Povežite se s nama

Život i društvo

Upala u bronhijalnim cijevima: napadi akutnog bronhitisa mogu se razviti u kronično stanje

Objavljeno:

- dana

Bronhijalne cijevi su dišni putevi koji povezuju dušnik s plućima. Kad dođe do iritacije ili upalnog procesa u bronhijalnim cijevima, njihova učinkovitost se smanjuje i razvija se stanje koje liječnici nazivaju bronhitisom, piše portal Ordinacija.hr.

Postoje dvije vrste bronhitisa – akutni i kronični. Iz samog naziva lako je zaključiti da je akutni bronhitis nešto što se pojavljuje iznenada i može nestati relativno brzo.

S druge strane, kronični bronhitis je bolest koja se razvija tijekom vremena, a liječnici upozoravaju da je to stanje koje se ne može izliječiti.

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis obično traje samo tjedan dana i ne uzrokuje nikakve druge probleme. Neki od simptoma su bol u prsima, suhi kašalj i povećana proizvodnja sluzi, a moguće je da ga prati i blago povišena temperatura.

Akutni bronhitis je stanje koje možete liječiti kućnim pripravcima: potrebno je piti puno tekućine, konzumirati hranu bogatu vitaminom C i što više se odmarati. Da biste izbjegli dodatne komplikacije, nije naodmet posjetiti liječnika.

Kronični bronhitis

Kronični bronhitis posljedica je oštećenja bronhijalnih cijevi. Jedan od najčešćih uzroka kroničnog bronhitisa je pušenje, no cigarete nisu jedini krivac za razvoj kroničnog bronhitisa – to može biti i opetovano izlaganje štetnim čimbenicima koji uzrokuju upalne procese u bronhijalnim cijevima.

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajni boravak u zagađenom prostoru, bilo zatvorenom ili otvorenom, može uzrokovati bronhitis. Jednako štetan učinak ima izloženost opasnom dimu i kemikalijama na radnome mjestu.

Kronični bronhitis je bolest koja zahtijeva liječničku intervenciju jer se u protivnome može dodatno zakomplicirati. Nažalost, ovo stanje je nepovratno jer je oštećenje dišnih putova trajno. Važno je obratiti se liječniku specijalistu kako biste usporili napredovanje kroničnog bronhitisa.

Za smanjenje upale dišnih putova obično se prepisuju oralni steroidi, a tu su i bronhodilatatori koji pomažu proširiti dišne putove. Ako se razvije bakterijska infekcija, liječnik može prepisati antibiotike. Ponekad je potrebna i terapija kisikom kako bi se održala njegova normalna razina u krvi.

Razvoj bolesti

Akutni oblik bronhitisa nipošto nije bezazlen te je i kod ovog oblika bolesti potrebno biti na oprezu. Prema mišljenju stručnjaka, ponovljeni napadi akutnog bronhitisa u konačnici se mogu razviti u kronični oblik bolesti, što posebno vrijedi za pušače ili osobe izložene štetnim utjecajima.

Jačanje imunološkog sustava najbolji je način za izbjegavanje ponovnih napada akutnog oblika bronhitisa. Također, pokušajte izbjegavati izloženost štetnim tvarima koje nadražuju dišne putove i uzrokuju upalu bronhija.

Ako ste pušač i želite smanjiti napade akutnog bronhitisa, morat ćete se riješiti ove štetne navike. To je ujedno i najbolja stvar za sprečavanje razvoja kroničnog bronhitisa. Neovisno o tome imate li akutni ili kronični bronhitis, prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati