Povežite se s nama

U fokusu

Uprava Vika radnicima uručila obavijesti: Ne želimo ništa skrivati, ovo je pravo stanje stvari u Viku!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO UPRAVE RADNICIMA

Poštovane radnice i radnici, obavještavamo vas da smo nakon sedam dana blokade plaća u Fini i Inspektoratu rada danas proveli isplatu plaće.

Vjerujemo da je do vas došao glas da je Partner banka blokirala sredstva za obnovu pogona i nastavak proizvodnje. Nažalost, daleko je to od obećanja na prvom sastanku s njima, da će učiniti sve kako bi Obuća Viko nastavila proizvodnju i to upravo u vrijeme kada je bilo ugovorenih poslova preko 20 milijuna kuna, kao nikada do sada.“

Mi vas razumijemo, nije vam lako

Ovako počinje pismo koje je Uprava Vika jučer uručila radnicima kako bi im pojasnila trenutnu situaciju u poduzeću čiji je pogon17. svibnja izgorio u požaru. Od tada pa do danas sudbina radnika je neizvjesna i radnici plaće nisu primili za travanj i svibanj, o čemu smo nedavno pisali u Regionalnom tjedniku. 

>>FOTO Radnici Vika: Duguju nam dvije plaće, nemamo od čega živjeti!

U dopisu, koji je poslan radnicima, navodi se kako je Uprava Vika svjesna da je trenutno nemoguće uspostaviti proizvodnju u pogonu u onom obujmu kakav je bio.

– Pokušat ćemo krenuti od početka, ali je to neizvjestan put – poručuju iz Uprave.

Zbog situacije u Viku i kašnjenja plaća mnogi radnici su već pronašli druge poslove.

– Mi vas razumijemo, da ne možete živjeti u neizvjesnosti bez plaća. Za ostatak radnika odmah ćemo pripremiti dokumentaciju za burzu – piše u dopisu.

Uprava Vika očitovala se i na primjedbe koje su upućene na njihov račun.

– Bilo je primjedbi na ponašanje Uprave u ovom teškom razdoblju, da je teško “uloviti” Upravu. Želimo vam pojasniti što smo imali u tom razdoblju. Odmah smo obavijestili sve nadležne institucije u Hrvatskoj o požaru i zatražili konkretnu pomoć, kao i podršku od onih institucija koje nemaju novčana sredstva već stoje na raspolaganju gospodarstvu. Tako smo bili u dnevnom kontaktu i održavali sastanke sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom financija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Gradom Varaždin, a Županija se nije oglasila. Sastanke smo održavali i s bankama Partner i PBZ našim vjerovnicima (davali smo im dnevne izvještaje o promjenama, događajima, planovima sve do blokade sredstava Partner banke). Shvatili smo, nažalost, kako u našoj državi nema zakonskog mehanizma da se u ovakvim slučajevima nađu sredstva za nepovratnom pomoći. Stoga vas molimo za razumijevanje što nismo redovito bili u čvršćem kontaktu s vama, a teško je biti s vama, a ne imati što reći. Ukoliko dođe do nekih pozitivnih pomaka na vrijeme ćemo vas izvijestiti. Želimo vam sreću i dobro u daljem životu – stoji na kraju dopisa Uprave Vika radnicima.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje