Povežite se s nama

Međimurje

Upoznale primalje i vidjele rađaonicu

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

– Lijepo se prisjetiti kako izgleda rodilište, ali i upoznati nove primalje. Osjećam se sigurnije prije poroda – rekla nam je Tea Lazić, 29-godišnjakinja u osmom mjesecu trudnoće u četvrtak u rodilištu Opće bolnice Varaždin.

Cilj je bio da trudnice upoznaju primalje puno prije poroda, vide rodilište tako da, kada dođu na porod, to ne bude susret s nepoznatim osobama i nepoznatim prostorom

Majka 1,5-godišnjeg djeteta bila je jedna od brojnih trudnica koje su na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, krenule u obilazak rodilišta zajedno s primaljama.

Sretne i ponosne

Varaždinsko rodilište bilo je jedno od 15 u Hrvatskoj koja su na inicijativu Hrvatske komore primalja otvorila svoja vrata, a ogroman interes iznenadio je i Eriku Spirić, glavnu primalju rađaonice.

– Iznenadila me je gužva. Sretna sam i ponosna, jer je cilj ispunjen. A cilj je bio da trudnice upoznaju primalje puno prije poroda, vide rodilište tako da, kada dođu na porod, to ne bude susret s nepoznatim osobama i nepoznatim prostorom – s osmijehom je rekla Erika Spirić. Svim ženama koje čekaju rođenje prvog djeteta bila je ovo jedinstvena prilika da prije poroda vide kako izgledaju svi prostori rodilišta, ali i da upoznaju primalje i postave im pitanja o svemu što ih zanima. U varaždinskom rodilištu trenutno radi 28 primalja, od kojih je njih šest završilo studij primaljstva, a šest studij sestrinstva. U četvrtak su sve došle na radno mjesto.

Idealno bi bilo…

U predavaonici, u kojoj se inače organiziraju tečajevi, trudnicama je prikazan promotivni spot o primaljama, prezentiran je porod na stolčiću, a mogle su pitati što ih zanima, reći čega se boje i što očekuju.

U Općoj bolnici Varaždin radi 28 primalja, a u četvrtak su sve došle na svoje radno mjesto

– Već sam naziv govori da je primalja osoba koja prima novorođenče i sa ženom je za vrijeme porođaja. No trebala bi biti s njom i za vrijeme trudnoće te za vrijeme babinja. Za razliku od trudnica koje imaju patološku trudnoću, većina žena se s primaljom prvi put susretne tek u rađaonici. Bilo bi idealno kada bi svaka žena upoznala svoju primalju prije ulaska u rađaonicu, jer na taj način se smanjuje strah od nepoznatog, a time su i svi procesi tijekom poroda manje bolni – ističe Alenka Blaži, bacc. primaljstva, glavna sestra Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Primalje će voditi trudnoće?

 

Nemamo primalje školovane za vođenje trudnoće, ali za porod su itekako educirane

Otkad je osnovana, Hrvatska komora primalja se zalaže da primalje vode uredne trudnoće, što je u Europi uobičajena praksa. – I dok kod nas većina primalja ima srednjoškolsko obrazovanje, europska primalja je visokoobrazovana i prati urednu trudnoću, uredni porod i uredno babinje. Dobro je da smo došli u situaciju da se i u našoj zemlji počelo govoriti o tome da primalje preuzmu fiziološke porode. Nemamo primalje školovane za vođenje trudnoće, ali za porod su itekako educirane, jer imaju vještine koje su stekle dugogodišnjim radom i kasnije edukacijom na studiju – istaknula je Erika Spirić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje