Povežite se s nama

U fokusu

Uprava Vika radnicima uručila obavijesti: Ne želimo ništa skrivati, ovo je pravo stanje stvari u Viku!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO UPRAVE RADNICIMA

Poštovane radnice i radnici, obavještavamo vas da smo nakon sedam dana blokade plaća u Fini i Inspektoratu rada danas proveli isplatu plaće.

Vjerujemo da je do vas došao glas da je Partner banka blokirala sredstva za obnovu pogona i nastavak proizvodnje. Nažalost, daleko je to od obećanja na prvom sastanku s njima, da će učiniti sve kako bi Obuća Viko nastavila proizvodnju i to upravo u vrijeme kada je bilo ugovorenih poslova preko 20 milijuna kuna, kao nikada do sada.“

Mi vas razumijemo, nije vam lako

Ovako počinje pismo koje je Uprava Vika jučer uručila radnicima kako bi im pojasnila trenutnu situaciju u poduzeću čiji je pogon17. svibnja izgorio u požaru. Od tada pa do danas sudbina radnika je neizvjesna i radnici plaće nisu primili za travanj i svibanj, o čemu smo nedavno pisali u Regionalnom tjedniku. 

>>FOTO Radnici Vika: Duguju nam dvije plaće, nemamo od čega živjeti!

U dopisu, koji je poslan radnicima, navodi se kako je Uprava Vika svjesna da je trenutno nemoguće uspostaviti proizvodnju u pogonu u onom obujmu kakav je bio.

– Pokušat ćemo krenuti od početka, ali je to neizvjestan put – poručuju iz Uprave.

Zbog situacije u Viku i kašnjenja plaća mnogi radnici su već pronašli druge poslove.

– Mi vas razumijemo, da ne možete živjeti u neizvjesnosti bez plaća. Za ostatak radnika odmah ćemo pripremiti dokumentaciju za burzu – piše u dopisu.

Uprava Vika očitovala se i na primjedbe koje su upućene na njihov račun.

– Bilo je primjedbi na ponašanje Uprave u ovom teškom razdoblju, da je teško “uloviti” Upravu. Želimo vam pojasniti što smo imali u tom razdoblju. Odmah smo obavijestili sve nadležne institucije u Hrvatskoj o požaru i zatražili konkretnu pomoć, kao i podršku od onih institucija koje nemaju novčana sredstva već stoje na raspolaganju gospodarstvu. Tako smo bili u dnevnom kontaktu i održavali sastanke sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom financija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Gradom Varaždin, a Županija se nije oglasila. Sastanke smo održavali i s bankama Partner i PBZ našim vjerovnicima (davali smo im dnevne izvještaje o promjenama, događajima, planovima sve do blokade sredstava Partner banke). Shvatili smo, nažalost, kako u našoj državi nema zakonskog mehanizma da se u ovakvim slučajevima nađu sredstva za nepovratnom pomoći. Stoga vas molimo za razumijevanje što nismo redovito bili u čvršćem kontaktu s vama, a teško je biti s vama, a ne imati što reći. Ukoliko dođe do nekih pozitivnih pomaka na vrijeme ćemo vas izvijestiti. Želimo vam sreću i dobro u daljem životu – stoji na kraju dopisa Uprave Vika radnicima.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje