Povežite se s nama

U fokusu

Uporni Reformisti i HDZ: Otkrivamo kome će se prikloniti Dubravko Bilić kad ode iz SDP-a

Objavljeno:

- dana

Dubravko Bilić će, gotovo je sigurno, izaći iz SDP-a.

Gradonačelnik Ludbrega time će se pridružiti brojnim nezadovoljnim socijaldemokratima koji u SDP-u danas ne vide stranku u kojoj su neki bili od njezina osnivanja. On sam je član stranke postao 2001. godine.

Jedan je iz skupine koji su u zadnje vrijeme otvoreno pozivali predsjednika stranke Davora Bernardića na ostavku, potpisnik je i peticije s tim zahtjevom, ali da razmišlja o odlasku postalo je jasno tek nakon što je podržao vrlo oštro seciranje stranke objavljeno na facebooku Bojana Glavešića nakon što je ovan napustio stranku.

Bilićevo su raspoloženje „nanjušili“ i politički suparnici pa iako zasad još nema službene potvrde da će otići iz SDP-a, Dubravko Bilić je već postao trofejna „lovina“ svih stranaka političke scene.

Najuporniji se čine Reformisti i HDZ. Jer, dobiti Dubravka Bilića znači dobiti i Ludbreg, u kojemu on ima stabilnu podršku od gotovo 60 posto, zbog čega je svoj drugi gradonačelnički mandat osvojio u prvom krugu.

Ludbreg je u pet godina njegovog upravljanja gradom preuzeo vodstvo u privlačenju europskog novca prema glavi stanovnika, što stručnjaci smatraju najrelevantnijim rezultatom. S krajem ove godine Ludbreg će zbrajati ukupno više od 110 milijuna kuna vrijednih projekata plaćenih europskim novcem.

Dubravko Bilić se dosad nije javno izjašnjavao o svojim nakanama. I to zato što, kaže, još ništa nije odlučio. Iako to neće decidirano izgovoriti, iz njegovih se riječi i stava lako zaključuje da je odlazak samo pitanje vremena.

– Bojan je vrlo precizno skicirao stanje u stranci. Ovo su teška vremena za socijaldemokraciju i kao mnogi drugi stranački kolege razmišljam da se isključim iz ovakve stranke. Vidjet ćemo. Kad sam potpisao peticiju za smjenu Davora Bernardića i nove izbore, gajio sam nadu da ćemo tako uspjeti nešto promijeniti, međutim sad sam već duboko razočaran i reakcijom predsjednika, predsjedništva i članova glavnog odbora koji su sve pospremili pod tepih i čekaju nove parlamentarne izbore. Ja ne želim toliko dugo čekati da bih vidio eventualne promijene u stranci. Ako se SDP ne želi mijenjati, a ja se želim, onda nema drugog načina nego da se mijenjam samostalno – smireno govori Dubravko Bilić, kao da je odluku već prelomio u sebi. Dodaje: – Ne vidim se u tom okruženju, osobito u Varaždinskoj županiji.

O stanju u stranci još dodaje:

– Najlošiji rejting stranke ikad puno govori o ljudima koji ju vode, koji ne rade u njezinom interesu. Iskreno, sad ne vidim tko bi bio bolji, što je još veći problem. U svakom se slučaju nešto treba napraviti i neko lošije rješenje će biti bolje od ovog jako lošeg.

Dubravko Bilić je svoj politički put započeo u SDP-u. Počeo kao predsjednik Mjesnog odbora i nastavio kao predsjednik gradskog SDP-a da bi dogurao do drugog mandata gradonačelnika. U međuvremenu je radio i kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Gradonačelnik Ludbrega sa stabilnim političkim rejtingom i bazom glasača te zapaženim rezultatima „vruća je lovina“ na političkoj tržnici. Vrbuju ga svi, ali on, kaže, ne misli k nikome. Štoviše, spreman je, misli sada, sa završetkom mandata i na kraj političke karijere

– Sigurno se neću učlanjivati ni u jednu stranku. Mislim da sam u ovih pet godina dao puno politici i svom gradu i ako ne budem vidio dalje smisao to će za mene biti kraj priče.

Ipak:

– Ako se i odlučim ponovno kandidirati to će najvjerojatnije biti kao nezavisan kandidat. Ne vidim se u tom okruženju, osobito u Varaždinskoj županiji.

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati