Povežite se s nama

Međimurje

UNICEF podsjeća na potrebe djece s teškoćama: za 85 % obitelji u HR usluge rane intervencije su nedostižne

Objavljeno:

- dana

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom UNICEF je podsjetio na potrebe najmlađe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te poziva građane i tvrtke da podrže programe koji se provode s ciljem poboljšanja uvjeta života i razvoja djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Prema UNICEF-ovom istraživanju o stanju rane intervencije u djetinjstvu, procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi više od 24 tisuće djece u dobi do pet godina koja su potencijalni primatelji usluga rane intervencije, ali samo jedno od osmero djece koristi te usluge.

Za 85 posto obitelji usluge rane intervencije su predaleko od njihovog doma, a u sedam županija ne postoji nijedan program rane intervencije.

Važni projekti

Zahvaljujući donacijama tvrtki i građana, UNICEF u suradnji s Vladom Republike Hrvatske i partnerima kontinuirano ulaže u važne projekte za unaprjeđenje kvalitete života djece s teškoćama i njihovo što uspješnije uključivanje u život zajednice.

U program „Komunikacija za svako dijete“, pokrenut 2019. i vrijedan 1,5 milijuna kuna, uključeno je više od 600 djece s komunikacijskim teškoćama.

Educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, osigurani su asistencijska tehnologija, računalna oprema i 100 tablet računala vrijednih gotovo 600.000 kuna, a mobilna aplikacija Cboard, koja pretvara tekst u govor i olakšava komunikaciju s pomoću simbola, prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku.

Usluge rane intervencije presudne su za razvoj djece s teškoćama i započinju u najranijim počecima djetetova života.

Kako bi osigurao najbolji mogući početak života za novorođene djevojčice i dječake, UNICEF je opremio odjele intenzivnog neonatalnog liječenja i unaprijedio uvjete u nacionalnim rodilištima u Hrvatskoj.

Banci humanog mlijeka, koja djeluje pri KBC-u Zagreb, UNICEF je uručio posebno opremljeno vozilo s hladnjačom vrijedno 207.000 kuna koje omogućuje bolji pristup doniranom humanom mlijeku za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi.

Podrška

Kako bi pružio podršku roditeljima djece s teškoćama i odgovorio na specifične potrebe i interese roditelja djece s teškoćama u razvoju, u suradnji s Centrom za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“, UNICEF je pokrenuo radionice „Rastimo zajedno plus“. Radionice se održavaju u 79 vrtića, udruga i obiteljskih centara pri centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske.

Ove je godine pandemija dodatno otežala pristup uslugama rane intervencije djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Stoga je UNICEF u suradnji s MURID-om pokrenuo projekt stručne podrške na daljinu (teleintervencije) kako bi obitelji djece s teškoćama dobile pravovremenu i kvalitetnu podršku u uvjetima kada nije moguć izravan kontakt sa stručnjacima.

S edukacijom su krenula 804 stručnjaka, a do sada je 501 stručnjak završio edukaciju u cijelosti.

UNICEF je ove godine pokrenuo nacionalnu kampanju za podršku djeci s teškoćama „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ koja je započela humanitarnom utrkom „Mliječna staza“ na kojoj je prikupljeno 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka senzorne terapije.

Trenutno je u tijeku UNICEF-ova kampanja kojom se prikupljaju sredstva za podršku uspostavi sustava stručne podrške na daljinu za djecu s teškoćama, daljnju nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem Hrvatske te za edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima.

Crna kronika

Sportska tragedija: srušio se na nogometnom terenu i kasnije preminuo u bolnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NK Otok

Do neviđene tragedije došlo je jučer na utakmici NK-a “Otok” i NK-a “Radnički”.

Tijekom utakmice srušio se igrač “Otoka” Dejan Oršuš koji je, nažalost, kasnije preminuo u ŽB Čakovec od srčanog udara.

– U dubokoj žalosti javljamo vam da je igrač NK-a “Otok” Dejan Oršuš nakon što se srušio jučer tokom utakmice preminuo. Uz brzu reakciju suigrača i igrača NK-a Radnički uspjeli smo ga spasiti, a vrlo brzo stiglo je i medicinsko osoblje koje se trudili oživjeti ga (25 min oživljavanja na samom terenu). Mladić od 24 godine je nažalost preminuo u 2 sati u Županijskoj bolnici Čakovec od posljedica srčanog udara.

Bio je dečko za zafrkanciju, talent od nogometaša, veliki igrač, a još veći prijatelj! Iza sebe je ostavio ženu u petome mjesecu trudnoće i dijete. Hvala mu za sve pogotke, pomoć klubu i za dizanje raspoloženja dok je dečkima bilo najteže! Uvijek u našim mislima naš Dejan – poručuju iz NK-a “Otok”.

Od preminuloga Dejana na društvenoj mreži Facebook oprostili su se i njegovi suigrači.

– Posljednji pozdrav našem uvijek vedrom i nasmijanom Dejanu, hvala ti za sve lijepe zajedničke trenutke koje si proveo sa nama. Hvala za svaki ispričani vic i podizanje atmosfere prije utakmice. Hvala ti što si bio dio naše ekipe. Iskreno saučešće obitelji i prijateljima. Dejan Oršuš zauvijek u našim srcima!

Obitelji, rodbini, suigračima i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju 10 slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentiran je jedan pozitivan slučaj na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, javio je 12. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim Ag testovima tijekom vikenda testirano je 640 osoba, od toga su u nedjelju testirane 364 osobe te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza.

Na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus je dijagnosticiran kod jedne osobe, dok je iz drugih županija prijavljeno da je PCR testom dokazan SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

U protekla 24 sata oporavile su se 53 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 400.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 49.126 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 72 godine sa brojnim dodatnim bolestima.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.951 oboljelu osobu, a ukupno se oporavilo 12.295 osoba.

Nastavite čitati