Povežite se s nama

Međimurje

Upišite djecu i mlade na niz tečajeva o informatici, robotici, modelarstvu i strojarstvu

Objavljeno:

- dana

Udruge Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Mladi informatičari Strahoninca (MIS) otvorile su upise djece i mladih u niz tečajeva u sklopu projekata STEM Centar Međimurske županije i Centar izvrsnosti informatike Međimurske županije (CIIMŽ).

Projekti imaju za cilj pozitivan vanjski poticaj koji omogućuje zainteresiranim i potencijalno darovitim učenicima pravovremenu identifikaciju njihovih ključnih prednosti i prilika, kontinuirani rad s ciljem razvoja njihovih sposobnosti i sustavnog praćenja njihovog napretka u informatici, robotici, modelarstvu i strojarstvu s naglaskom na razvoj kritičkog razmišljanja.

STEM CENTAR MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

STEM Centar Međimurske županije nudi 9 programa iz STEM područja.  Svi programi dostupni su u Čakovcu (Tehnološko-inovacijski centar Međimurje), a programi označeni sa * ove se godine održavaju i u Prelogu (Dječji klub SIMS – poduzetnička zona Prelog). Programi se odvijaju kroz 60 školski sati u grupama od 15 učenika.

Programiranje za najmlađe (2. – 3. OŠ)

Razmišljaj računalno (4. – 8. OŠ)*

Robotika 1 (3. – 5. OŠ)

Robotika 2 (6. – 8. OŠ)

Internet stvari i web (7. OŠ – 4. SŠ)*

3D modeliranje i ispis (6. OŠ – 4. SŠ)

Moderne web aplikacije (7. OŠ – 4. SŠ)

Modelarstvo i maketarstvo (2. – 8. OŠ)*

Mala škola strojarstva (6. OŠ – 4. SŠ)

CENTAR IZVRSNOSTI INFORMATIKE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Objedinjuje tečajeve po pojedinim uzrastima i programima razvrstanih u 6 skupina. Svaka skupina uključuje oko 12 učenika kako bi se iskoristile prednosti individualiziranog pristupa poučavanja:

Skupina 1 – Moj prvi program (2. i 3. razred OŠ),

Skupina 2 – Algoritmi „LOGO“ (3. – 8. razred OŠ),

Skupina 3 – Algoritmi 1 (3., 4. i 5. razred OŠ),

Skupina 4 – Algoritmi 2 (5., 6. i 7. razred OŠ),

Skupina 5 – Algoritmi 3 (6., 7. i 8. razred OŠ) i

Skupina 6 – Algoritmi 4 (od 1. do 4. razreda SŠ)

Vodite se pažnjom da je upisna kvota u Centar izvrsnosti informatike ograničena te da postoji selekcijski postupak. Niste li sigurni da  će vam dijete biti upisano u Centar izvrsnosti informatike, prijavite ga na neke od tečajeva STEM centra uz napomenu, ističu iz MIK-a.

Više informacija pronađite klikom na OVDJE.

Međimurje

Međimurje: 122 novooboljelih od koronavirusa, preminuo muškarac (83)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 302 uzorka, od čega je evidentiran 121 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 40% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 168 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 152. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87 550 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 113 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpušteno je 9 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 83 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Danas se cijepljenje provodi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovečki školarci prvi u zemlji ućit će uz knjigu „Upoznaj 3D svijet“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi popularizirali najsuvremenije tehnologije već od najmlađe dobi i na taj način mladima približili pojam tehnologije, Grad Čakovec i tvrtka Topomatika iz Zagreba dogovorili su distribuciju i donaciju knjiga čakovečkim školarcima.

Naime, direktor „Topomatike“ Zagreb Tomislav Hercigonja predao je donaciju gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini te ravnateljima čakovečkih škola – I., II., III. osnovne škole te osnovnih škola iz Kuršanca i Ivanovca, koji su time prvi postali vlasnici ove vrijedne knjige „Upoznaj 3-D svijet“.

Riječ je o publikaciji kojoj je cilj popularizacija najsuvremenijih tehnologija u osnovnim školama te upoznavanje s 3-D modeliranjem i korištenjem 3-D printera, autora Josipa Kosa.

– Hvala na prilici da u Čakovcu predstavimo ovu vrijednu knjigu. Nastala je kao želja da autor svojoj djeci približi ono što radi svaki dan. Napisana je kao dodatni priručnik za djecu osnovnih škola i ono što je zanimljivo, na jednostavnom, zabavnom i veselom jeziku koji ih uči novim stvarima i mogućnostima uz redovnu nastavu – rekao je Hercigonja i dodao da knjiga vodi procesom stvaranja novih proizvoda u trodimenzionalnom svijetu.

– Vrlo je važno djecu i mlade pripremiti za zanimanja i svijet budućnosti, jer znanja i vještine koje steknu u procesu obrazovanja koristit će jednog dana na svojim radnim mjestima. Obrazovanje iz STEM područja naše učenike priprema za tu skoru budućnost, a čakovečke osnovne škole po tom pitanju otišle su još korak dalje te smo zajedno mnogo učinili kako bismo nabavili računalnu opremu i ostali obrazovni materijal za potrebe nastave iz informatike i tehničkog odgoja. Izuzetno važnom smatram i činjenicu da čakovečko obrazovanje već ima sinergiju s gospodarstvom, odnosno da smo kao zajednica svjesni da će današnji učenici sutra biti pravi lideri upravljati našim poduzećima i ustanovama te im na taj način i pristupamo – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Zvonko Ljubić, profesor tehničke kulture u III. OŠ Čakovec, zahvalio je na ovoj donaciji te naglasio da će knjiga pomoći mladima da krenu u 3-D vode i razmisle da se time bave i u budućnosti, a projekt je podržao i Amir Šećerkadić, predsjednik Klastera 3-D grupa, dodavši kako je priručnik izuzetno jednostavan i jasan, a njegov rezultat su 3-D isprintani modeli.

Ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju „Metalska jezgra“ Čakovec dr. sc. Mario Šercer ponosan je što su kolege iz Zagreba suradnici „Metalske jezgre“ od prvih dana te što su odlučili ovu knjigu približiti upravo čakovečkim školarcima te naglasio kako će upravo „Metalska jezgra“ biti ponosnim domaćinom radionica na temu tehnologije i 3-D-a čakovečkim školarcima.

U planu je još izrada udžbenika na temu 3-D-a za srednje škole, kao i popratnog materijala za profesore, uz set prezentacija, vježbi, ispita i dr., sve s ciljem da se zajednici općenito olakšaju pristup te razumijevanje svih materijala i literature vezanih uz nove tehnologije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje