Povežite se s nama

Međimurje

Otvorena vinarska manifestacija: Urbanovo u znaku unikatnih boca i nagrade Decanter!

Objavljeno:

- dana

U petak je Međimurje postalo središte hrvatske enogastronomije.

Otvoreno je Urbanovo – manifestacija koja predstavlja sve ono najbolje što Međimurje ima za ponuditi svojim posjetiteljima: vrhunska vina, gastronomske delicije i prirodne ljepote. Sloganom „Za novu generaciju vinskih hedonista“, u sportskoj dvorani u Štrigovi otvoren je 19. Festival pušipela, na kojem posjetitelji imaju prilike kušati brojna vina iz vinograda 24 međimurska vinara i vinogradara.

Predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar rekao je:

– Kvaliteta vina međimurskih vinara iz godine u godinu raste. Dokaz tome su brojne osvojene međunarodne nagrade koje stižu sa prestižnih natjecanja, među kojima se posebno ističu tri prošlogodišnja Decantera, od kojih je jedan platinasta medalja. U Međimurju smo ponosni i na autohtonu sortu pušipel, zbog čega je dizajnirana unikatna boca, kakvu će univerzalno koristiti svi vinari koji proizvode tu sortu.

Predsjednik Organizacijskog odbora i međimurski župan, Matija Posavec, istaknuo je da je nakon godinu dana priprema Urbanovo pokazalo novi iskorak u promociji vinogradarstva Međimurja, ali i Hrvatske.

– Ponosan sam što svake godine u suradnji s drugim hrvatskim županijama spajamo vinske regije, što je prilika za vinare da otvaraju nova tržišta. Ujedno su ove godine partneri Dubrovačko – neretvanska županija, te izaslanstvo iz Kujawsko-pomorskie regije u Poljskoj. Oni planiraju u svoju ponudu uvrstiti i međimurska vina, što me posebno veseli. Klonskom selekcijom i promocijom ćemo i dalje razvijati županijsku marku vina – rekao je Posavec.

Maršal Mr. Piotr Całbecki iz Kujawsko – pomorskog vojvodstva rekao je da Poljake i Hrvate puno toga veže, no s tom razlikom da Međimurska županija ima vrhunske vinare, za koje se nada da će se uskoro naći na poljskom stolu. Načelnik Stanislav Rebernik rekao je da se sljedeće godine posljednje Urbanovo održava na tradicionalnom mjestu u sportskoj dvorani, te da manifestacija od 2020. godine seli u nove prostore Društvenog doma, za čiju su gradnju povučena sredstva iz EU fondova. Druga stvar kojom se osobito ponosi jest da u Gornjem Međimurju postoji više od 600 hektara vinograda, što je impozantno za ovako malu županiju.

U sklopu svečanosti otvorenja, uz nastup ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove, i puhačkog orkestra učenika OŠ Štrigova, dodijeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina. Tako je šampion u kategoriji Pušipela-Šipona-Furminta i Moslavaca vino Pušipel Prestige, predikat 2017., vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji pjenušavih vina je Stridon, Rose 2015., također vinske kuće Cmrečnjak. Šampion u kategoriji vina redovite berbe je Sauvignon 2017. iste vinske kuće.

Zlatne diplome za svoja vina osvojili su vinske kuće Cmrečnjak, Štampar, Kossi, Jelene i Antuna Kojtera i OPG Rajke Dvanajščak. Srebrne diplome primili su OPG Rajke Dvanajščak, Jelena i Antun Kojter, OPG Ine Kerman, OPG Nemec Juraj, Vina Horvat i vinska kuća Kossi, a brončanim diplomama za pušipel 2017. nagrađeni su Vina Horvat, te Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić.

Prvoga dana Urbanova u Državnom arhivu Međimurja u Štrigovi otvorena je izložba „Čovjek i krš“. U Termama Sveti Martin održan je i „Cooking night show“, kulinarsko glazbeni spektakl na kojem su svoja kulinarska umijeća pokazali ponajbolji međimurski vinari, uz voditeljsku palicu Mirka Fodora i nastup Disco Inferno Magic benda.

Svečanom otvorenju Festivala pušipela prisustvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, međimurski župan Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman i zamjenik Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, štrigovski načelnik Stanislav Rebernik, njegov zamjenik Damir Kovačić, gosti iz Poljske i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i mnogi drugi posjetitelji, koji će moći uživati u više od 90 sorti vina.

Nakon Festivala pušipela, idućeg vikenda očekuju nas Dani otvorenih podruma, a manifestacija će završiti Vinskim balom.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje