Povežite se s nama

Međimurje

Otvorena vinarska manifestacija: Urbanovo u znaku unikatnih boca i nagrade Decanter!

Objavljeno:

- dana

U petak je Međimurje postalo središte hrvatske enogastronomije.

Otvoreno je Urbanovo – manifestacija koja predstavlja sve ono najbolje što Međimurje ima za ponuditi svojim posjetiteljima: vrhunska vina, gastronomske delicije i prirodne ljepote. Sloganom „Za novu generaciju vinskih hedonista“, u sportskoj dvorani u Štrigovi otvoren je 19. Festival pušipela, na kojem posjetitelji imaju prilike kušati brojna vina iz vinograda 24 međimurska vinara i vinogradara.

Predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar rekao je:

– Kvaliteta vina međimurskih vinara iz godine u godinu raste. Dokaz tome su brojne osvojene međunarodne nagrade koje stižu sa prestižnih natjecanja, među kojima se posebno ističu tri prošlogodišnja Decantera, od kojih je jedan platinasta medalja. U Međimurju smo ponosni i na autohtonu sortu pušipel, zbog čega je dizajnirana unikatna boca, kakvu će univerzalno koristiti svi vinari koji proizvode tu sortu.

Predsjednik Organizacijskog odbora i međimurski župan, Matija Posavec, istaknuo je da je nakon godinu dana priprema Urbanovo pokazalo novi iskorak u promociji vinogradarstva Međimurja, ali i Hrvatske.

– Ponosan sam što svake godine u suradnji s drugim hrvatskim županijama spajamo vinske regije, što je prilika za vinare da otvaraju nova tržišta. Ujedno su ove godine partneri Dubrovačko – neretvanska županija, te izaslanstvo iz Kujawsko-pomorskie regije u Poljskoj. Oni planiraju u svoju ponudu uvrstiti i međimurska vina, što me posebno veseli. Klonskom selekcijom i promocijom ćemo i dalje razvijati županijsku marku vina – rekao je Posavec.

Maršal Mr. Piotr Całbecki iz Kujawsko – pomorskog vojvodstva rekao je da Poljake i Hrvate puno toga veže, no s tom razlikom da Međimurska županija ima vrhunske vinare, za koje se nada da će se uskoro naći na poljskom stolu. Načelnik Stanislav Rebernik rekao je da se sljedeće godine posljednje Urbanovo održava na tradicionalnom mjestu u sportskoj dvorani, te da manifestacija od 2020. godine seli u nove prostore Društvenog doma, za čiju su gradnju povučena sredstva iz EU fondova. Druga stvar kojom se osobito ponosi jest da u Gornjem Međimurju postoji više od 600 hektara vinograda, što je impozantno za ovako malu županiju.

U sklopu svečanosti otvorenja, uz nastup ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove, i puhačkog orkestra učenika OŠ Štrigova, dodijeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina. Tako je šampion u kategoriji Pušipela-Šipona-Furminta i Moslavaca vino Pušipel Prestige, predikat 2017., vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji pjenušavih vina je Stridon, Rose 2015., također vinske kuće Cmrečnjak. Šampion u kategoriji vina redovite berbe je Sauvignon 2017. iste vinske kuće.

Zlatne diplome za svoja vina osvojili su vinske kuće Cmrečnjak, Štampar, Kossi, Jelene i Antuna Kojtera i OPG Rajke Dvanajščak. Srebrne diplome primili su OPG Rajke Dvanajščak, Jelena i Antun Kojter, OPG Ine Kerman, OPG Nemec Juraj, Vina Horvat i vinska kuća Kossi, a brončanim diplomama za pušipel 2017. nagrađeni su Vina Horvat, te Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić.

Prvoga dana Urbanova u Državnom arhivu Međimurja u Štrigovi otvorena je izložba „Čovjek i krš“. U Termama Sveti Martin održan je i „Cooking night show“, kulinarsko glazbeni spektakl na kojem su svoja kulinarska umijeća pokazali ponajbolji međimurski vinari, uz voditeljsku palicu Mirka Fodora i nastup Disco Inferno Magic benda.

Svečanom otvorenju Festivala pušipela prisustvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, međimurski župan Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman i zamjenik Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, štrigovski načelnik Stanislav Rebernik, njegov zamjenik Damir Kovačić, gosti iz Poljske i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i mnogi drugi posjetitelji, koji će moći uživati u više od 90 sorti vina.

Nakon Festivala pušipela, idućeg vikenda očekuju nas Dani otvorenih podruma, a manifestacija će završiti Vinskim balom.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje