Povežite se s nama

Međimurje

Upoznale primalje i vidjele rađaonicu

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

– Lijepo se prisjetiti kako izgleda rodilište, ali i upoznati nove primalje. Osjećam se sigurnije prije poroda – rekla nam je Tea Lazić, 29-godišnjakinja u osmom mjesecu trudnoće u četvrtak u rodilištu Opće bolnice Varaždin.

Cilj je bio da trudnice upoznaju primalje puno prije poroda, vide rodilište tako da, kada dođu na porod, to ne bude susret s nepoznatim osobama i nepoznatim prostorom

Majka 1,5-godišnjeg djeteta bila je jedna od brojnih trudnica koje su na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, krenule u obilazak rodilišta zajedno s primaljama.

Sretne i ponosne

Varaždinsko rodilište bilo je jedno od 15 u Hrvatskoj koja su na inicijativu Hrvatske komore primalja otvorila svoja vrata, a ogroman interes iznenadio je i Eriku Spirić, glavnu primalju rađaonice.

– Iznenadila me je gužva. Sretna sam i ponosna, jer je cilj ispunjen. A cilj je bio da trudnice upoznaju primalje puno prije poroda, vide rodilište tako da, kada dođu na porod, to ne bude susret s nepoznatim osobama i nepoznatim prostorom – s osmijehom je rekla Erika Spirić. Svim ženama koje čekaju rođenje prvog djeteta bila je ovo jedinstvena prilika da prije poroda vide kako izgledaju svi prostori rodilišta, ali i da upoznaju primalje i postave im pitanja o svemu što ih zanima. U varaždinskom rodilištu trenutno radi 28 primalja, od kojih je njih šest završilo studij primaljstva, a šest studij sestrinstva. U četvrtak su sve došle na radno mjesto.

Idealno bi bilo…

U predavaonici, u kojoj se inače organiziraju tečajevi, trudnicama je prikazan promotivni spot o primaljama, prezentiran je porod na stolčiću, a mogle su pitati što ih zanima, reći čega se boje i što očekuju.

U Općoj bolnici Varaždin radi 28 primalja, a u četvrtak su sve došle na svoje radno mjesto

– Već sam naziv govori da je primalja osoba koja prima novorođenče i sa ženom je za vrijeme porođaja. No trebala bi biti s njom i za vrijeme trudnoće te za vrijeme babinja. Za razliku od trudnica koje imaju patološku trudnoću, većina žena se s primaljom prvi put susretne tek u rađaonici. Bilo bi idealno kada bi svaka žena upoznala svoju primalju prije ulaska u rađaonicu, jer na taj način se smanjuje strah od nepoznatog, a time su i svi procesi tijekom poroda manje bolni – ističe Alenka Blaži, bacc. primaljstva, glavna sestra Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Primalje će voditi trudnoće?

 

Nemamo primalje školovane za vođenje trudnoće, ali za porod su itekako educirane

Otkad je osnovana, Hrvatska komora primalja se zalaže da primalje vode uredne trudnoće, što je u Europi uobičajena praksa. – I dok kod nas većina primalja ima srednjoškolsko obrazovanje, europska primalja je visokoobrazovana i prati urednu trudnoću, uredni porod i uredno babinje. Dobro je da smo došli u situaciju da se i u našoj zemlji počelo govoriti o tome da primalje preuzmu fiziološke porode. Nemamo primalje školovane za vođenje trudnoće, ali za porod su itekako educirane, jer imaju vještine koje su stekle dugogodišnjim radom i kasnije edukacijom na studiju – istaknula je Erika Spirić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje