Povežite se s nama

U fokusu

Univerzalu za mjernu postaju 600.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Zajam Fonda za zaštitu okoliša

Još 2011. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) odobrio je varaždinskoj tvrtki Univerzal zajam za mjernu postaju radi kontinuiranog praćenja kakvoće zraka iz energetskog postrojenja toplinske i električne energije iz drvne biomase, ali ni tri godine kasnije javnosti nisu dostupni podaci o emisijama iz energana Univerzala.

Nakon što je u srpnju 2010. raspisao natječaj radi financiranja programa i projekata u području zaštite okoliša, Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je 29. ožujka 2011. odluku da se s 1,4 milijuna kuna financijski pomognu četiri projekta smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Uz donacije za dvije rekonstrukcije plinskih kotlovnica u školama, Fond je odobrio zajam od najviše 480 tisuća kuna opravdanih troškova za ugradnju sustava za kontinuirani monitoring emisije štetnih plinova iz ciglane Blatuša te zajam u visini od 32 posto opravdanih troškova ili najviše 600 tisuća kuna za Univerzalov projekt „Mjerna postaja za kontinuirano praćenje kakvoće zraka iz energetskog postrojenja toplinske i električne energije iz drvne biomase“.
AZO nije, međutim, zaprimila od Univerzala baš nikakve podatke o emisijama iz energane za 2011., kao ni za 2012. godinu, iako je tvrtka 2011. ishodila dozvolu za termičku obradu još tridesetak vrsta otpada, među kojima je plastika i guma te četiri vrste opasnog otpada!?

Kako je to moguće, odnosno jesu li i kada nabavljeni očigledno nužni uređaji za kontinuirano mjerenje onečišćenja, pokušali smo doznati od Univerzala i Fonda, ali bez uspjeha. Tako, međutim, vjerojatno neće ostati. Naime, zbog šutnje, Fond je prijavljen povjereniku za informiranje.
Inspekcija zaštite okoliša, kao što smo pisali, još je lani izdala rješenje Univerzalu o nužnosti osiguranja kontinuiranog mjerenja onečišćujućih tvari u zrak i prijenos podataka u AZO. Tako bi onečišćujuće tvari u zraku trebale biti uskoro vidljive u realnom vremenu na web-stranici Agencije koja je, podsjetimo, zaprimila Izvještaj o emisijama iz energane Univerzala s podacima za 2010. godinu u kojem količina dušikovih oksida prelazi graničnu vrijednosti za gotovo 50 posto.

– Radilo se o jednokratnom mjerenju tijekom jednog dana u godini, doznajemo od Petre Pilipić, stručne savjetnice u AZO-u, koja napominje da je Agencija zaprimila Univerzalov Izvještaj o mjerenju emisija za 2013. koji će biti sastavni dio Godišnjeg izvješća o emisijama iz nepokretnih izvora na teritoriju RH za 2013. (ikr)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje