Povežite se s nama

Život i društvo

Uporan Štromar: Ministre Šustar, po 169 put vas molim da osigurate srednjoškolcima prijevoz!

Objavljeno:

- dana

NE ODUSTAJE

– Rok od sedam dana istekao je prošli tjedan, a srednjoškolci i njihovi roditelji više nemaju vremena za čekanje.

Bliži se početak nove školske godine, a sufinanciranje prijevoza još je uvijek neizvjesno – poručio je varaždinski župan Predrag Štromar u novim dopisima koje je jučer odaslao ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru, njegovom pomoćniku Stipi Mamiću, premijeru Tihomiru Oreškoviću, kao i predstojniku Ureda premijera Nevenu Zeliću.

Želite imovinski cenzus, onda recite: koji su kriteriji?

Štromar podsjeća ministra kako je njegov pomoćnik prilikom prosvjeda u Zagrebu rekao da će u roku od sedam dana uputiti na proceduru Odluku o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce te da mu je donio gotovu Odluku o sufinanciranju prijevoza, prema kojoj bi Vlada RH prijevoz sufinancirala sa 75 posto.

 – Međutim, pomoćnik ministra Mamić se izjasnio da Ministarstvo, odnosno Vlada, inzistira na imovinskom cenzusu – podsjetio je Štromar, ali nije spomenuo da je prosvjed u Zagrebu pomoćnik ministra nazvao predizbornom kampanjom.

Župan podjeća kako su tražili da im se dostavi Odluka koju su poslali na Vladinu proceduru.

– Ukoliko inzistiraju na imovinskom cenzusu, zanima nas prema kojim kriterijima će se određivati i tko će imati pravo na sufinanciranje prijevoza – rekao je župan i dodao kako je i dalje stava da svaki učenik u Hrvatskoj ima jednaka prava na obrazovanje i mora imati jednake šanse da ostvari svoje ciljeve i da na kraju nađe posao koji želi.

– Nitko nema pravo uskraćivati mladim ljudima da se školuju, a kad to radi ministar obrazovanja, onda je još žalosnije – zaključio je i po 169 put apelirao na ministra da srednjoškolcima osigura prijevoz.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje