Povežite se s nama

U fokusu

Upisi u srednje škole: popunjene Strojarska, Gospodarska, Medicinska te Prva i Druga gimnazija

Objavljeno:

- dana

Zadovoljstvo upisima u srednje škole Varaždinske županije nakon ljetnog roka s indeksom upisa od 107,7 % pri čemu 7,7 % učenika dolazi iz drugih Županija, na današnjoj su konferenciji za medije izrazili župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Župan je naveo kako je ove školske godine od ukupno 1713 učenika, osmi razred završilo 1707, od kojih je 1705 upisalo prvi razred srednje škole, dok se u srednje škole na području Varaždinske županije ukupno upisalo 1837 učenika.

– Indeks upisa je 107,7 %, što znači da nam 7,7 % učenika dolazi iz drugih sredina. Apsolutni pobjednik upisa, u odnosu na 2020. godinu, je Srednja škola Arboretum Opeka Marčan koja je ostvarila povećanje broja učenika od 60 %. To znači da su naša ulaganja u ovu školu i budući Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi prepoznata, opravdana i da daju rezultate, a uskoro očekujemo i početak radova. I dalje intenzivno vodimo brigu o deficitarnim zanimanjima, oživjeli smo mnoga te smo po broju upisanih u nekima predvodnici u državi. Sve se to uklapa u novi budući smjer razvoja strukovnog obrazovanja i jednog novog vala ulaganja u Županiji, obzirom da ćemo uskoro pokrenuti dva strukovna centra iz strojarstva i elektrotehnike – pojasnio je.

Župan je posebno zahvalio svim učenicima, roditeljima, ravnateljima i djelatnicima škola što su i u ovoj izazovnoj godini davali svoj maksimum.

Pročelnik Miroslav Huđek rekao je kako je 66 % učenika upisano u četverogodišnje programe, 29 u trogodišnje, a ostali u dvogodišnje i petogodišnje, dok je prema sektorima
najviše upisanih u gimnazijske programe – njih 414.

– Slijede programi sektora strojarstva gdje imamo 236 upisanih, zatim elektrotehnike s 180 upisanih i tako dalje do sektora tekstila i kože te geologije i rudarstva, gdje imamo po 35 upisanih – rekao je Huđek.

Istaknuo je i kako se pri upisu u srednju školu posebna briga vodi o deficitarnim zanimanjima.

– Gledajući strukovne programe, kod nas se školuje čak 67 % limara, 60 % tapetara, 32 % tokara te 33 % galanterista od ukupnog broja u Hrvatskoj – pojasnio je pročelnik.

Naveo je i kako je najviše učenica, od ukupnog broja upisanih, upisano u Medicinsku školu Varaždin – njih 81,4 %.

– Upisana ženska populacija od 894 ili 48,7 %, najviše je upisala programe u Gospodarskoj školi Varaždin – njih 18 % odnosno, 161 učenica, dok ih je najmanje upisalo Srednju školu Ludbreg (13,1 %), u odnosu na upisane unutar škole te 1,2 % u odnosu na žensku populaciju upisanih, ukupno njih 11. Programe u sektoru tekstila i kože najviše upisuju djevojke – njih 88,6 %, dok najmanje upisuju programe iz sektora strojarstva – njih 3 %. 29,8 % učenica upisalo je gimnazijske programe, a najmanje njih programe iz sektora elektrotehnike te šumarstva, svega 0,7 %, odnosno šestero upisanih u jednom i drugom sektoru – naveo je.

S druge strane, najviše učenika, od ukupnog broja upisanih, upisano je u Strojarsku i prometnu školu Varaždin – njih 89,8 %.

– Upisana muška populacija od 943 ili 51,3 % od ukupno upisanih, najviše je upisala programe u Elektrostrojarskoj školi Varaždin – njih 24,1 % tj. njih 227. Najmanje učenika upisalo je Medicinsku školu Varaždin (18,6 %), u odnosu na upisane unutar škole, te 1,7 % u odnosu na mušku populaciju upisanih, ukupno njih 16. Programe u sektoru strojarstva najviše upisuju učenici – njih 97 %, dok najmanje upisuju programe iz sektora tekstila i koža – njih 11,4 % – naveo je pročelnik.

Objava okvirnog broja slobodnih mjesta po srednjim školama bit će 15. srpnja 2021. godine.
Kod Strojarske i prometne škole, Gospodarske škole, Medicinske škole, Prve gimnazije i Druge gimnazije Varaždin popunjena su sva upisna mjesta što znači da nema jesenskih upisnih mjesta te neće biti jesenskog roka.

Slobodno je stotinjak upisnih mjesta.
Kod Elektrostrojarske škole ostalo je još jedno slobodno mjesto (grafičar), a kod ostalih škola, čiji osnivač je Varaždinska županija, ukupno je slobodno 100-tinjak upisnih mjesta raspoloživih za jesenski upisni rok.

Upisne aktivnosti u jesenskom roku kreću od 16. kolovoza 2021. godine.

Ukupan broj upisanih razrednih odjela u srednjim školama Varaždinske županije je 102 razredna odjela. Od toga 93 razredna odjela upisale su škole čiji osnivač je Varaždinska županija.

Upisi i prijave za Centre izvrsnosti bit će u rujnu 2021. preko digitalnih mreža.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje