Povežite se s nama

U fokusu

Uprava Vika radnicima uručila obavijesti: Ne želimo ništa skrivati, ovo je pravo stanje stvari u Viku!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO UPRAVE RADNICIMA

Poštovane radnice i radnici, obavještavamo vas da smo nakon sedam dana blokade plaća u Fini i Inspektoratu rada danas proveli isplatu plaće.

Vjerujemo da je do vas došao glas da je Partner banka blokirala sredstva za obnovu pogona i nastavak proizvodnje. Nažalost, daleko je to od obećanja na prvom sastanku s njima, da će učiniti sve kako bi Obuća Viko nastavila proizvodnju i to upravo u vrijeme kada je bilo ugovorenih poslova preko 20 milijuna kuna, kao nikada do sada.“

Mi vas razumijemo, nije vam lako

Ovako počinje pismo koje je Uprava Vika jučer uručila radnicima kako bi im pojasnila trenutnu situaciju u poduzeću čiji je pogon17. svibnja izgorio u požaru. Od tada pa do danas sudbina radnika je neizvjesna i radnici plaće nisu primili za travanj i svibanj, o čemu smo nedavno pisali u Regionalnom tjedniku. 

>>FOTO Radnici Vika: Duguju nam dvije plaće, nemamo od čega živjeti!

U dopisu, koji je poslan radnicima, navodi se kako je Uprava Vika svjesna da je trenutno nemoguće uspostaviti proizvodnju u pogonu u onom obujmu kakav je bio.

– Pokušat ćemo krenuti od početka, ali je to neizvjestan put – poručuju iz Uprave.

Zbog situacije u Viku i kašnjenja plaća mnogi radnici su već pronašli druge poslove.

– Mi vas razumijemo, da ne možete živjeti u neizvjesnosti bez plaća. Za ostatak radnika odmah ćemo pripremiti dokumentaciju za burzu – piše u dopisu.

Uprava Vika očitovala se i na primjedbe koje su upućene na njihov račun.

– Bilo je primjedbi na ponašanje Uprave u ovom teškom razdoblju, da je teško “uloviti” Upravu. Želimo vam pojasniti što smo imali u tom razdoblju. Odmah smo obavijestili sve nadležne institucije u Hrvatskoj o požaru i zatražili konkretnu pomoć, kao i podršku od onih institucija koje nemaju novčana sredstva već stoje na raspolaganju gospodarstvu. Tako smo bili u dnevnom kontaktu i održavali sastanke sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom financija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Gradom Varaždin, a Županija se nije oglasila. Sastanke smo održavali i s bankama Partner i PBZ našim vjerovnicima (davali smo im dnevne izvještaje o promjenama, događajima, planovima sve do blokade sredstava Partner banke). Shvatili smo, nažalost, kako u našoj državi nema zakonskog mehanizma da se u ovakvim slučajevima nađu sredstva za nepovratnom pomoći. Stoga vas molimo za razumijevanje što nismo redovito bili u čvršćem kontaktu s vama, a teško je biti s vama, a ne imati što reći. Ukoliko dođe do nekih pozitivnih pomaka na vrijeme ćemo vas izvijestiti. Želimo vam sreću i dobro u daljem životu – stoji na kraju dopisa Uprave Vika radnicima.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje