Povežite se s nama

Život i društvo

Upala u bronhijalnim cijevima: napadi akutnog bronhitisa mogu se razviti u kronično stanje

Objavljeno:

- dana

Bronhijalne cijevi su dišni putevi koji povezuju dušnik s plućima. Kad dođe do iritacije ili upalnog procesa u bronhijalnim cijevima, njihova učinkovitost se smanjuje i razvija se stanje koje liječnici nazivaju bronhitisom, piše portal Ordinacija.hr.

Postoje dvije vrste bronhitisa – akutni i kronični. Iz samog naziva lako je zaključiti da je akutni bronhitis nešto što se pojavljuje iznenada i može nestati relativno brzo.

S druge strane, kronični bronhitis je bolest koja se razvija tijekom vremena, a liječnici upozoravaju da je to stanje koje se ne može izliječiti.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis obično traje samo tjedan dana i ne uzrokuje nikakve druge probleme. Neki od simptoma su bol u prsima, suhi kašalj i povećana proizvodnja sluzi, a moguće je da ga prati i blago povišena temperatura.

Akutni bronhitis je stanje koje možete liječiti kućnim pripravcima: potrebno je piti puno tekućine, konzumirati hranu bogatu vitaminom C i što više se odmarati. Da biste izbjegli dodatne komplikacije, nije naodmet posjetiti liječnika.

Kronični bronhitis

Kronični bronhitis posljedica je oštećenja bronhijalnih cijevi. Jedan od najčešćih uzroka kroničnog bronhitisa je pušenje, no cigarete nisu jedini krivac za razvoj kroničnog bronhitisa – to može biti i opetovano izlaganje štetnim čimbenicima koji uzrokuju upalne procese u bronhijalnim cijevima.

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajni boravak u zagađenom prostoru, bilo zatvorenom ili otvorenom, može uzrokovati bronhitis. Jednako štetan učinak ima izloženost opasnom dimu i kemikalijama na radnome mjestu.

Kronični bronhitis je bolest koja zahtijeva liječničku intervenciju jer se u protivnome može dodatno zakomplicirati. Nažalost, ovo stanje je nepovratno jer je oštećenje dišnih putova trajno. Važno je obratiti se liječniku specijalistu kako biste usporili napredovanje kroničnog bronhitisa.

Za smanjenje upale dišnih putova obično se prepisuju oralni steroidi, a tu su i bronhodilatatori koji pomažu proširiti dišne putove. Ako se razvije bakterijska infekcija, liječnik može prepisati antibiotike. Ponekad je potrebna i terapija kisikom kako bi se održala njegova normalna razina u krvi.

Razvoj bolesti

Akutni oblik bronhitisa nipošto nije bezazlen te je i kod ovog oblika bolesti potrebno biti na oprezu. Prema mišljenju stručnjaka, ponovljeni napadi akutnog bronhitisa u konačnici se mogu razviti u kronični oblik bolesti, što posebno vrijedi za pušače ili osobe izložene štetnim utjecajima.

Jačanje imunološkog sustava najbolji je način za izbjegavanje ponovnih napada akutnog oblika bronhitisa. Također, pokušajte izbjegavati izloženost štetnim tvarima koje nadražuju dišne putove i uzrokuju upalu bronhija.

Ako ste pušač i želite smanjiti napade akutnog bronhitisa, morat ćete se riješiti ove štetne navike. To je ujedno i najbolja stvar za sprečavanje razvoja kroničnog bronhitisa. Neovisno o tome imate li akutni ili kronični bronhitis, prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje