popunjavanje hotela prirodnim materijalima obavili su svi učenici škole neposredno prije otvaranja. Materijal za punjenje učenici su u dva tjedna sakupljali u prirodi i nosili u školu. U svemu je pomogla gđa Rusalka Majer iz Udruge Gredica koja je već jedanput posjetila našu školu – naveo je Berislav Njegovec iz OŠ Franje Serta Bednja.

Otvorenje hotela na simboličan je način obavljeno točno u podne, a čast da prereže vrpcu imala je ravnateljica škole Sanja Majcen. Nakon otvorenja svi prisutni mogli su hotel razgledati i fotografirati ga.

Posebno ih je razveselilo to što su uspjeli fotografirati i prvog gosta u novootvorenom objektu te zahvaljuju svima koji su sudjelovali u izgradnji i punjenju hotela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje