Povežite se s nama

Međimurje

Upoznavali dobre primjere poticanja održivog turizma

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ organizirala je studijsko putovanje po Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u sklopu prekograničnog projekta „ECool-Tour“ kako bi predstavnici hrvatskih i slovenskih partnera bolje upoznali primjere dobre prakse u poticanju ponude održivog turizma na tom području.

LAG „Međimurski doli i bregi“ je jedan od partnera u projektu u kojem još sudjeluju Društvo za socijalnu vključenost „Mozaik“ iz Murske Sobote, Center za alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora i ACT Grupa iz Čakovca.

Sudionici putovanja obišli su nekoliko lokacija u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji

U sklopu projekta organiziraju se i provode brojne aktivnosti kojima će se u pograničnom području Međimurja i varaždinskoga kraja te u slovenskom Pomurju i Podravlju povezivati inicijative u održivom turizmu te oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda koja uključuje prirodnu i kulturnu baštinu, ali i ekološko-socijalnu komponentu.
Posljednje studijsko putovanje započelo je obilaskom Jaccominijevog aroma vrta, s više od trideset vrsta aromatičnoga i ljekovitog bilja, koji je uredila aromaterapeutkinja Nada Starčević.

Izvrstan primjer socijalnog poduzetništva viđen je u Čakovcu tijekom posjeta Socijalnoj zadruzi „Humana Nova“, koja je ostvarila izniman uspjeh u poticanju zapošljavanja ranjivih skupina. Odličan primjer obiteljskog poduzetništva u održivom turizmu sudionici studijskog putovanja mogli su doživjeti u Črečanu, gdje je Tatjana Šardi na starom domaćinstvu uredila kušaonicu meda „Medeni vrt“. Posjećena je i Vinska kuća „Dvanajščak – Kozol“ u Dragoslavcu, kao i Mlinarska kuća u Žabniku kod Svetog Martina na Muri, a veliko zanimanje pobudio je i posjet biodinamičkom imanju OPG-a Dragutina Senčara u Lopatincu, kao i kreativna Etno Art Chef kuhinja u Međimurskim dvorima u Lopatincu.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati