Povežite se s nama

Život i društvo

Uporan Štromar: Ministre Šustar, po 169 put vas molim da osigurate srednjoškolcima prijevoz!

Objavljeno:

- dana

NE ODUSTAJE

– Rok od sedam dana istekao je prošli tjedan, a srednjoškolci i njihovi roditelji više nemaju vremena za čekanje.

Bliži se početak nove školske godine, a sufinanciranje prijevoza još je uvijek neizvjesno – poručio je varaždinski župan Predrag Štromar u novim dopisima koje je jučer odaslao ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru, njegovom pomoćniku Stipi Mamiću, premijeru Tihomiru Oreškoviću, kao i predstojniku Ureda premijera Nevenu Zeliću.

Želite imovinski cenzus, onda recite: koji su kriteriji?

Štromar podsjeća ministra kako je njegov pomoćnik prilikom prosvjeda u Zagrebu rekao da će u roku od sedam dana uputiti na proceduru Odluku o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce te da mu je donio gotovu Odluku o sufinanciranju prijevoza, prema kojoj bi Vlada RH prijevoz sufinancirala sa 75 posto.

 – Međutim, pomoćnik ministra Mamić se izjasnio da Ministarstvo, odnosno Vlada, inzistira na imovinskom cenzusu – podsjetio je Štromar, ali nije spomenuo da je prosvjed u Zagrebu pomoćnik ministra nazvao predizbornom kampanjom.

Župan podjeća kako su tražili da im se dostavi Odluka koju su poslali na Vladinu proceduru.

– Ukoliko inzistiraju na imovinskom cenzusu, zanima nas prema kojim kriterijima će se određivati i tko će imati pravo na sufinanciranje prijevoza – rekao je župan i dodao kako je i dalje stava da svaki učenik u Hrvatskoj ima jednaka prava na obrazovanje i mora imati jednake šanse da ostvari svoje ciljeve i da na kraju nađe posao koji želi.

– Nitko nema pravo uskraćivati mladim ljudima da se školuju, a kad to radi ministar obrazovanja, onda je još žalosnije – zaključio je i po 169 put apelirao na ministra da srednjoškolcima osigura prijevoz.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Crveni križ Varaždin prikupio više doza krvi nego što su planirali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Varaždin je tijekom 2020. godine organiziralo ukupno 26 akcija dobrovoljnog davanja krvi u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb.

Plan za 2020. godinu bio je prikupiti 5000 doza krvi, no zahvaljujući organiziranim akcijama i individualnim dolascima davaoca krvi na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, prikupljeno je 783 doze više. Tako da je sveukupno prikupljeno 5.783 doza krvi.

– Posebno nas veseli podatak da su od ukupnog broja davaoca u 2020. godini 350 osobe prvi puta dale krv. Tijekom 2020. godine, GDCK Varaždin uručilo je 170 zahvalnica višestrukim darivateljima krvi kao znak zahvalnosti za njihovu humanost, dok je njih desetero odlikovano Državnim odličjem „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ koje će im uručiti predsjednik Republike Hrvatske kada se za to steknu epidemiološki uvjeti – objašnjavaju iz Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi i koronavirus tema sastanka Savjeta mladih i načelnika Petrijanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije održan je sastanak s Općinom Petrijanec na temu djelovanja Općine u pogledu politika za mlade u vrijeme krize uzrokovane COVID-19.

Sastanku su ispred Savjeta mladih Varaždinske županije prisustvovali predsjednik Lovro Lukavečki i potpredsjednik Fran Ježić te članovi Petra Korpar i Mihael Slunjski, a ispred Općine Petrijanec načelnik Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije je još prošle godine, početkom krize uzrokovane virusom COVID-19 inicirao javnu raspravu i predložio konkretne mjere za pomoć mladima koji su se našli u nezavidnoj poziciji. Sastanak je bio nastavak svih dosadašnjih aktivnosti te su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom. Dodatno, jedna od tema je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a.

– Ovo je samo jedan od niza sastanaka koje smo održali s predstavnicima gradova i općina u našoj županiji. Smatramo kako je izuzetno važno u ovoj situaciji razmišljati o mladima kao društvenoj skupini koja je dosta pogođena ovom krizom. Mladi nikako ne smiju biti marginalizirani u ovoj krizi i mi ćemo se pobrinuti da ne budu zaboravljeni – istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec rekao je kako Općina Petrijanec i u korona krizi nije zaboravila na mlade. Općina nastavlja sa stipendijama za učenike srednje škole i studente. U proračunu za 2021. godinu je osigurano za tu namjenu 300.000 kuna. Također poduzetnicima su omogućili oslobođenje komunalne naknade za ono razdoblje kada im je bilo onemogućeno raditi.

– Zahvaljujem Savjetu mladih Varaždinske županije koji je izrazito aktivan na inicijativama i dobrim idejama – dodao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.

Nastavite čitati