Povežite se s nama

Kultura

Upišite dijete na dramske radionice u Kreativno edukativnom centru “Murai”!

Objavljeno:

- dana

Provođenjem projekta Kreativno edukativni centar Murai u 2021. godini primijećena je potreba za kreiranjem edukativnog sadržaja za djecu u području kulture i umjetnosti.

Kreativno edukativni centar želi stvoriti raznolikost u ponudi izvanškolskih aktivnosti na području Međimurske županije, s naglaskom na Gornje Međimurje s obzirom na to da se centar nalazi u Općini Sveti Juraj na Bregu, uz kreativne i edukativne radionice koje uključuju razvijanje produktivnosti, kreativnosti, komunikacijskih i/ili socijalnih vještina.

MURAI KEC u ponudi programa ima jedan ciklus radionica koji se provodi u razdoblju od ožujka do lipnja. Program uključuje:

  • Radionice dramske umjetnosti – Vještine javnog nastupa: – Razvijanje kreativnosti, komunikacijskih i socijalnih vještina
  • Razvijanje javnog nastupa uz dramsko pedagoški rad.

Voditelj radionica: Davor Dokleja, Centar za kulturu Čakovec

Radionice su namijenjene za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Održavaju se jednom tjedno u trajanju od 60 minuta. Mjesto održavanja: Kreativno edukativni centar Murai, Pleškovec 25.

Radionice su zamišljene kao izvanškolska aktivnost u području kulture i umjetnosti s naglaskom na razvijanje kreativnih vještina. Ciklus radionica traje 3 mjeseca što je nazvano jednom sezonom. Samim završetkom sezone polaznik ima ljetnu pauzu te može nastaviti s aktivnostima u novoj sezoni.

U novoj sezoni postojat će mogućnost za upis na novu vrstu radionice s naglaskom na razvitak druge vještine i nastavak na postojeću. Mjesečna članarina po radionici je sto kuna (ostatak sufinancira Općina Sveti Juraj na Bregu).

– Pozivamo vas i vaše dijete da pogledate predloženi program. Upisi na program traju do 7. ožujka. Broj mjesta na programu je ograničen na maksimalno 20 djece – poručuju iz Kreativno edukativnog centra “Murai”.

Program KEC MURAI osmišljava i koordinira Platforma za Društveni centar Čakovec. Program sufinancira Općina Sveti Juraj na Bregu. Suradnik u provedbi programa je Centar za kulturu Čakovec.

Podstranica MURAI KEC
Kontakt osoba: Eva Trstenjak / [email protected]

Kreativno edukativni centar nalazi se u Općini Sveti Juraj na Bregu na adresi Pleškovec 25. Centar je pokrenut u sklopu projekta Kreativno edukativni centar Murai koji vodi Platforma za Društveni centar Čakovec u suradnji s Općinom Sveti Juraj na Bregu.

Facebook stranica

Kultura

Projekcije, autori, koncerti i umjetnička fotografija na Topličkom Art Festivalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske Toplice ovog su vikenda mjesto pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja, od izložba, koncerata, projekcija, pa do umjetničkih fotografija.

Naime, u petak je, 24. lipnja, započelo drugo izdanje Topličkog Art Festivala.

Riječ je o dvodnevnom umjetničkom festivalu koji se održava u strogom starom centru Varaždinskih Toplica, a kako pojašnjava organizator i idejni začetnik TAF-a Sven Tomašić, sama ideja nastala je kao odgovor na pozitivne reakcije na kultni toplički High Grounds Festival.

– Ovaj festival je mlađi brat High Groundsa. Sve što nismo stigli tamo uvrstiti u program, ostavili smo za Toplički Art Festival. Poanta festivala je da se održava u starom centru Varaždinskih Toplica, da bude besplatan i da nudi ponešto za svakoga, od umjetničkih projekcija, autora, koncerata, do umjetničke fotografije – rekao je Tomašić.

Iako je ovo tek drugo izdanje festivala, s obzirom na doista velik odaziv, organizatori se s pravom nadaju da će ovo postati još jedna tradicionalna toplička manifestacija.

– Festival je cijelo vrijeme prohodan i to je njegov cilj. Posjetitelji stalno prolaze kroz Ulicu nad zidom gdje se nalaze izložbe naših autora, a ulice su kontinuirano pune – kazao je Tomašić dodavši kako su reakcije građana itekako pozitivne.

Uz Grad Varaždinske Toplice, podršku ovom festivalu pruža i gradska Turistička zajednica, a direktorica Lana Husnjak ističe da je ovaj festival odličan spoj bogate kulturne baštine po kojoj su Varaždinske Toplice poznate i suvremenih umjetničkih izražaja.

– Toplički Art Festival još je jedna lijepa priča iz Varaždinskih Toplica koja na odličan način spaja Grad, Turističku zajednicu i alternativnu scenu. Kroz ovu manifestaciju prikazuje se kreativni duh kojeg naš grad skriva, a ulicama i trgovima vraća se živost i promovira se kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire – rekla je Husnjak.

Toplički Art Festival otvoren je predavanjem domaće arhitektice Kristine Škrokov pod nazivom „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica” koje je provedeno kao skica grada.

– Bio je to crtež uživo s namjerom da se crtanje približi i drugima koji nisu umjetnici kao metoda proučavanja prostora oko sebe. Priča o gradu svela se na zrak, termalnu vodu, prednost ovog mikroreljefa, ljekovitost i način na koji se kroz prošlost i kako će se kroz budućnost uvijek koristiti. Najviše se trudim pričati o osjećajima i doživljajima, a manje o tehničkim stvarima – pojasnila je Škrokov najavivši i izložbu maketa i projekciju na zidu iznad kina koji će se održati u subotu.

Riječ je o projekciji njezinog projekta kupališta u Bjelovaru koji je na 56. zagrebačkom salonu arhitekture bio jedan od sedam nagrađenih radova.

Osim predavanja, u Kinu Ljubelj održane su i izložbe „NE/MOGUĆI” i „BLOOP” te filmske projekcije. U Ulici nad zidom tijekom obadva dana festivala posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografskih radova Vide Žagar pod nazivom „A čija si ti?”, izložbu drvenih skulptura „Wooden Abstract Art” Alena Stokića te izložbu pjesama i scenografija „Zagorske reči i Mistični prizori” Morena Debića. U Atriju Starog grada u petak i subotu može se razgledati izložba slikarskih radova „5 kroz 5” Ljiljane Belavić Kliček, a na Trgu Republike Hrvatske kroz obadva dana festivala u večernjim satima publiku zabavljaju glazbeni nastupi.

Program je nastavljen i tijekom današnje subote.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl na trodnevnom gostovanju u Švicarskoj povodom Dana nezavisnosti RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski folklorni ansambl odlazi od 24. do 26. lipnja u Švicarsku, gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin.

Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu, koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu, te u St. Gallenu.

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti Ansambla. Na turneji će Ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte “Igrajte nam mužikaši” na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otići” će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja.

Tako će publika u Švicarskoj slušati “Jačke iz Gradišća” Marijana Makara”, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika, “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene “Popevke tete Lize” koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj Ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik Ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje