POU

Poznato lice s mnogih predavanja, radionica i drugih zbivanja povezanih sa psihologijom u Međimurju, Berta Bacinger Klobučarić, rođena je u Varaždinu, ali je porijeklom iz Međimurja, odakle su njezini roditelji.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila je studij psihologije.

Berta pjeva u čakovečkom Pjevačkom zboru “Josip Štolcer Slavenski”

Supernova

Trenutno radi na Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, dok je prije godinama radila u Centru za socijalnu skrb. Kaže da je to mjesto gdje ne samo da je „ispekla“ zanat već i stekla puno drugih iskustava te vještina, i radnih i životnih.

Unutarnji mir

Kako biste se opisali u tri riječi?
Energija, život, radost. Da mogu nastaviti niz, tu bih još spomenula i davanje, predanost, red, ljubav, inspiraciju…

Što je za vas uspjeh u životu?
Osoba je postigla uspjeh kad osjeća unutarnji mir. Tu smo onda kompletni, postigli ono čemu smo težili, zadovoljni smo. Svi aspekti života (obitelj, zdravlje, posao, dobri odnosi s drugima, osjećaj smisla i lakoće…) i sve druge vrijednosti tada su ispunjene.

Kad biste mogli, što biste promijenili na sebi?
Povećala bih dozu strpljivosti i tolerantnosti. Toga nikad previše.

Vaš moto u životu?
To se mijenja, ovisno o životnim fazama i aktualnim zbivanjima.

Vaš uzor u životu?
Baka Marija, pokojna godinu dana. Bila je blaga, uvijek sa smiješkom, mudra, vrijedna žena, imala je silne doze razumijevanja. Nastojim ići takvim stazama.

“Jedno od zanimljivijih područja psihologije svakako je evolucijska psihologija. Objašnjava mnoga ljudska ponašanja na lako shvatljiv i uvjerljiv način. Tumači kako nas je evolucija dizajnirala.”

Koji odjevni stil njegujete?
Casual, odnosno ležerni.

Što nikad ne biste odjenuli?
Kombinaciju koja bi sadržavala narančaste, crvene i ružičaste nijanse. Mislim da bi tada iz mene izbili oni neki minimalno postojeći agresivni impulsi.

Klasična ili popularna glazba?
Po pitanju glazbe jako sam izbirljiva. Što se tiče suvremene glazbe, slušam određene žanrove, poput smooth jazza i elektroničke glazbe. Klasičnu glazbu volim, ali biram razdoblja ili izvođače, primjerice renesansu ili Beethovena. Kombinacije poput simfonijskog metala su odlične.

Roman ili poezija?
Svako na svoj način. Romane volim jer predstavljaju odlazak u neki drugi svijet. Poezija pak nas puni emocijama.

Puno iskustva i životnih vještina stekla je u Centru za socijalnu skrb

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
Neka koju sam čitala kao obveznu lektiru u srednjoj školi. Za mnoga djela s popisa lektire nemamo u tim godinama potrebnu zrelost i strpljenje da shvatimo takvu građu. Tek sad bih u mnogim romanima mogla razumjeti odnose među likovima i njihovu dinamiku, psihološke konstrukte likova, značaj povijesne podloge. Nedavno sam ponovno pročitala „Don Quijotea“ Miguela de Cervantesa. Ovog puta mi je bila zabavna, za razliku od čitanja u tinejdžersko doba.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Tomislav Horvatinčić.

Koji aspekt psihologije smatrate najzanimljivijim i najzahvalnijim?
Evolucijsku psihologiju. Objašnjava mnoga ljudska ponašanja na zanimljiv, lako shvatljiv i uvjerljiv način. Tumači kako nas je evolucija dizajnirala u reakcijama, emocijama, pažnji, interpersonalnim odnosima…

Kako provodite slobodno vrijeme?
Sa sinom gledam neke pitke serije ili filmove, uz toplu čokoladu. Pjevam u čakovečkom Pjevačkom zboru „Josip Štolcer Slavenski“. Ćaskam s prijateljima.

Komunikacija

Što vas može rasplakati?
Štošta. Na primjer, otvorena iskrenost kod drugoga… To me dirne i izmami suze na oči.

Što je najvažnije u vezi?
Najvažnijih stvari u vezi ima jako, jako puno. Jedna od njih je komunikacija.

Što nikad ne biste mogli oprostiti?
Osim nekih stvari koje se podrazumijevaju, kao što su nanošenje boli meni najdražim osobama, ne opraštam obijest iz bahatosti.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Darivati krv. Moram priznati da se toga pomalo bojim. A darivanje krvi kao oblik pomaganja drugima jedna je od najplemenitijih gesti. Pomaganjem ne samo da činimo dobro drugima već obogaćujemo i sebe.

Opuštanje

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Ako sam gladna, jesti. Jedem sve i zaista sam gurman. Ako nisam gladna, onda kuhati. Kuhanje je kreativno, a ujedno donosi užitak priređivanja užitka drugima, najdražima.

Omiljeno jelo?
Sarma.

Omiljeno piće?
Sok od zelja. (Smijeh.)

Omiljeni kolač?
Čokoladni.

Omiljeni način opuštanja?
Bicikliranje ili tuširanje uz mirisni sapun, to jest uz aromaterapiju. Ovisi o razlogu potrebe za opuštanjem. I o vremenskim prilikama, naravno.

Vaš idealni odmor je…
Spavanje. Obožavam spavati. Ako govorimo o odmoru na duže staze, onda boravak uz more. Na Jadranu. Idealno jer nije daleko, a naša obala je prepuna prelijepih mjesta.

Prava žena nikad ne smije…
…prestati razvijati se: jačati svoje samopouzdanje i samosvijest, obogaćivati vlastita iskustva, darivati, brinuti o drugima, stajati uz svoje stavove, prestati biti uporna…

Gdje se vidite za 10 godina?
Budući da nemam ni potrebe ni želje išta mijenjati u svom životu, jer sve je onako kako treba biti i zato što sam zadovoljna, nadam se da će i za 10 godina biti otprilike kao što je sad!

Komentari

Komentara