Povežite se s nama

Međimurje

Upoznali su se s lončarstvom i izradili lijepe glinene predmete

Objavljeno:

- dana

STARI ZANATI

Nakon što su uspješno završili s radionicom izrade medičarskih proizvoda, u Muzeju Međimurja Čakovec u sklopu izložbe „Ljudstvo moje, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ organizirana je još jedna radionica, i to izrade lončarskih proizvoda.

Čuvanje tradicije

Radionicu je vodila jedna od samo dvoje aktivnih lončara u Međimurju, Đurđica Horvat sa suprugom Antunom Horvatom. Supružnici već godinama vode domaću radinost „Horvat“, u kojoj na tradicijski način modeliraju glinu koristeći se lončarskim kolom, stvarajući tako vrijedne ukrasne i uporabne glinene predmete.
Kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač ponosno je istaknula da se lončarska tehnika na području Međimurja proteže već 250 godina te je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro.

– Na radionicu je došlo dvadesetak učenika Područne škole Dekanovec, to je njima lijepa dopuna nastave jer u sklopu škole postoji grupa „Čuvari baštine“. Na ovaj način mogu aktivno vidjeti jedan aspekt baštine i u praksi isprobati – rekla je kustosica Janja Kovač, koja je zadovoljna što škole i vrtići dobro reagiraju na radionice i što od najranije dobi njeguju naviku dolaska u Muzej.

Rad s prirodnom glinom potpuno je siguran za djecu, objasnio je Antun Horvat, posebice jer je korištena prirodna glina, koja se koristi u medicini, tako da nije štetna za dječju kožu.
– Na meni je samo da im pokažem osnove, a oni dalje, uz pomoć mašte oblikuju predmete. Vesele se i žele raditi – rekao je Antun Horvat, inače stolar po zanimanju, koji, osim što se bavi glinom, izrađuje drvene škrinje i slične predmete od drva. Sjeća se i da je nekad postojalo čak 45 registriranih lončara u Međimurju.
– Za ovaj posao treba jako puno znanja i umjetničkog duha, ne koriste se tehnologija, strojevi, roboti i slično. Sve napravi ljudska ruka – dodao je Antun Horvat.
Njegova supruga Đurđica, jedna od dvoje preostalih lončara u Međimurju, rekla je da je ljubav koju joj je njezin djed ugradio prema ovom zanatu neprocjenjiva.
Uz njega je odrasla i on ju je naučio svim vještinama i tajnama zanata.

– Toliko sam zavoljela lončarstvo da se i danas bavim njime, a počela sam prije 40 godina. Nije baš profitabilno, ali veže me velika ljubav prema starom zanatu i dokle god ću moći, bavit ću se time – istaknula je Đurđica Horvat. Pomalo je žalosti što u Međimurju ne postoji zainteresiranost za lončarstvo, posebice zato što ih je samo dvoje na tom području, no sretna je i ispunjena jer se bavi poslom koji neizmjerno voli.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Međimurju 19 novih slučajeva zaraze koronom, preminule su četiri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirano je 8 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 29. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 418 osoba te je evidentirano 8 pozitivnih nalaza, što je 1,91 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 144 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1180.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su 4 osobe, ženske osobe stare 81 i 85 godina i muške osobe stare 75 i 82 godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Cijepljenje u Čakovcu svakim radnim danom, u prosincu se nastavljaju masovna cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani se na području Međimurske županije mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 sati do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U prosincu će se nastaviti masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji. U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i uZavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije).

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. 

Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje