Povežite se s nama

Život i društvo

Ured za mlade Varaždinske biskupije: „Došpancirajte se do Isusa u crkvu sv. Nikole“

Objavljeno:

- dana

U vremenu održavanja poznate manifestacije „Špancirfest“ u Varaždinu, već nekoliko godina zaredom u Uredu za mlade Varaždinske biskupije osmislili su dodatni program za sve posjetitelje ove manifestacije – da dođu u crkvu sv. Nikole i da se poklone Isusu, objavila je Varaždinska biskupija.

„Došpancirajte se do Isusa“, pozivao je, na kraju svog mandata kao povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec.

„Treba reći da ova inicijativa nije dio službenog programa Špancirfesta, no znajući da u to vrijeme u Varaždinu imamo veći broj ljudi, mi smo, u Uredu za mlade, zapravo imali spontanu reakciju da tim ljudima, budući da već jesu tu, ponudimo jedan takav program. Grad u svojoj viziji nema nešto poput ovog, jer ovo, jasno, nije performans. No, s obzirom na novu evangelizaciju o kojoj se danas puno govori, nama je bio izazov ponuditi nešto takvo i prihvatili smo taj izazov u vjeri da će biti zainteresiranih koji će tu stati, pomoliti se – 5, 10, 30 minuta… kako tko“, pojasnio je vlč. Kosec i dodaje kako na mnogim lokacijama u gradu za vrijeme Špancirfesta, ljudi gledaju razne performanse, no u crkvi svetog Nikole, svakodnevno od 20.30 do 22.30 „mogu biti pred Onim koji je za njih tu, da Mu se poklone.“

Dodao je vlč. Kosec kako slučajne prolaznike u to vrijeme, u crkvu sv. Nikole, ponajprije privuče svjetlo koje vide.

„Njime osvijetlimo Presveto, dok je crkva u potpunom mraku, tako da ništa drugo ne privlači pozornost, nego samo svjetlo, odnosno osvijetljeno Presveto i glazba. Prošle godine zastali su tako neki Englezi, ne razumiju hrvatski no, nakon klanjanja, imali su potrebu doći do nas i reći da im je to nešto fantastično, i da to još nikada nisu doživjeli, i da su se prekrasno osjećali tih dvadesetak minuta koliko su bili u crkvi. To sveto je zapravo vrlo privlačno“, rekao je vlč. Kosec te zaključio: „Mi sijemo na ovakav način, a gdje će što narasti to dragi Bog odlučuje.“

Stoga, ako se nađete na Špancirfestu u Varaždinu, “došpancirajte se i do Isusa” u crkvi svetog Nikole, svakodnevno od 20.30 do 22.30 sve do nedjelje 28. kolovoza, poručuju organizatori.

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje