Povežite se s nama

Međimurje

Urbanovo u Štrigovi od petka: prvog vikenda festival pušipela

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnje Urbanovo započinje Festivalom pušipela u Štrigovi od 18. do 20. svibnja.

Festival će se svaki dan moći razgledati od 12 do 19 sati. Program se nastavlja Danima otvorenih podruma koji će se održati 25. i 26. svibnja. Dan kasnije u Svetom Urbanu održat će se Vinske svečanosti, dok cijela manifestacija završava Vinskim balom u restoranu Terbotz u petak, 1. lipnja.

Za posjetitelje Festivala pušipela organiziran je autobusni prijevoz na relaciji Prelog-Čakovec-Štrigova

Urbanovo se od ove godine održava pod novim nazivom „Urbanovo 2018. za novu generaciju vinskih hedonista’, čime je zamijenjeno već tradicionalno ime „Dani vina u županiji Zrinskih“. Organizatori su se potrudili osigurati bogati popratni program Urbanova.
– Na samom otvorenju nastupit će popularne Stridonne i puhački orkestar, dok će dan kasnije za dobru zabavu biti zadužen Scifidelity orchestra.

Prvi vikend Urbanova zaključit će bend Kom3dija. Osim novog naziva potrudili smo i oko novog dizajna boce pušipela. Za naše goste osigurali smo i bogatu ponudu tradicionalnih međimurskih jela, a svakodnevno iza 19 sati u središtu Štrigove slijedi afterparty – najavio je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“.

1. lipnja u restoranu Terbotz održat će se tradicionalni Vinski bal, koji je ujedno posljednje događanje u sklopu ovogodišnjeg Urbanova, za koji su organizatori pripremili mnoštvo različitih sadržaja i programa

Za posjetitelje Festivala pušipela u školskoj dvorani u Štrigovi, organizatori su u suradnji s međimurskim autobusnim prijevoznicima osigurao prijevoz na relaciji Prelog-Čakovec-Štrigova i natrag. Cijena povratne karte iz Preloga iznosi 40 kuna, a iz Čakovca 20 kuna.
Svakako treba spomenuti i kako će prvog dana manifestacije u 15 sati, u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi biti otvorena i izložba „Čovjek i krš“, a u nedjelju, 27. svibnja kao novost u 15 sati u Svetom Urbanu bit će održana misa te procesija uz kip sv. Urbana.

– Urbanovo silno doprinosi rastu turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva. U prva četiri mjeseca ove godine imali smo više od 58.000 noćenja – naglasio je župan Matija Posavec.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje