Povežite se s nama

Međimurje

Uoči Svih svetih u Gornjem Hrašćanu oskvrnuta grobnica žrtava rata i poraća

Objavljeno:

- dana

Povodom blagdana Svih svetih, kad se na poseban način sjećamo pokojnika, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava položilo je vijence i upalilo svijeće na grobu ekshumiranih žrtava grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu, koje su uz blagoslov biskupa Josipa Mrzljaka pokopane 23. kolovoza 2010. godine.

Nažalost, članove Društva dočekala je nemila scena.
– Na grobištu Sep ostali smo zgroženi neočišćenim i u korov zaraslim grobom, kao i istovarenim smećem uz grob. Posebno nas je ražalostio pokidani križ koji je Društvo postavilo nad grobnicom u koju su ukopani posmrtni ostaci s dijela grobišta Sep, ekshumirani po nalogu suda i Državnog odvjetništva u lipnju 2009. godine – naglasio je Franjo Talan iz DZOG.

Dodao je kako je članovima Društva želja da se prestane uništavati i oskvrnjivati bilo koji grob i posljednje počivalište bilo kojeg pokojnika.
– Ista stvar je i s grobovima žrtava ratova i totalitarnih ideologija 20. stoljeća. Zahtijevat ćemo da se o oskvrnuću groba na Sepu kod Gornjeg Hrašćana u Međimurju provede istraga. S obzirom na to da smo svjedoci nebrige oko podignutih spomen-obilježja, kao i posljednjih počivališta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, smatramo da je za ukop neidentificiranih žrtava potrebno na državnome nivou formirati jedinstveno groblje o kojem će, kao dijelu zajedničke povijesne baštine i nasljeđa, brigu preuzeti RH – zaključuje Talan. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje