Povežite se s nama

Život i društvo

Upisi u srednje škole: učenike čeka 2070 slobodnih mjesta

Objavljeno:

- dana

”Hoću li upisati željenu srednju školu?”, pita se ovih dana 1713 učenika diljem Varaždinske županije koji su završili osmi razred, pri čemu su 1273 učenika iz škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a 440 učenika iz škola kojima je osnivač Grad Varaždin.

Kod ukupno 18 srednjoškolskih ustanova slobodno je 2070 upisnih mjesta, a učenici su se u željene obrazovne programe mogli prijavljivati od 25. do 28. lipnja, nakon čega su uslijedile dodatne provjere i ispiti, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti u subotu, 10. srpnja.

Potom će od 12. do 14. srpnja učenici imati rok za dostavu dokumenata potrebnih za upis, osobno ili online, dok će 15. srpnja biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, istaknuto je, između ostaloga, na nedavno održanoj konferenciji za medije na temu upisa u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022.

Zamjenica župana Silvija Zagorec tad je naglasila da je Županija za učenike završnih razreda pripremila brošuru “Odaberi svoju školu” u digitalnom obliku, u kojoj su navedeni svi obrazovni programi za upis učenika u prvi razred srednje škole te dodan popratni film o svakoj ustanovi.

– Uvjerena sam da će, kao i dosad, upisi odlično proći jer već tradicionalno upisujemo više od 10 % učenika iz drugih dijelova Hrvatske, koji dolaze u naše škole zato što su najbolje i pružaju vrhunsko obrazovanje – rekla je zamjenica Zagorec.

Srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija imaju ukupno 1900 upisnih mjesta. Za pripremni srednjoškolski program za umjetničke škole u trajanju od dvije godine slobodna su 32 upisna mjesta, za dvogodišnje obrazovne programe 20 upisnih mjesta (zavarivač), za trogodišnje obrazovne programe 610 upisnih mjesta, za četverogodišnje obrazovne programe 1214 upisnih mjesta te za petogodišnje obrazovne programe 24 upisna mjesta (medicinske sestre).

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek istaknuo je neke zanimljive podatke vezane za školstvo.

– Od 1714 učenika iz Varaždinske županije koji su završili osmi razred, njih 1708 nastavilo je školovanje (99,65 %), a 1681 učenik (98,4 %) upisao se upravo u programe škola u Varaždinskoj županiji, dok je svega 27 učenika upisalo programe u školama drugih županija. Ovo pokazuje da možemo odgovoriti na sve izazove i da svaki učenik može upisati što želi a da ne pretjerujemo s upisnim mjestima. Mi smo po broju učenika u osnovnim školama na sedmome mjestu u Hrvatskoj, a po broju učenika u srednjim školama na visokom petome mjestu. Imamo 769 ili 11 % učenika iz drugih županija, a k nama također dolaze učenici iz Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije, što je potvrda kvalitete našega obrazovnog sustava – objasnio je pročelnik.

Ujedno je najavio i nove projekte opremanja i investicijskog održavanja u osnovnim i srednjim školama vrijedne 5,3 milijuna kuna te podsjetio na one aktualne: regionalne centre kompetentnosti vrijedne 160 milijuna kuna, završenu energetsku obnovu objekata ukupno vrijednu 70 milijuna kuna i kapitalne projekte vrijedne 78,5 milijuna kuna, kao što su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Veliki Bukovec u iznosu od 13 milijuna kuna, izgradnja OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija u iznosu od 56 milijuna kuna te rekonstrukcija i dogradnja OŠ Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna.

Istaknuto je i da, u odnosu na prošlu školsku godinu, nije došlo do ukidanja programa, no neke srednje škole imaju rotaciju pojedinih obrazovnih programa, tako da se neki programi upisuju svake druge godine. Novi program izvodit će se u Srednjoj školi Ludbreg, a riječ je četverogodišnjem programu Tehničar za mehatroniku u sektoru Elektrotehnika i računalstvo.

Varaždinska županija nastavlja i sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja: za poljoprivredna zanimanja pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednjoj školi Ludbreg mjesečni iznos stipendije je 300 kuna, a dostupne su i stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja koje daje Obrtnička komora Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom.

Zatražili povećanje upisnih kvota

S obzirom na veliki broj prijava za upise u prvi razred, Srednja škola Ludbreg zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja povećanje upisnih kvota.

Upisna kvota za zanimanje Tehničar za mehatroniku stoga se povećava s 12 na 20 učenika, Strojarski računalni tehničar s 12 na 20 učenika, CNC operater s 20 na 22 učenika, CNC operater – dualno sa 6 na 8 učenika, Strojobravar JMO s 8 na 9 učenika te Tokar – JMO sa 6 na 8 učenika.

– Učenici koji se za navedena zanimanja kod prijave nalaze ispod crte moći će se upisati u odabrano zanimanje do traženog broja povećanja po pojedinom zanimanju, i to nakon 7. srpnja, kad se zaključuju prijave – objašnjavaju iz škole..

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje