Povežite se s nama

Život i društvo

Uređen šumski put koji datira iz srednjeg vijeka, a povezuje Grad Novi Marof i Općinu Visoko

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Grad Novi Marof i Općinu Visoko spaja novouređeni šumski put koji za 14 kilometara skraćuje putovanje između ta dva mjesta, a uz to krije brojne priče i legende.

Prometnica nazvana Utvrda Paka – Utvrda Čanjevo postoji još od srednjeg vijeka, a njome se ponovno može prolaziti automobilima i biciklima zahvaljujući Udruzi privatnih šumovlasnika Graber Novi Marof, Općini Visoko i Gradu Novom Marofu.

Lakše do parcela

U uređenje puta dugačkog 2.430 metara, a širokog tri metra, uloženo je 317.000 kuna plus PDV. Time je skraćen put od Pake do Čanjeva, a vlasnicima šuma je omogućen pristup do njihovih parcela. I ne samo to: put je idealno odredište za zaljubljenike u prirodu i rekreativce, koji mogu uživati vozeći bicikl ili u šetnji pokušati otkriti jednu od priča i legendi kojima ovaj kraj obiluje.

 

Legende otkrio Anđelko Stričak, saborski zastupnik HDZ-a, koji je rođen u Čanjevu

– Kad je Marija Terezija u vrijeme opasnosti od Turaka krenula prema Vojnoj krajini, putovala je u tajnosti navodno baš ovuda, a prenoćila je u utvrdi Čanjevo. Legenda kaže i da su uz ovu cestu zakopani zlatni vrčevi, a druga da su utvrde Paka i Čanjevo povezane podzemnim tunelima – otkrio je u srijedu na otvorenju puta Anđelko Stričak, saborski zastupnik HDZ-a i bivši načelnik Općine Visoko, koji je još 2008. inicirao uređenje prometnice.

Tko je začaran?

Početak prometnice je tik uz kapelicu u Paki, do koje se skreće s ceste prema Zagrebu. Već u tom mjestu možda sretnete princezu iz utvrde Paka koju je začarala zla vještica.

– Čim princeza napusti utvrdu, pretvara se u zmiju, od čega ju spasiti može samo poljubac u noći punog Mjeseca. Prije puno, puno godina u princezu se zaljubio mlinarov sin, koji je pred utvrdu stigao u noći punog Mjeseca, ali je ugledao zmiju i pobjegao glavom bez obzira, pa princeza još i danas luta ovim krajevima – ispričao je Stričak, kojemu je legende pripovijedala njegova prabaka Ana.

Ispod grebena kod utvrde Čanjevo, kaže pak druga legenda, živio je zmaj koji je ljudima otimao stoku. – Ljudi su to godinama trpjeli, sve dok jednog dana u Humu ili Radešiću nije ukrao jednu djevojku. To je jako naljutilo mještane, koji su se napokon udružili i zajedničkim snagama svladali zmaja, zatvorili ga u špilju, a ulaz u nju zauvijek zatrpali – otkrio je bivši načelnik Visokog, inače rođen u Čanjevu.Zato je i otvorio novouređeni šumski put zajedno s gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačem i načelnikom Općine Visoko Dragutinom Matekovićem.

Sigurnost

– Prije samo mjesec i pol, ovom sam trasom jedva prošao pješice. Sad ne samo da je skraćen put prema Novom Marofu, nego ovuda mogu prolaziti i vatrogasna vozila, što znači da će moći reagirati u slučaju požara – naveo je Mateković. Aktualni novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač je istaknuo da je Udruga privatnih šumovlasnika Graber osnovana 2008. godine, a otad je u šumske prometnice uloženo čak pet milijuna kuna.

– Šumska prometnica Utvrda Paka – Utvrda Čanjevo važna je i za turizam, jer će zasigurno privući i brojne posjetitelje – zaključio je Jenkač.

TAJNE

Od Čanjeva do Pake potajno je putovala Marija Terezija, a uz put su navodno zakopani zlatni vrčevi

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje