Povežite se s nama

Život i društvo

Uređuje se korito Bednje u Kapeli Kalničkoj, u planu je i izletište

Objavljeno:

- dana

U Općini Ljubešćica uređuje se rijeka Bednja kod ribičke kućice u naselju Kapela Kalnička. Radove su 13. srpnja obišli direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić i načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić.

Bunić je napomenuo da je ova lokacija samo jedna u niza na Bednji na kojoj su radile Hrvatske vode.

– Radili smo od Bednje do Ludbrega. Godišnje na slivu Plitvice i Bednje radimo na između 80 i 100 lokacija, ovisno o potrebama, prioritetima i dogovoru s jedinicama lokalne samouprave. Na ovoj poziciji ćemo odraditi uređenje i regulaciju korita u vrijednosti oko 400.000 kuna. Paralelno s time odradit ćemo i spoj starog rukavca koji će onda biti na korištenje ŠRD-u “Diver” Ljubešćica – pojasnio je Bunić.

Direktor je dodao da je njegova tvrtka i prijašnjih godina na području Općine Ljubešćica imala investicije vrijedne oko 400.000 kuna te da se tijekom godine planiraju odraditi još dvije lokacije. Hrvatske vode i Općina Ljubešćica surađivale su u protekle tri godine na projektu sanacije klizišta vrijednom 1,2 milijuna kuna, zatim 500.000 kuna vrijednom projektu pripreme dokumentacije sustava odvodnje i pročišćavanja, a Hrvatske vode su s 250.000 sufinacirale vodoopskrbu u Gospodarskoj zoni Ljubešćica. Također, za ovu godinu je u planu 5 milijuna kuna za sustav odvodnje i pročišćavanja Općine Ljubešćica. Radi si se o projektu koji bi trebao završiti u roku do tri godine i ukupno vrijedi oko 25 milijuna kuna.

– Uređenjem korita rijeke Bednje sve će ljepše izgledati i biti sigurnije. Ovakvim uređenjem dobivamo i nove sadržaje na području Općine Ljubešćica. Izgrađena je ribička kućica, a u planu imamo revitalizaciju lokacije s malim izletištem i dječjim igralištem. Želimo da građani čim više borave u prirodi. Ovim putem zahvaljujem se Hrvatskim vodama jer je ovo veliki projekt. Oni nas prate svake godine. Hrvatske vode bitne su i u drugim projektima na području Općine Ljubešćica. Kanalizacija i pročistač su posljednji projekti koji nedostaju Općini Ljubešćica da bi imala riješene najosnovnije stvari. Čuli ste da je dio novca osiguran kroz sredstva Hrvatskih voda, ali jako smo blizu da projekt financiramo kroz MPO. Općina od početka ima spremne projekte i kad se udružimo rezultati se vide – jasan je bio načelnik Horvatić.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje