Povežite se s nama

Međimurje

UNICEF i EU komisija u Međimurju: u rad centara uključeno oko 7500 djece iz socijalno isključenih obitelji

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Europske komisije i UNICEF-ovog Regionalnog ureda za Europu i središnju Aziju tijekom studijskog posjeta Međimurskoj županiji svjedočili su o uspješnoj provedbi treće faze pilot-programa pod nazivom „Testiranje jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“.

Aktivnosti u sklopu pilot-programa, financiranog sredstvima Europske unije, već dvije godine provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u Međimurskoj županiji u suradnji s 11 partnera i lokalnom zajednicom.

Ovim djelovanjem povećava se pristup osnovnim uslugama za djecu i obitelji koji žive u nepovoljnim uvjetima i isključenosti.

Centar za djecu i obitelji u Paragu u općini Nedelišće, koji će uskoro započeti s radom, te postojeći Centar igre s knjižnicom igračaka u Držimurcu-Strelcu u općini Mala Subotica, posjetili su Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, Katarina Ivanković-Knežević, ravnateljica za socijalna pitanja u Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje u Europskoj komisiji, Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad i nacionalna koordinatorica EU-a za programa Jamstvo za svako dijete iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće te Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

– Cilj treće faze ovog programa je povećanje broja djece uključene u rani i predškolski odgoj, bolji pristup uslugama rane intervencije za djecu s razvojnim teškoćama – naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Philippe Cori, zamjenik regionalne direktorice Regionalnog ureda UNICEF-a za Europu i središnju Aziju, istaknuo je zadovoljstvo viđenim na terenu.

– Aktivisti, kao i sudionici programa su iznimno angažirani što je jedan od preduvjeta uspjeha u ovom lancu podrške koji je krenuo od romske zajednice i u koji su uključili svi – od Županije do Ministarstva“ – rekao je Cori.

U Međimurskoj županiji uspostavljeni su centri za djecu i obitelj posvećenima depriviranim i ranjivim skupinama.

U završnoj fazi je izgradnja centara u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće, uz opremanje postojećeg prostora u općini Pribislavec, mjestima gdje će se odvijati niz edukativnih aktivnosti, susreta i programa.

Uspostavljena su i dva centra igre s knjižnicama igračaka u Držimurcu-Strelcu i Kuršancu te je podržan nastavak rada postojećeg centra u Orehovici.

Dosad je u rad triju centara uključeno više od 7500 djece od druge do osme godine života, a s njima su radili stručni edukatori, učitelji, studenti, socijalni radnici i asistenti. Veliki broj djece s razvojnim teškoćama te njihovi roditelji dobili su izravnu podršku mobilnih timova.

– Ovaj program predstavlja suštinsko prepoznavanje upravo onih potreba na koje mi s razine regionalne samouprave upozoravamo godinama – ulaganje u najmlađe, u njihov sustavan i profesionalan odgoj. U program zaštite djece i podrške obitelji bilo je uključeno 485 djece, 545 roditelja te educirano 285 stručnjaka, što dovoljno govori o dosezima. U segmentu predškolskog odgoja i obrazovanja također su educirani mnogi asistenti, odgajatelji, nastavnici, studenti, a u program rane intervencije u djetinjstvu bilo je uključeno 1885 djece te 1366 roditelja. Te brojke govore koliko se temeljito i kvalitetno radi na promjeni paradigme te drukčijem odgoju djece iz depriviranih obitelji, čiji je cilj uključivanje u društvo i kvalitetan odgoj od najranijeg djetinjstva. Zahvaljujem UNICEF-u koji je bio sjajan partner i podrška svima nama, našim općinama i gradovima. Stoga, pozivam da na ovome ne stanemo, već da nastavimo partnerstvo i surađujemo i u novim projektima i programima – rekao je župan Matija Posavec.

– Usmjereni smo prema djeci nizom ulaganja iz općinskog proračuna te pomažemo i rad ovog novog centra u cilju kvalitetnije afirmacije i resocijalizacije najmlađih i njihovih roditelja – naglasio je načelnik općine Nedelišće Nikola Novak.

Matijaš Oršuš je naglasio da će radionice samo u Paragu koristiti 800-tinjak tamošnje djece i njihovih roditelja za jačanje međusobne interakcije i roditeljske motiviranosti.

– Radionice će, između ostalih, voditi i asistentice iz redova romske nacionalne manjine. Bit će to dom pun veselja – dodao je Matijaš Oršuš.

Predstavnici Europske komisije i UNICEF-a održali su i radni sastanak s načelnicima u Međimurskoj županiji na kojem je iznesen pregled rezultata ovog vrijednog programa, kao i izazova te sljedećih koraka.

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje