Povežite se s nama

Međimurje

Uoči Svih svetih u Gornjem Hrašćanu oskvrnuta grobnica žrtava rata i poraća

Objavljeno:

- dana

Povodom blagdana Svih svetih, kad se na poseban način sjećamo pokojnika, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava položilo je vijence i upalilo svijeće na grobu ekshumiranih žrtava grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu, koje su uz blagoslov biskupa Josipa Mrzljaka pokopane 23. kolovoza 2010. godine.

Nažalost, članove Društva dočekala je nemila scena.
– Na grobištu Sep ostali smo zgroženi neočišćenim i u korov zaraslim grobom, kao i istovarenim smećem uz grob. Posebno nas je ražalostio pokidani križ koji je Društvo postavilo nad grobnicom u koju su ukopani posmrtni ostaci s dijela grobišta Sep, ekshumirani po nalogu suda i Državnog odvjetništva u lipnju 2009. godine – naglasio je Franjo Talan iz DZOG.

Dodao je kako je članovima Društva želja da se prestane uništavati i oskvrnjivati bilo koji grob i posljednje počivalište bilo kojeg pokojnika.
– Ista stvar je i s grobovima žrtava ratova i totalitarnih ideologija 20. stoljeća. Zahtijevat ćemo da se o oskvrnuću groba na Sepu kod Gornjeg Hrašćana u Međimurju provede istraga. S obzirom na to da smo svjedoci nebrige oko podignutih spomen-obilježja, kao i posljednjih počivališta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća, smatramo da je za ukop neidentificiranih žrtava potrebno na državnome nivou formirati jedinstveno groblje o kojem će, kao dijelu zajedničke povijesne baštine i nasljeđa, brigu preuzeti RH – zaključuje Talan. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje