Povežite se s nama

Život i društvo

Urbano-etno priča

Objavljeno:

- dana

Ženska kreativnost u ruralnom životu

Kad se Alenka Vukalović prije tri godine pojavila po prvi put u Udrugi Oreh u novomarofskim Oštricama, ostale članice promatrale su je s priličnom dozom skepse.

S onako poblajhanom, kratkom kosom, dizajniranim naočalama, odjevena u vlastitu kreaciju ublaženog “Josipa Lisac stylinga”, djelovala je kao zalutala iz neke urbano-dizajnerske priče. Danas je ista ta Alenka Vukalović – po zanimanju modna stilistica i tkalačka dizajnerica – dobitnica javnog priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu”.

Očuvanje baštine

Udruga, koja se kao i većina drugih, uglavnom prezentirala na lokalnim sajmovima, s njezinim je dolaskom postala opasno konkurentna udrugama iste provincijencije u Županiji. Ne samo da se učlanila, već se gotovo odmah po dolasku zaposlila u Udrugi kao voditeljica kreativnih radionica s ciljem očuvanja kulturne baštine novomarofskog kraja.

Bila sam uvjerena da svatko ima svoju kreativnost, samo se treba izraziti, i nisam pogriješila.

Ideje

Žene Oreha nisu samo čudno gledale Alenku, nego su bile skeptične i prema njezinom povjerenju u njihove mogućnosti. – Kad sam predložila smjer u kojemu bismo krenule, sve su reagirale, otprilike “ja to ne znam”. To kod mene ne prolazi. Bila sam uvjerena da svatko ima svoju kreativnost, samo se treba izraziti, i nisam pogriješila. Ali, kad ih “otvoriš”, pršti kreativnost. Same sebe iznenade kad vide što sve mogu. Falilo im je samo ideja, govori Alenka.

Njoj, pak, ako nečega u životu ne manjka, onda su to baš – ideje. Od Udruge seoskih žena i izrade suvenira na štandovima do pohoda u ozbiljniji svijet biznisa i prvog socijalnog poduzeća u Županiji nije trebalo dugo. – Sve je krenulo s jaslicama veličine 5×5 metara izrađenima od konopljina platna. Rad je prepoznao varaždinski biskup i dao nam priliku za ozbiljan posao, na tri godine ustupio nam prostor za prodajnu Galeriju, priča Alenka. Što se, pak, tiče raskoraka između naše vizije ruralne žene i njezine osobnosti, smije se.

 

Uvjerena sam da je svatko kreativan, samo se treba izraziti. Nisam pogriješila

– Zaista mislim da više nema razlike između ruralnog i urbanog. Selo više nije kakvim ga zamišljamo, osobito sela bliža gradu. Nema kokoši, pajceka…Sve volim svesti na kreativu i to je moj život. Volim biti svoja, čemu učim i svoju djecu – da se ne utope u masi i ne kopiraju druge, govori žena koja se nakon desetak godina profesionalnog bavljenja modom, izradom vjenčanica i haljina, u jednom trenutku okrenula nečem sasvim drugom – Udruzi Oreh i ruralnim ženama.

Pritom se i udala, ima dvoje djece i veli da sve stigne. – Kad se bavim nečim, želim biti “u tome” sto posto. Da je tome zaista tako dokazuje i time što je njezina ljubav prema “prčkanju po zemlji”, kako naziva svoje vrtlarenje, rezultiralo nizom nagrada za najljepše uređenu okućnicu i vrt. – Prije me nije zanimala neka kulturna baština, ali shvatila sam da je to krivo i počela proučavati što to naš kraj ima uopće od svoje baštine. Tada sam shvatila da ljudi jako malo cijene baštinu i doslovno su je odbacili. Konoplja je jedna od najkorisnijih svjetskih biljaka s kojom se rade čuda, ali nedovoljno je iskorištena. Žene su je izrađivale – to je cijeli proces, u koji je utkana sva njihova duša. To me zaista zaintrigiralo i našla sam se u priči. Po tome smo danas prepoznatljive – po izradi konopljinog platna, priča. 

Bakini kolači

Uskoro će biti poznate i po “Bakinim kolačima”, jednom od proizvoda socijalnog poduzeća “Oreh”, u kojemu je Alenka Vukalović direktorica. – Idemo polako. – Razmišljali smo o tome gdje bi se žene mogle najbolje izraziti i s najviše samopouzdanja, pa se logično nametnula kuhinja. Recepturu smo uzele od naših baka, volimo miksati staro i novo, pa smo ih malo “redizajnirali”. Bit će tu štrukli, medenjaka, domaćih rezanaca… za sada planiramo raditi po narudžbi i na sajmovima, ali ne mislimo tu ostati.

Tendencija je u poduzeću objediniti naše djelatnosti – izradu suvenira, uređenje interijera za razna događanja, šivanje haljina… Komercijala s osebujnom notom. Volim iz onoga što imam izvući maksimum, a takve su i članice Oreha, zaključuje Alenka Vukalović, najseoskija žena najurbanijeg “štiha”. I kaže za kraj: – Volim sve što je dobro. Etno i urbano imaju interesantnu poveznicu.

PODUZEĆE

Udruga Oreh otvorila je prvo socijalno poduzeće u Županiji. Prvo su prošli na natječaju Europskog socijalnog fonda s projektom “Inicijativa o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja te razvoja lokalne zajednice na području Knina i Novog Marofa”

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje